Bästa hoppgungan 2023 – hitta bästa och säkraste hoppgungan till ditt barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lekmer, Baby V, Babyshop och Babyland.

Barn i hoppgunga

När det börjar bli dags att köpa hoppgunga till ditt barn finns det en stor mängd av alternativ, både på nätet och i affärer. Det är viktigt att välja en gunga som är bra och hållbar och inte bara billig, pris och kvalitet hör inte alltid ihop. En hoppgunga ska genomgå flera tester och det är bättre att betala mer för en säker produkt, dock betyder billig inte dålig på något sätt.

Innan du köper en hoppgunga så läs på och se vilka som rekommenderas, vi ger dig många exempel på säkra och hållbara gungor. Nedan ska vi titta närmare på vilken den bästa hoppgungan 2023 är samt vad du bör tänka på innan och efter köpet. En hoppgunga ska värna om barnets säkerhet när det roar sig och leker.

Det finns många hoppgungor som ser lockande ut med fina tyger och billiga priser, men se upp. Det är inte bara priset och utseendet du ska titta på. Både du och ditt barn behöver säkerhet först och främst. Väljer du en gunga av sämre kvalitet är risken större att den går sönder och skadar barnet.

Den säkraste hoppgungan 2023

Carena Blidö

Carena Blidö Hoppgunga var den som tog hem första priset bland premiumfavoriterna. Denna hoppgunga har varit med sedan tidigt 1960-tal och kommer i fina och härliga nyanser. Här kan även de minsta träna sin koordination och samtidigt som de hoppar och har kul får de även träning. Genom att gunga på en hoppgunga stärker barnet nämligen sin kropp.

Carenas trygga gunga är lämplig för barn mellan 4 och 6 månader, vikten som ditt barn får uppnå för att kunna gunga i den är 12 kilo. Något som är extra bra med detta alternativ är att ”byxan” är gjord av polyester och kan tas av för att tvättas i maskin. Gungan monteras enkelt över en dörr eller i en tyngdtålig krok i taket.


2ME Hoppgunga Emil tog sig in på vår andra plats. Denna gunga har bra pris och har genomgått tester som gjort att den har blivit en favorit och storsäljare. Den är enkel och sätts upp i dörröppningen. Det följer med en karmsax som är testad och godkänd för upphängning. Experterna är överens om att alla gungor bör genomgå ordentliga tester och inte säljas förrän de har genomgått dessa och fått en stämpel som visar att de är säkra.

Hoppgungan Emil är gjord i skön bomull och det finns inget som skaver eller irriterar när ditt barn ska ha kul. Det finns en dragkedja i sittdelen, den är väl dold för att du inte ska behöva oroa dig för att ditt barn upptäcker den och får upp kedjan då ditt barn kan klämma sig ifall det sker. Du får även med en stålfjäder med ett säkerhetsband och det känns tryggt ifall någon del skulle gå sönder med tiden.

Emil-gungan ligger bland de som har fått högst betyg i säkerhet bland alla som testats. Gungan finns i svart med gråa kanter eller helt i grått.

Dagens roliga stund – i en säker hoppgunga

Kom ihåg att alltid läsa på varan om den testats och när den genomgick testet. Även om du kanske inte tror det har det hänt olyckor med hoppgungor, vilket kan hända när barnet blir tyngre och lite modigare i sitt hoppande.

Det finns många roliga, snygga och färgstarka hoppgungor och det kan vara svårt att välja. Innan du gör ditt köp av gunga läs på och se till att de verkligen håller säkerheten och inte bara följer modet. Visst vore det kanske fint med en söt bebisrosa hoppgunga till din lilla dotter på fyra månader, men det kan göra mer skada än nytta om du inte är uppmärksam. Ditt barn är ditt allt, strunta i om din söta dotter får hoppa upp och ner i en ljusblå hoppgunga. När du står där och tvekar kolla då upp säkerheten och fråga gärna personalen som kan sin sak. Det är viktigare att förebygga en olycka än att reda upp efter den, därför ska säkerheten alltid komma i första hand.

