Barn i korg
Köpguider

Resesäng – vilken ska man köpa och vilken är bäst i test?

I denna fullspäckade köpguide så hittar du information, tips och råd om vad du ska tänka på när du ska köpa resesäng. Vilken är bästa resesängen? När ska man köpa resesäng? Många frågor blir det som nybliven förälder – och här ger vi dig handfasta råd och tips och exempel på bra resesängar som du kan köpa online.

Vad är en resesäng?

Resesäng är en praktisk sak för många småbarnsföräldrar. Resesängen är bra när en bebis har blivit lite för stor för att kunna sova längre stunder i sin liggdel till barnvagnen. Någonstans när barnet börjar närma sig två till tre månader brukar det oftast vara bättre att låta barnet sova i en resesäng då man är på resande for istället för i barnvagnen.

En resesäng är helt enkelt en typ av spjälsäng (men oftast med nät istället för spjälor) som är lätt att fälla ihop, enkel att bära, väger lite och ta lite plats då den är hopfälld. Helt enkelt för att den ska kunna vara lätt och bekväm att ta med sig då man är ute och reser eller då man besöker vänner och bekanta. Samtidigt som resesängen kan ge barnet en säker och bekväm plats när det är dags att sova. En resesäng och också den perfekta lösningen t.ex. då man tar med sig barnet till mor- eller farföräldrar för barnpassning.

Köpa resesäng

När det är dags att köpa resesäng så finns det några enkla tips och råd för att köpet ska bli så bra som möjligt. Tänk på hur ni ska använda resesängen, ska ni t.ex. ha den stående mer permanent, t.ex. hos mor- eller farföräldrar eller ha den mest hemma som en extra säng till gäster eller som en lekhage till barnet? Isåfall kan en lite större och tyngre och mer rejäl resesäng vara ett bra alternativ, dessa resesängar brukar också vara lite billigare.

Resesäng Babybjörn Light

Är ni ute mycket och reser, och är det isåfall oftast med bil så kanske en lite mindre och lättare variant är att föredra, det blir lätt många kilo med packning då man är ute och reser med ett barn. Ska ni använda resesängen då ni är ute och reser t.ex. med flyg eller liknande och inte alltid har tillgång till egen bil – då är det viktigt att resesängen är så lätt som möjligt och att den har en bra skyddande väska som gör att sängen t.ex. tål behandlingen då den lastas på flygplan.

Använda resesäng

När du har köpt din resesäng och det är dags att testa den så är första tipset att läsa igenom bruksanvisningen noga. Dels för att förstå vad det finns för risker och begränsningar (t.ex. vilken maxvikt som resesängen klarar av) med den resesäng som ni köpt men också för att ni ska lära er att fälla upp den och fälla ihop den.

Ibland kan det vara en konst att görafälla upp och ihop resesängen och att lära det sig på hemmaplan i lugn och ro innan den ska användas i skarpt läge (med trötta och hungriga småbarn) kan vara en bra idé.

Allmänna tips och råd för dig som ska skaffa resesäng

En resesäng är en riktigt bra investering om familjen är på resande fot och om ni sover borta. Även om ni inte själva sover borta utan bara besöker vänner och bekanta så tänk på att ert lila barn behöver sova oftare och längre, både dagtid och nattetid och att en resesäng då kan vara ett bra alternativ.

Tänk också på att en resesäng kan fungera som ett mindre alternativ till lekhage, t.ex. om du som förälder till lite äldre barn (som gärna kryper iväg) behöver göra något en stund, t.ex. laga mat och för stunden kanske inte har möjlighet att att full koll på om barnet kryper iväg. Självklart bör detta gälla under en kortare stund och då du är i samma rum och har uppsikt över barnet.

De allra flesta resesängar är för småbarn, t.ex. från några månader upp ca två år men det finns också resesängar för lite äldre barn som kanske redan har vuxit ur sin spjälsäng men som behöver en skön och bekväm plats att sova i då familjen är ute och reser.

Tänk på att det finns många olika typer av resesängar från många olika leverantörer och i flera olika märken. De skiljer sig avsevärt i storlek, tyngd, pris och hur smidiga de är att fälla upp och ihop. Viktigt är naturligtvis att resesängen är säker, lätt att hantera (t.ex. fälla upp och ihop) och praktisk vilket innebär att den t.ex. har en bra väska som är lätt att bära, att sängen inte väger mycket etc.

Precis som vid inköp av andra saker till barn (särskilt om det gäller första barnet) så lönar det sig ofta att köpa en säng av lite bättre kvalitet. Planerar ni att skaffa fler barn efter första barnet så brukar produkter av lite högre kvalitet hålla sig i bra skick även för andra och tredje barnet. Produkterna som kan gå i arv blir oftast både mer miljövänliga och också mest prisvänligt i längden.

Barnprodukter av lite bättre kvalitet brukar också vara intressanta på begagnatmarknaden och då och ha ett ganska gott andrahandsvärde och kan säljas då de inte längre behövs.

Köpa begagnad resesäng

Om du funderar på att köpa en resesäng begagnad så kommer här lite tips och råd på vad du bör tänka på. Givetvis gäller de mer allmänna tipsen och råden även om du köper en begagnad resesäng, t.ex. att den är anpassad för hur ni planerar att använda den, att den är säker och i en bra kvalitet.

När man ska köpa en begagnad resesäng så är det viktigt att förvissa sig om att sängen inte är för gammal, särskilt om det är av en lite enklare modell. Resesängar är till stor del uppbyggda av plast och efter några år finns det en risk att plastdetaljer, t.ex. nät och liknande blir skört. Om en resesäng har ett gammalt och skört skyddsnät runt om sängen så är den inte längre säker för barnet.

Även skicket på resesängen talar om lite om hur den har använts och förvarats, ser sängen fräsch ut och plastnätet känns fräscht och är mjukt så är det såklart ett bättre alternativ. Tänk dock på att förvaring och solljus kan påverka framförallt platsdetaljer och att det inte alltid syns om dessa har nedsatt förmåga eller inte. Var också noga med att inspektera sängen noggrant och testa gärna så att mekanismen för att fälla upp och ihop sängen fungerar som den ska.

Leave a Response