Resesäng – vilken ska man köpa och vilken är bäst i test?

Barn i korg

I denna fullspäckade köpguide så hittar du information, tips och råd om vad du ska tänka på när du ska köpa resesäng. Vilken är bästa resesängen? När ska man köpa resesäng? Många frågor blir det som nybliven förälder – och här ger vi dig handfasta råd och tips och exempel på bra resesängar som du kan köpa online.

Vi börjar med att presentera våra tre favoriter i de olika prisklasserna premium, mellan och budget. Därefter går vi igenom några av de övriga alternativ som finns. Vill du fördjupa dig och själv bli expert på ämnet runt resesängar så rekommenderar vi dig att läsa igenom hela artikeln då vi ger handfasta tips och råd för vad du ska tänka på när du köper och använder en resesäng.

Våra tre favoriter i premium, mellan- och budgetsegmentet

Vi har själva testat flera olika resesängar genom åren och samtidigt läst igenom mängder med recensioner på nätet och pratat med flera föräldrar för att komma fram till vilka resesängar som är våra favoriter i olika prisklasser.

Är du osäker på vad du behöver när det gäller resesäng så rekommenderar vi dig att läsa igenom hela artikeln och om du fortfarande inte är säker – besök gärna en babybutik där du kan se och känna på de olika resesängar som finns så att du hittar en resesäng som du och ditt barn kommer att trivas med.

Bästa resesängen i premiumsegmentet – Babybjörn Light

Babybjörn är en känd tillverkare för många småbarnsföräldrar. Och när det gäller resesängar så är de definitivt med i matchen. Med sin ultralätta resesäng som endast väger 6 kg och en oöverträffad kvalitet så är detta resesängen för dig som vill ha en lätt resesäng som är enkel att ta med sig men samtidigt erbjuder stabilitet och hög säkerhet för ditt barn.

Resesängen från Babybjörn går enkelt och smidigt att fälla upp med en enkel rörelse. Sängen är också lätt att fälla ner och sängen innehåller inga lösa delar som barnet kan få i sig. En sak som skiljer sängen från Babybjörn från övriga är att väggarna lutar något inåt, detta gör att sängen blir en mer ombonad plats för barnet men innebär också att sängen kan upplevas som något mindre och därmed är bäst att använda då barnen är ganska små. Sängen går i regel att använda från att barnet är nyfött tills dess att barnet fyllt 3 år.

Sängens väggar är gjorda av ett så kallat meshnät vilket gör det svårt för barnet att klättra över kanten samtidigt som barnet kan se ut genom väggarna. Om barnet lätt känner sig instängt så kan det vara en bra idé att köpa den ljusgrå varianten av sängen då den kan upplevas som lite luftigare.

Det följer med en bäddmadrass och måtten är 105 x 60 cm, det vill säga något kortare än det vanliga standardmåttet som oftast ligger på 120 x 60 cm. Både madrassöverdrag, sängtyg och yttertyg är avtagbart och kan tvättas i tvättmaskin. Dock rekommenderar vi att du också köper ett vanligt dra-på lakan i rätt mått då man inte alltid vet vad barn kan hitta på och ibland är ju tvättmöjligheterna begränsade då man är ute och reser.

Väskan som sängen ligger i då den är ihopvikt tillräckligt liten för att kunna tas med som handbagage på flyget (på de allra flesta flygbolag). Sängen finns i flera olika färger, däribland svart, ljusgrått (vilket Babybjörn själva kallar silver) och i mörkt blått.

Finns det några nackdelar med sängen från BabyBjörn? Egentligen finns det bara två egentliga nackdelar med denna resesäng och det är att den är lite mindre än vanligt bäddmått samt att den är ganska dyr, man får räkna med ett pris strax över 2 000 kr vilket också innebär att vi placerar denna i vårt premiumsegment.

Men – vill du ha den bästa resesängen och du värderar enkel hantering samtidigt som sängen är den mest portabla du kan tänka dig så tycker vi att denna resesäng är ett givet köp.


Bästa resesäng i mellansegmentet – AeroMoov Pop-up resesäng

Resesängen Pop-up från tillverkaren AeroMoov är lite vad det låter som. En säng som helt enkelt poppar upp då du fäller upp den – att fälla upp sängen går på några sekunder. Sängen påminner en hel del om vår favorit i premium-segmentet från BabyBjörn – båda är väldigt lätta (sängen från AeroMoov väger endast 5 kg), båda sängarna är väldigt enkla att fälla upp och konstruktionen är likartad.