Lek förenat med nytta

Skip Hop Explore & More Jumpscape Foldaway Jumper som du i flera onlinebutiker är en gunga vi inte får glömma bort, den blev vald till premiumfavorit när åtta olika hoppgungor testades. Den ligger bland de dyrare alternativen, men du kommer inte att ångra ditt köp när du hör ditt barn kikna av skratt.

Det är barnläkare som varit med och designat denna modell, vilket gör att du kan känna dig trygg och säker. Här lär sig barnet både inlärning och motorik . När barnet växer till sig kan du göra om den så ditt barn kan få ett bord där han eller hon både kan leka och rita istället. Du kan ändra så barnet får många utvecklande aktiviteter och det går att spänna fast leksakerna runt bordet, det är en produkt som gör nytta i flera år.

När du gjort ditt köp av Skip Hop Explore & More Jumpscape Foldaway Jumper kommer du märka att du gjort ett riktigt bra köp. Barn växer, men det är ingenting som hindrar lek med detta finurliga aktivitetscenter som du kan förvandla till en smart 3-i-1 produkt. Både du och ditt barn kommer att älska den och sittdelen kan roteras i 360 grader och är stretchig så att ditt barn kan få gunga lite.

När ditt barn sitter i denna kan han eller hon både sitta, snurra, studsa och även lära sig att gå och interagera. Låter inte detta för bra för att vara sant? Jo, men den finns faktiskt på riktigt och det finns även ett blinkande spelande piano som ditt barn kommer att jubla över.

När tittut-ugglan kommer hoppandes upp och ner är förtjusningen överväldigande och ditt barn kommer att älska den. Det finns även en kulbana med en igelkott som snurrar och en skål med sugpropp som du kan lägga fruktbitar eller något annat kul i, vilket troligen kommer att bli mer än populärt. Ditt barn kommer att känna sig lycklig och nyfiken och du kan slappna av, då du vet att produkten är godkänd och testad.

Men även om hoppgungorna är testade kan andra saker hända så ha alltid ditt barn under uppsikt. En olycka kan snabbt vara framme och det är gungan som är godkänd och inte allt runtomkring. Glöm inte det och när du förflyttar dig ta med ditt barn och lämna inte honom eller henne i gungan.

Olika vänjningstider

Det är inte alla barn som gillar att hänga och dingla fritt med benen i början utan det kan ta lite tid. Du får inte försöka tvinga barnet att gilla det och efter ett tag med småstunder i hoppgungan så kommer ditt barn med säkerhet att bli både roligt och spännande. Det kan ju kännas lite skrämmande att inte vara i mamma eller pappas famn utan istället hänga fritt med bara en tygbit som stöd.

Ta det bara lugnt och ta ur barnet ur gungan, för att sedan sitta med den lille i knät och låta henne eller honom titta på när du gungar den tomma gungan fram och tillbaka i lugn och ro. Gå alltid lugnt fram med nya saker till ditt barn.

Om ditt barn tycker att det är obekvämt och otryggt att gunga kan du sätta en nalle eller något annat favoritdjur i gungan så att barnet får se något han/hon gillar. Då kan rädslan börja släppa lite och barnet blir nyfiket på vad gungan är för något. Se till så barnet når golvet och kan få stöd när han eller hon hoppar upp och ner och att det känns bekvämt för den lille.

Efter ett tag har det obehagliga säkert släppt och bebisen kommer att hoppa upp och ner och bubbla av skratt. Innan du sätter barnet i hoppgungan bör du försäkra dig om att den håller och har du en krok så dra ordentligt för att kolla säkerheten. Det kommer att bli en obehaglig upplevelse för den lille om det släpper.

