Bästa spjälsängen 2022 – hitta rätt spjälsäng till ditt barn

Barn i spjälsäng

Är det dags att köpa en spjälsäng? Känns det lite som en djungel där det är svårt att veta vad man behöver och vad som skulle passa bäst till ert barn och ert hem? I denna köpguide går vi igenom en mängd med olika typer av spjälsängar och rekommenderar dig våra favoriter i de tre klasserna budget, mellan och lyx. Du hittar också våra bästa tips när det gäller att köpa spjälsäng och ska förhoppningsvis kunna ge dig svar på några av de frågor som du kanske har.

Nästan alla mindre barn sover i en spjälsäng under de första åren. Vissa spjälsängar passar bäst för de allra yngsta barnen, medan andra spjälsängar kan växa med barnet och sedan göras om till barnsängar. Det finns ett stort utbud av spjälsängar, och det som främst skiljer dem åt är finesser, funktioner och framförallt design och utseende. Givetvis skiljer sig olika spjälsängar i kvalitet och därmed också ofta i livslängd.

Några alternativ till just spjälsängen är också ett babynest som t.ex. kan användas för att låta barnet sova mer säkert tillsammans med föräldrarna samt resesängen som är en typ av spjälsäng som lämpar sig väl att ta med på resor eller tillfälliga övernattningar.

Generellt så kan man säga att om man köper sin första spjälsäng till sitt första barn och tror att man med tiden ska få fler barn att det kan löna sig extra att köpa en spjälsäng av lite bättre kvalitet som ger sängen längre livslängd och därmed kan fungera till flera barn. Den enklaste sängen i vår guide kostar runt 1 000 kronor och den mest exklusiva spjälsängen kostar närmare 8 000 kr. Tänk på att spjälsängar oftast säljs utan bäddmadrass så det är något som man behöver köpa till separat.

Bästa spjälsängen – våra favoriter budget, mellan och lyx

För att göra valet av spjälsäng enklare för dig har vi här också plockat fram vad vi tycker är de tre bästa spjälsängarna i de tre olika segmenten – budget, mellan och lyx. Samtidigt så hittar du en mängd med testade och utvärderade spjälsängar härunder, allt för att du ska hitta den spjälsängen som passar er bäst.

1. Bästa spjälsängen för dig som söker ett budgetalternativ

Som budgetalternativ rekommenderar vi spjälsängen från det svenska företaget Rätt start. Spjälsängen från Rätt start är en enkel men snygg säng med stilrena former. Sängen har svensk design och finns i flera olika färger, bland annat i naturfärgat och i mer sobert grått.

Spjälsängen är tillverkad i bokträ och har en ekologisk lack samt tre olika höjdlägen så att du kan justera höjden för barnet efter behov. Sängen har bädmåtten 60 x 120 cm som är det vanligaste standardmåttet för denna typ av sängar. Notera att bäddmadrass normalt sett inte ingår.

Material: 100% bokträ
Färg: Grå, natur eller vit
Mått: B66 x L126 cm
Madrassmått: 60 x 120 cm
Vikt: 20 kg
Maxvikt: 20 kg


2. Bästa spjälsängen i mellansegmentet

Som den bästa spjälsängen i mellansegmentet har vi valt spjälsängen Royal från den kända tillverkaren Troll. Sängen är en klassisk säng men med lite lyxigare känsla och mer exklusiva material. Sängen kostar runt 2 000 kr och finns i flera olika färger, däribland vitt och grått.

Spjälsängen Royal från Troll är lite lyxigare än andra spjälsängar från Troll och är av mycket hög kvalitet. Sängen har tre olika madrasslägen för att göra det mer bekvämt för både barn och föräldrar. Sängen är tillverkad av massiv solid björk som kommer från nordiska länder och är gjord för att klara av både europeiska och höga amerikanska standarder.

Sängen Royal från Troll erbjuder också en specialbyggd sida som de kallar juniorlångsida som innebär att barnet enkelt kan ta sig i och ur sängen själv utan att riskera att ramla. Genom att byta till denna typ av sängsida så kan sängen i regel användas under något eller några år extra. Långsidan som innebär att sängen kan användas under en längre tid är ett bra sätt att ge denna typ av möbel längre användningstid och därmed blir det ett mer hållbart köp.

Material: Solid björk
Färg: Vit eller grå
Mått (BxL): 66,6 x 132,8 cm
Madrassmått: 60 x 120 cm


3. Bästa spjälsängen för dig som vill ha ett dyrare alternativ

Den bästa spjälsängen för de som är ute efter lite mer lyxiga alternativ rekommenderar vi den flexibla spjälsängen Wood från Oliver Furniture. Spjälsängen är både exklusiv och mycket praktisk.

En praktisk spjälsäng från Oliver Furniture med ett enkelt, lätt och nordiskt uttryck. Genialisk dansk design på en hög nivå med stort fokus på funktionalitet, kvalitet och lång livslängd. Sängen är designad utifrån ett barns tillväxt från första året till de mer självständiga åren och sängen håller i generationer.