Några saker som skiljer är dock att denna resesäng har möjlighet att höja botten och madrassen ett snäpp vilket innebär att du inte behöver böja dig ner hela vägen till golvet då du ska lägga i eller ta upp ditt barn. Har man problem med ryggen så kan denna skillnad vara a och o för dig som ska köpa en resesäng.

Sängen har inte full storlek i bäddmåttet men är något längre än sängen från BabyBjörn med 110 x 60 cm. Notera att bäddmåttet minskar till 80 x 60 cm då man väljer att höja upp botten vilket gör att den då endast är lämpligt för de allra minsta barnen.

Med sängen följer det en väska som sängen kan ligga i då den är hopvikt och ska transporteras. Väskan är dock lite större till yttermåtten och mäter 72 x 71 cm.

Undersidan på madrassen är gjort av PU-förstäkt polyester vilket innebär att den är vattentätt.Resesängen är därför ett bra alternativ för dig som vi ha möjlighet att ha resesängen med dig utomhus, t.ex. då ni är på stranden.

Priset på reseängen från AeroMoov ligger på runt 1 500 kr och det finns även tillbehör i form av myggnät, UV-solskydd och ett praktiskt dra på-lakan.


Bästa resesäng i budgetsegmentet – Beemoo resesäng

Resesängen från Beemoo är en klassisk konstruktion som säljs av flera olika tillverkare. Sängen är rejäl och stabil och har samma standardbäddmått som vanliga spjälsängar på 120 x 60 cm.

Denna säng är perfekt för dig som behöver ställa upp en extrasäng på något ställe, t.ex. i en sommarstuga eller hos barnets mor- eller farföräldrar. Sängen väger 9,1 kg och är därmed ganska tung och otymplig att resa med. Reser man i huvudsak med bil så är det dock ofta inga problem. Sängen kan också upplevas som lite knölig att fälla upp och fälla ner men det är ofta något som man lär sig efter några gånger.

Sängen är stabil och säker för ett barn men den största fördelen med denna säng är priset. Denna säng brukar i regel kosta runt 400 kr och är därmed bra mycket billigare än de andra alternativ vi har presenterat. Tänk dock på att man bör ha en extra madrass då madrassen som följer med är väldigt tunn. Eftersom det är samma bäddmått som i de allra flesta spjälsängar så går det dock ofta att återanvända den madrass som ni redan har.

Detta är sängen för dig som inte vill lägga så mycket pengar på en resesäng, som inte har problem med att transportera tyngre saker eller vill ha en mer permanent extrasäng.

Sängen från Beemoo (som går under flera namn och varumärken) har vi också testat lite mer utförligt och du hittar vårt test här – Test av resesängen 2ME Basic.

Vad är en resesäng?

Resesäng är en praktisk sak för många småbarnsföräldrar. Resesängen är bra när en bebis har blivit lite för stor för att kunna sova längre stunder i sin liggdel till barnvagnen. Någonstans när barnet börjar närma sig två till tre månader brukar det oftast vara bättre att låta barnet sova i en resesäng då man är på resande for istället för i barnvagnen.

En resesäng är helt enkelt en typ av spjälsäng (men oftast med nät istället för spjälor) som är lätt att fälla ihop, enkel att bära, väger lite och ta lite plats då den är hopfälld. Helt enkelt för att den ska kunna vara lätt och bekväm att ta med sig då man är ute och reser eller då man besöker vänner och bekanta. Samtidigt som resesängen kan ge barnet en säker och bekväm plats när det är dags att sova. En resesäng och också den perfekta lösningen t.ex. då man tar med sig barnet till mor- eller farföräldrar för barnpassning.

Köpa resesäng

När det är dags att köpa resesäng så finns det några enkla tips och råd för att köpet ska bli så bra som möjligt. Tänk på hur ni ska använda resesängen, ska ni t.ex. ha den stående mer permanent, t.ex. hos mor- eller farföräldrar eller ha den mest hemma som en extra säng till gäster eller som en lekhage till barnet? Isåfall kan en lite större och tyngre och mer rejäl resesäng vara ett bra alternativ, dessa resesängar brukar också vara lite billigare.