Hoppgungans resa genom tiderna

Hoppgungan är en leksak som lanserades på 1960-talet, men går ännu längre bak i tiden. Vi kan gå så långt som till 1800-talet, det var 1883 som hoppgungan fick patent första gången av M.M. Raymond. På den tiden kallades den för Baby-jumper and swing. Nästa nytänkande patent kom ut 1888 av M.P. Jones. De första hoppgungorna var inte lika säkra som dagens gungor, men de klarade jobbet bra ändå.

Hoppgungor eller babygungor är som många säger någonting som ett barn behöver för att träna sina ben och få upptäcka annat än att krypa omkring. Det är stimulerande för barnet att studsa och lära sig styra motoriken med benen, vilket gör stor nytta för utvecklingen. Det blir mer och mer populärt bland småbarnsföräldrar att köpa hoppgungor, speciellt sedan testerna har blivit hårdare.

I dagsläget har hoppgungor blivit mer säkra och du kan lita på att barnet inte ska skada sig vid hoppandet. Här kommer lite tips; du kan börja använda gungan från det att din bebis är stark nog i nacken och du vet att ryggen klarar av det. Det brukar sägas att en bebis är mogen för gungan när den är mellan 4 och 6 månader.

Det kan vara bra att lägga en mjuk matta under så det inte blir hårt när barnet tar emot med fötterna på golvet. Det finns även mattor som spelar vilket gör att det låter när den lille tar sats på golvet. Det finns mycket som du kan roa ditt barn med under tiden i gungan och fantasin har inga gränser.

Viktigt när du ska välja hoppgunga

Inget barn är det andra likt och det gäller även när du ska välja hoppgunga. Se till att hoppgungan har täckta fjädrar och att barnet inte kan skada sig på något. Barn gillar även när de kan röra sig runt lite i sidled och inte bara upp och ner.

Var noga med att välja rätt material på din gunga, det ska vara tåligt. En del är tillverkade med plastdetaljer, metalldelar och det finns en del som har tyg. Välj en variant som är lätt att montera på exempelvis dörrkarmen eller i en krok som sitter i taket. Tänk på att det ska finnas utrymme för barnet att röra sig fritt åt båda hållen vid gungandet och hoppandet. När ditt barn börjar resa sig och gå kan du lägga undan den.

Det finns hoppgungor i varierande priser och en del finns att hitta på loppisar eller på säljsajter. Om du köper en begagnad hoppgunga så var riktigt noga med att kolla att den är stark och håller för tyngder. När du köper en hoppgunga får du inte vara snål, men du kan även göra fynd på en rea.

Kontrollera att hoppgungan är testad och inte bara ett fynd. Det kan orsaka ditt barn stora skador om du snålar och köper en variant som inte gått igenom tester. Det är viktigt att du bevakar barnet i gungan, även om det ser tryggt ut kan det lätt hända saker som att barnet trasslar in sig eller faller ur om någon rem varit dålig och gått av.

Montering och tillsyn

Det finns en del hoppgungor som går att justera på höjden i 2 till 5 olika lägen. Det är ett bra system när ditt barn växer och du behöver ändra på lägena och det är bra även när det kommer till vikt och längd på ditt barn. Hoppgungor som monteras på dörrar har dessa lägen på grund av att dörrar sitter på olika höjd i hemmen.

Det bästa är att ha en hoppgunga som är lätt att flytta med dig så att ditt barn kan gunga i det rum du befinner dig i, vilket är perfekt om du ska laga mat eller vika tvätt till exempel. Då har du full kontroll över ditt barn. Lämna aldrig ett barn själv utan tillsyn i en gunga.

Om du har en gunga som sitter fast i taket i en krok se då till att du har krokar i alla de rum du vistas i. Det är viktigt att kontrollera krokarna och hur hårt de sitter, när du satt i hoppgungan bör du dra i den riktigt hårt för att se till att den håller. Efter att du dragit i den se till att den inte släpper.

