Bruna flytningar gravid

Gravid kvinna på toaletten

Har du bruna flytningar trots att du är gravid? Eller misstänker du att du är gravid? Här kan du läsa om bruna flytningar under graviditeten.

Är du gravid men har fått bruna flytningar? Det behöver absolut inte vara något att oroa sig över. Är det tidigt i graviditeten, redan omkring vecka 5, och du ännu inte är säker på att du är gravid kan det vara en nidblödning.

Är det däremot senare under graviditeten kan bruna flytningar vara ett tecken på flera olika saker. Dels kan det handla om en genombrottsblödning, vilket är vanligt under graviditetens första tre månader eftersom den inte riktigt anpassat sig till att vara gravid ännu. Dels kan det handla om ett brustet blodkärl i livmoderhalstappen eftersom den är mer blodfylld under graviditeten. Det kan också vara en polyp som orsakar en blödning som ger bruna flytningar. Polypen är helt ofarlig men kan ibland behöva tas bort för att du ska slippa få fler blödningar.

Bruna eller rosa flytningar

Är flytningen brun redan initialt är det tecken på att det är gammalt blod. Är den rosa eller röd är det färskt blod.

Blödning under graviditet

Befinner du dig under andra halvan av graviditeten och får en blödning bör du genast kontakta din barnmorska. Många blir rädda och misstänker genast missfall. Ett missfall innebär dock för det mesta att du blöder ganska kraftigt, och en brun flytning behöver inte vara början på detta. Det är väldigt vanligt att man får mindre blödningar någon gång under första halvan av graviditeten utan att det egentligen hänt något.

Känner du dig ändå osäker bör du kontakta din barnmorska för en undersökning och ett eventuellt ultraljud. Vanligen tar de bara emot dig om du befinner dig mellan vecka 12-20 när det handlar om blödningar. Är du senare i graviditeten har du redan en etablerad kontakt med mödravårdscentralen och kontaktar då den barnmorska du brukar gå hos, är det tidigare än vecka 12 rekommenderar vården att du avvaktar.

Blödning i samband med andra symtom

Får du en blödning kombinerad med exempelvis smärta, extrem trötthet eller matthet bör du, oavsett graviditetsvecka, uppsöka vård. Är du i första halvan av graviditeten kontaktar du en akutmottagning, är du i andra halvan kontaktar du förlossningen. Detta gäller även om du bara skulle få en kraftig blödning.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.