Cykel för barn – vad ska man tänka på?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jollyroom och Cykloteket.

Cykel för barn

En barncykel är en av de bästa leksakerna för att aktivera sitt barn. Med en barncykel får barnen möjlighet att känna en större frihet och även möjlighet att ge sig ut på egna äventyr. Det finns ett flertal olika barncyklar som barnen kan växa i och som kommer att få olika betydelser för barnets utveckling.

Redan små barn kan börja öva upp sin balans och koordinationsförmåga genom att använda sig av en trehjuling. Den första trehjulingen kommer att ge barnet massor av underhållning och glädje. Samtidigt får barnet också en möjlighet att kunna ge sig ut på små upptäcktsfärder i trädgården eller i det närliggande området.

När barnen har lärt sig att gå och hålla balansen kan barnet övergå till en springcykel. En springcykel, även kallat balanscykel, ser ut och fungerar nästan som en vanlig cykel. Dock har en springcykel inga trampor och vanligtvis inte heller någon broms. Tanken med en springcykel är att barnen själva ger cykeln fart med sina ben. Det gör att barnen kan fokusera på att lära sig hålla balansen. Genom en springcykel kan barnen aktivera sig än mer vilket ger starkare benmuskler, bättre balans samtidigt som de också fokuserar på att framföra cykeln snabbt och smidigt.

För barn med bra balans

Nästa steg för barnen kan vara att övergå till en sparkcykel. En sparkcykel finns förvisso för barn i alla åldrar och även för vuxna. En sparkcykel är ett utmärkt transportmedel om man endast ska ta sig fram en kortare sträcka. Med en sparkcykel får barnen möjlighet att förbättra sin balans ytterligare samtidigt som de också förbättrar både koordinationsförmågan och aktiverar kroppens alla muskler.

När barnen har en bra balans och koordinationsförmåga är det dags att gå över till en riktig cykel. Barncyklar finns i flera olika storleker beroende på hur gammalt barnet är. De minsta cyklarna kan förses med stödhjul som hjälper barnet att hålla balansen tills dess att barnet blir van vid att trampa, styra, planera sig färd och hålla balansen samtidigt. Efter en tids träning kan man ta av stödhjulen och då fungerar barncykeln som vilken cykel som helst.

Under en övergångsperiod efter man har tagit bort stödhjulen (eller rentav istället för stödhjul) så kan man också använda en cykelstång eller ledstång. En cykelstång fungerar som ett handtag för en vuxen som går bakom eller bredvid barnet som cyklar. På så sätt kan en förälder eller annan vuxen hjälpa barnet att hålla balansen tills dess att barnet själv knäckt hur man cyklar utan hjälp och stöd.

Ledstång PinePeak från Jollyroom till priset 129 kr.

Det finns en mängd olika barncyklar, dels med trampbroms, eller så kallad bakåtbroms, men också med handbroms för både bak och framhjul. De minsta cyklarna är normalt oväxlade medan större barncyklar kan ha en växlar, vilket gör att barnen själva kan ställa in rätt motstånd beroende på underlag. Vissa barncyklar är också utrustade med belysning och andra fräcka attiraljer som exempelvis varukorg och flaggor.

Allmänt om barns cyklande

Från trehjuling upp till vanliga barncyklar har alla visat sig ha en mycket positiv effekt på barns balanssinne men också koordinationsförmåga och simultanförmåga. Därför bör man ge sitt barn en cykel så tidigt som möjligt så att barnet snabbt kan börja aktivera sina sinnen. En cykel ger också barnet möjlighet att röra på sig i friska luften vilket också har en positiv påverkan på barnets hälsa. Ett barn som använder sin cykel varje dag får både motion men tränar även upp muskelaturen i framför allt benen.

När barnet växer upp och har full kontroll över sitt cyklande men också är medveten om trafik och andra hinder kan barnet använda sin cykel för att ta sig till vänner eller till skolan. Det dröjer normalt till barnet är mellan 10-12 år innan de är mottagliga för att kunna bedöma risker och faror runt omkring barnet när barnet cyklar. Normalt brukar skolor rekommendera att barn som har fyllt 12 år kan använda sig av cykel för att ta sig till skolan. Vid 12 års ålder har barns sinnen normalt utvecklats så pass mycket att de är medvetna om vad som händer runt omkring. Innan dess bör man ha barnet under uppsikt när de är ute och cyklar.