Du kan aldrig vara för noga när det gäller ditt barn, det är bra att kolla ofta om gungan sitter fast ordentligt. När ditt barn svänger och gungar kan skruven lätt lossna och sedan släppa. Även vid montering i dörrkarmen är det viktigt att göra noggranna kontroller regelbundet för att se till att allt sitter stadigt och hårt.

Hoppgungan är ingen barnvakt

Hoppgungan är ingen barnvakt där du kan sätta ditt barn för att sedan gå och diska eller gå till tvättstugan, vilket en del tror. Här behövs lika mycket uppmärksamhet på ditt barn som det behövs när den lille kryper omkring, kanske lite mer till och med. Faror finns överallt och rätt som det är kanske barnet har gungat in i dörrkarmen, eller ännu värre snurrat in sig och fått remmarna runt halsen eller huvudet.

Ett barn ska ha uppmärksamheten på sig hela tiden. Det kan gå på en sekund och rätt som det är kanske skruven lossnat efter att du kontrollerade att den sitter fast ordentligt vid dörrkarmen. Fråga när du köper hoppgungan om det följer med med någon garanti, då kan du känna en extra trygghet.

Köpa online eller i fysisk butik

Nuförtiden är det vanligt att handla saker i online butiker och det är upp till dig om du väljer att handla i onlinebutik eller fysisk butik. Det finns fördelar med båda alternativen och om du handlar online kan du enklare jämföra priser och hitta ett billigt pris. Om du istället handlar i fysisk butik kan du känna på materialet och se produkten med egna ögon.

Säkerhet och hoppgunga

Det är inte svårt att gå igenom säkerheten och du har fått många tips och det är som sagt viktigt att kolla vilka tester som hoppgungan genomgått. Att kontrollera hur stor vikt den klarar av är en självklarhet. När den sätts upp ska det kännas att den sitter säkert när du drar i den.

Varumärken för hoppgungor

Det finns många varumärken som tillverkar hoppgungor och de finns därför i olika prisklasser. Förutom de vi nämnt ovan finns det även hoppgungor från Bozz, Hauck, Kaxholmen och Ladida som är säkra och bra för ditt barn. Självklart finns det även produkter från andra varumärken som också är säkerhetstestade och noggrant kontrollerade.

Vad kostar en hoppgunga?

Det är omöjligt att säga vad en hoppgunga kostar då det beror på bland annat fabrikat och hur avancerad den är. Om vi pratar om nypris finns det hoppgungor som kostar från cirka 300 kronor upp till över 2 000 kronor och det finns säkra produkter inom alla priskategorier. Säkerhet ska alla ha råd med.

Glöm inte bort tiden – ditt barn behöver vila

Det är noga att se till att ditt barn inte får sitta för länge i gungan och att du håller uppsikt ifall det börjar tröttna. Tänk dig själv att sitta länge i en sådan gunga, hur ansträngande det blir för ryggen och benen av allt hoppande. Även nacken får jobba med att hålla upp huvudet, därför är det inte bra med långa perioder. Lagom är bäst och det gäller även här.

Barnens behov

När ditt barn sitter i en gunga och bara hoppar stimuleras barnet, men bara en kort stund. Det bästa är att vara med och att få barnet att fokusera på andra saker även vid hoppandet eller gungandet. Du kan visa saker eller läsa högt ur en bok så blir det mer stimulans för ditt barn.

Köpa nytt eller begagnat

Det finns fördelar både med att köpa en ny hoppgunga och en begagnad hoppgunga. Om du köper en ny vet du att den uppfyller säkerhetskraven då den inte använts tidigare. Vid köp av en begagnad hoppgunga är det viktigare att kolla ordentligt på produkten, så att du ser att den är hel och komplett.

Valet av hoppgunga

Sammanfattningsvis bör du välja en hoppgunga som har genomgått tester och som ser bekväm ut för ditt barn. Tvinga inte ner ditt barn om det protesterar, det släpper oftast med tiden. Välj en som är lätt att förflytta så att du ser ditt barn hela tiden och njut av glädjen i ditt barn när han eller hon hoppar.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.