Den passar utmärkt in i de allra flesta barnrum med sin klassiskt skandinaviska look och har ett brett användningsområde då den går att använda både som flexibel spjälsäng och som soffa till barnrummet.

Material: Björk
Färg: Vit/Ek
Mått: B760 x L1460 x H940 mm
Madrassmått: 1400 x 700 mm


Övriga spjälsängar

Vill ni fördjupa er ytterligare kring vilken spjälsäng som passar er och ert barn bäst så är det bara att fortsätta att läsa nedan. Nedan följer flera spjälsängar från olika tillverkare i olika modeller. Sängarna säljs i olika nätbutiker online och visar några olika typer av sängar som finns och i lite olika prisklasser. Hoppas du hittar vad du söker!

Spjälsäng Linda från Troll

Troll spjälsang Linda Vit

Spjälsängen Linda från Troll är en enkel och klassisk spjälsäng av hög kvalitet. Alla spjälsängar från Troll liksom denna har tre olika madrasslägen och vissa modeller kan man även få med möjlighet att ta bort en sida, så kallad dropside – allt för att göra det mer bekvämt för både barnet och föräldrarna. Trolls möbler är gjorda för att klara av höga krav både för de Europeiska och Amerikanska standarderna och testas i flertal testinstitut.

Material: Solid björk
Färg: Vit
Mått: B647 x L1240 x H871 mm
Madrassmått: 1200 x 600 mm


Stokke Sleepi

Stokke Sleepi

Sleepi spjälsäng från Stokke är en perfekt sovplatsen för ditt barn när det växer och passar bra från 0 till ca 3 år. Den lyxiga spjälsängen skapar en bekväm, mysig och framförallt säker miljö för ditt nyfödda barn. Sängen har justerbar höjd och låsbara hjul vilket gör den extra lätt att flytta från olika rum.

När barnet börjar att klättra kan man ta bort ena sidan för att enklare nå barnet och för att ge barnet mer frihetskänsla. Stokke Sleepi spjälsäng kan också enkelt omvandlas till en juniorsäng när barnet har växt ur den genom att komplettera med en förlängningsdel, sängen kan då hålla ända upp till 10 år.

Material: Solid björk
Färg: Vit
Mått: B740 x L1270 x H860 mm


Flexa Spjälsäng Play

Ett nytt tillskott i spjälsängsdjungeln är den snyggt designade spjälsängen Play från Flexa. Spjälsängen är tillverkad i MDF och askträ och finns i färgerna mint (som är den som visas här), gul, rosa och naturligtvis i den klassiska färgen vit. Sängbotten har två olika höjdlägen och sängen passar bra för nyfödda och upp till ca 3 års ålder.

Material: Ask och MDF
Färg: Mint (finns även i gult, rosa och i vitt)
Mått: B640 x L1240 x H920 mm
Madrassmått: 1200 x 600 mm


Flexa Baby spjälsäng

Spjälsängen Flexa Baby är en rundad spjälsäng som är flexibel genom att botten kan flyttas och att spjälor och sidor kan monteras av. Sängen är gjord i massiv bok och finns förutom i helvitt också i bok och vitt. Förutom sängen följer det också med en anpassad madrass i kallskum som är 6 cm tjock och som anpassar sig efter barnets temperatur och vikt. Madrassen har en vågig sida som används då barnet är nyfött och en slät sida som kan användas då barnet blir lite äldre. till madrassen följer det också en anpassat lakan i 100% bomull.

Material: Bok
Färg: Vit eller Vit/Bok
Mått: B750 x L1450 x H880 mm
Övrigt: Madrass och lakan ingår.


Vit spjälsäng Ingarö från Carena


Ingarö från Carena. Det är en vit, klassisk och säker spjälsäng i standardmått där man kan ställa sängbottnen i tre olika lägen.

Den vita spjälsängen Ingarö från Carena är en klassisk spjälsäng. Sängen hette tidigare Cot One och tillverkades då av Brio men numera är det Carena som står för tillverkningen. Sängbottnen i denna säng är ställbar i tre olika lägen för att du lätt ska kunna anpassa sängen till ditt barns utveckling. I det översta läget kan barnet i regel ligga från det är nyfött tills det är 4-6 månader gammalt. När man märker att barnet börjar bli mer aktivt och röra på sig kan det vara lämpligt att flytta sängbotten nedåt, antingen till mellanläget eller till det nedersta läget för att undvika fallskador på barnet.

Sängen är tillverkad i en svenskägd fabrik i Lettland som har en lång tradition av att tillverka just spjälsängar. sängen från Ingarö uppfyller alla gällande krav och standarder som är satta inom EU för denna typ av produkter. Ingarö är tillverkad av björk från Östersjöregionen. Sängen är lackerad med svensktillverkade färger och innehåller inga farliga ämnen samt är testade och godkända enligt gällande standarder.