Resesäng Babybjörn Light

Är ni ute mycket och reser, och är det isåfall oftast med bil så kanske en lite mindre och lättare variant är att föredra, det blir lätt många kilo med packning då man är ute och reser med ett barn. Ska ni använda resesängen då ni är ute och reser t.ex. med flyg eller liknande och inte alltid har tillgång till egen bil – då är det viktigt att resesängen är så lätt som möjligt och att den har en bra skyddande väska som gör att sängen t.ex. tål behandlingen då den lastas på flygplan.

Använda resesäng

När du har köpt din resesäng och det är dags att testa den så är första tipset att läsa igenom bruksanvisningen noga. Dels för att förstå vad det finns för risker och begränsningar (t.ex. vilken maxvikt som resesängen klarar av) med den resesäng som ni köpt men också för att ni ska lära er att fälla upp den och fälla ihop den.

Ibland kan det vara en konst att görafälla upp och ihop resesängen och att lära det sig på hemmaplan i lugn och ro innan den ska användas i skarpt läge (med trötta och hungriga småbarn) kan vara en bra idé.

Allmänna tips och råd för dig som ska skaffa resesäng

En resesäng är en riktigt bra investering om familjen är på resande fot och om ni sover borta. Även om ni inte själva sover borta utan bara besöker vänner och bekanta så tänk på att ert lila barn behöver sova oftare och längre, både dagtid och nattetid och att en resesäng då kan vara ett bra alternativ.

Tänk också på att en resesäng kan fungera som ett mindre alternativ till lekhage, t.ex. om du som förälder till lite äldre barn (som gärna kryper iväg) behöver göra något en stund, t.ex. laga mat och för stunden kanske inte har möjlighet att att full koll på om barnet kryper iväg. Självklart bör detta gälla under en kortare stund och då du är i samma rum och har uppsikt över barnet.

De allra flesta resesängar är för småbarn, t.ex. från några månader upp ca två år men det finns också resesängar för lite äldre barn som kanske redan har vuxit ur sin spjälsäng men som behöver en skön och bekväm plats att sova i då familjen är ute och reser.

Tänk på att det finns många olika typer av resesängar från många olika leverantörer och i flera olika märken. De skiljer sig avsevärt i storlek, tyngd, pris och hur smidiga de är att fälla upp och ihop. Viktigt är naturligtvis att resesängen är säker, lätt att hantera (t.ex. fälla upp och ihop) och praktisk vilket innebär att den t.ex. har en bra väska som är lätt att bära, att sängen inte väger mycket etc.

Precis som vid inköp av andra saker till barn (särskilt om det gäller första barnet) så lönar det sig ofta att köpa en säng av lite bättre kvalitet. Planerar ni att skaffa fler barn efter första barnet så brukar produkter av lite högre kvalitet hålla sig i bra skick även för andra och tredje barnet. Produkterna som kan gå i arv blir oftast både mer miljövänliga och också mest prisvänligt i längden.

Barnprodukter av lite bättre kvalitet brukar också vara intressanta på begagnatmarknaden och då och ha ett ganska gott andrahandsvärde och kan säljas då de inte längre behövs.

Köpa begagnad resesäng

Om du funderar på att köpa en resesäng begagnad så kommer här lite tips och råd på vad du bör tänka på. Givetvis gäller de mer allmänna tipsen och råden även om du köper en begagnad resesäng, t.ex. att den är anpassad för hur ni planerar att använda den, att den är säker och i en bra kvalitet.

När man ska köpa en begagnad resesäng så är det viktigt att förvissa sig om att sängen inte är för gammal, särskilt om det är av en lite enklare modell. Resesängar är till stor del uppbyggda av plast och efter några år finns det en risk att plastdetaljer, t.ex. nät och liknande blir skört. Om en resesäng har ett gammalt och skört skyddsnät runt om sängen så är den inte längre säker för barnet.

Även skicket på resesängen talar om lite om hur den har använts och förvarats, ser sängen fräsch ut och plastnätet känns fräscht och är mjukt så är det såklart ett bättre alternativ. Tänk dock på att förvaring och solljus kan påverka framförallt platsdetaljer och att det inte alltid syns om dessa har nedsatt förmåga eller inte. Var också noga med att inspektera sängen noggrant och testa gärna så att mekanismen för att fälla upp och ihop sängen fungerar som den ska.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.