Material: Björk
Färg: Vit
Madrassmått: 1200 x 600 mm


Vanliga frågor om spjälsängar

Om det är första gången du ska köpa en spjälsäng så är det inte konstigt om du har många frågor och funderingar på. Här har vi samlat några av de vanliga frågor som brukar uppstå då det är dags att köpa sin första spjälsäng till sitt barn.

Vad kostar en spjälsäng?

En spjälsäng kostar i regel mellan strax under 1 000 kr upp till 10 000 kr. Priset beror på en mängd faktorer så som kvalitet, funktioner och varumärke. En spjälsäng som kan göras om till en juniorsäng eller soffa längre fram brukar betinga ett högre pris då spjälsängen har flera funktioner efter att barnet vuxit ur den.

Hur länge kan man använda en spjälsäng?

En spjälsäng kan användas från de att barnet är nyfött tills dess att spjälsängen blir för liten eller barnet riskerar att klättra ur sängen själv. Tänk på att fallhöjden från en spjälsäng som ett barn klättra ur är högre än än från en vanliga växasäng eller barnsäng. Ofta kan ett barn sova i spjälsäng till barnet blir 1,5-2 år gammalt.

Om barnet inte klättrar ur sängen eller om man har en spjälsäng där man kan ta bort ena sidan så att barnet enkelt kan ta sig i och ur så kan en spjälsäng ofta användas ytterligare några år.

När kan man ha spjälsäng i eget rum?

Många nyblivna föräldrar under när det är lämpligt att ha spjälsängen i barnets egna rum. Första tiden när barnet är mellan 3-6 månader så är det oftast bäst att ha barnet i föräldrarnas sovrum, både av praktiska skäl men också för att anknytning mellan barn och förälder ska bli så bra som möjligt.

Amerikansk forskning (Mother-Infant Room-Sharing and Sleep Outcomes in the INSIGHT Study) visar att barn kan sova i eget rum från fyra månaders ålder och att barn över denna ålder oftast sover bättre i eget rum än hos föräldrarna. När barn sover i eget rum så är extra lämpligt att ha en babyvakt för att på avstånd hålla koll på barnet, se gärna vår guide Hitta bästa babyvakten för en trygg och säker sovstund.

Vad är spjälskydd och behöver man det?

Ett spjälskydd är ett ofta vadderat skydd som man fäster längst ner runt madrassen i en spjälsäng. Spjälskyddet används främst för att barnet av misstag inte ska få in armar eller ben mellan spjälorna. Spjälskyddet hjälper också till att göra sängplatsen mer ombonad och mysig. Det viktigaste med ett spjälskydd är att det sitter ordentligt så att barnet inte kan komma in bakom eller fastna i snörena som fäster spjälskyddet eller sätta de i halsen.

Fem tips till dig som ska köpa spjälsäng

Här har vi samlat fem bra tips för dig som är på gång att köpa spjälsäng till ditt barn.

  1. Bestäm vilken storlek som passar barnet och familjen. Normalstorleken är 120 x 60 cm som är det europeiska standardmåttet, detta mått innebär också att det är lätt att hitta tillbehör som madrasser, lakan, täcken och påslakan. Funderar ni på att köpa en resesäng så är det en fördel om denna har samma storlek och bäddmått som den vanliga spjälsängen för då kan ni återanvända madrass och sängkläder.
  2. Kolla upp hur många höjdlägen det finns. En vanlig spjälsäng har normalt en madrassbotten som kan ställas i olika höjdlägen. Till den nyfödda passar det bäst att ha madrassbotten högt då barnet inte är så rörligt och inte kan ta sig över kanten samtidigt som det är mest bekvämt när man lyfter ur och lägger i barnet i sängen. Då barnet blir äldre finns ett behov att sänka botten till ett läge lägre så att barnet inte trillar ur sängen. De flesta sängar brukar ha just dessa två lägen men det finns även spjälsängar som har ytterligare lägen mellan dessa vilket ibland kan vara praktiskt.
  3. Finns det en fällbar sängsida? Många sängar erbjuder möjligheten att sänka, fälla eller ta bort den ena sängsidan eller byta ut den mot en speciell sängsida. Det kan vara smidigt då man lägger i barnet eller lyfter ur det samt när man ska bädda. Ibland kan det också vara en bra idé om man vill låta spjälsängen ligga direkt bredvid föräldrarnas säng (och helst då i samma höjd som den madrassen).
  4. Som vi redan nämnt har vissa sängar ett bredare användningsområde än att bara fungerar som spjälsäng de första åren till barnet. Vissa sängar kan efteråt göras om till juniorsängar eller användas som en liten soffa till barnrummet. Detta kan vara värt att ta med i beräkningen då du bestämmer dig för att köpa spjälsäng.
  5. Tänk på att vanlig madrass och sängtextilier normalt inte ingår då du köper din spjälsäng. Om du väljer en säng med bäddmåtten 120 x 60 cm finns dock ett stort utbud av både madrasser och andra sängtextilier. Väljer du en säng med annat bäddmått så är du ofta beroende av att köpa bäddmadrass av spjälsängens tillverkare, ta då med det i beräkningarna.
Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.