En cykel förknippas främst med vår och sommar men det går att cykla även under hösten och vintern. Förutsättningarna för att cykla under vintern beror på om det finns snö och att barnet har full kontroll över sin cykel. Dock kan det vara kallt att cykla på hösten och vintern vilket gör att barnen kanske får sämre kontroll över cykeln om de har mycket kläder på sig.

Om föräldrarna också har cyklar så kan man ta med sig barnet på cykelturer tillsammans. Det är ett utmärkt sätt för barnen att få komma ut i området lite och upptäcka nya platser. Det kommer också att bidra till att barnen får vägledning då de tränar på sin cykling. Samtidigt som man cyklar så är det ett bra tillfälle att informera barnet om de faror som finns runt omkring så att barnet snabbare lär sig att kontrollera sin framfart. Dock bör små barn inte cykla i trafiken, inte ens då föräldrarna är med. I trafiken så behöver man själv ha full uppmärksamhet på trafiken och det kan då bli svårt att också se efter sitt barn. När barnen blir äldre kan det vara bra att träna cykling i trafiken bland annat om barnen ska lära sig att cykla själv till skolan.

Att köpa cykel till sitt barn

Barncyklar kan man köpa i butiker som säljer leksaker, barnprodukter och även i en del cykelaffärer. Enklast är att köpa en barncykel på Internet. Då kan man i lugn och ro välja mellan ett stort utbud av cyklar men också läsa recensioner och omdömen från andra föräldrar. Cykeln får man sedan hemlevererad till dörren. När man köper en ny barncykel som exempelvis en trehjuling, springcykel eller en barncykel får man ofta göra en del av monteringen själv. Dock följer alltid anvisningar med som visar hur monteringen ska gå till.

Vill man köpa en barncykel online och få det stöd man förväntar sig av en renodlad cykelhandel så rekommenderar vi att ni köper er barncykel från onlinebutiker som i huvudsak säljer cyklar och tillbehör till cyklar – vår rekommendation när det gäller att köpa barncykel online är att handla din barncykel från Cykloteket. Cykloteket är en renodlad cykelbutik som finns online men de har också flera butiker i stockholmsområdet.

Givetvis går det också att köpa en begagnad barncykel på exempelvis nätet eller av vänner. Man bör då noga kontrollera cykelns skick så att den är säker för barnet att framföra. Det är också vanligt att barn ärver cyklar från äldre syskon. När barnet är liten är utseendet inte avgörande men när de börjar bli lite äldre är vanligtvis färg, utrustning och skillnaden mellan flickcykel och pojkcykel mer viktiga faktorer.

När man ska köpa en cykel till sitt barn bör man kontrollera att barnet kan sitta bra på cykeln. Dels att barnet sitter bekvämt men också att barnen känner sig bekväm med cykeln. Eftersom barnen växer snabbt så behöver man köpa flera cyklar med tiden så att barnen alltid har en cykel som passar barnet bra. Man bör inte köpa en för liten cykel och inte heller en för stor cykel och tro att barnet kommer att växa i cykeln. Barn behöver en cykel som passar de bra så att de istället kan fokusera på att lära sig hålla balansen och utveckla sina andra sinnen istället för att krångla med en för stor cykel. När barnet sitter på cykeln så ska båda fötter nå ned till marken. Höjden kan man dock justera genom sadeln. Man ska inte köpa en cykel där man behöver justera sadeln i högsta läget utan då väljer man helt enkelt en större cykelmodell.

När man köper en cykel bör man kontrollera cykeln innan barnet använder den. Dels bör man kontrollera att det inte finns utstickande detaljer som barnet kan skada sig på men även att hjul, sadel, styre och tramport är korrekt fastsatta så de inte lossnar under färd. Man bör också tidigt lära barnen att ta hand om sin cykel. Bland annat bör barnet ställa in cykeln under skydd så att den inte står ute i regn och börjar rosta. Barnet bör också lära sig att tvätta cykeln med jämna mellanrum så att den håller ett bra skick längre. Föräldrarna bör också kontrollera cykeln med jämna mellanrum så att hjulen innehåller rätt mängd luft, att kedjan är inoljad och att bromsarna fungerar som de ska. Kontrollera också att ekrarna sitter fast så att de inte orsakar punktering.

Skyddsutrustning

När barnen ska cykla är det viktigt att barnen använder skyddsutrustning. Även små barn på en trehjuling bör använda hjälm. Även om farten inte är hög finns alltid en risk att barnet kan tappa balansen och falla olyckligt. Det finns massor av hjälmar att välja mellan. De bästa cykelhjälmarna har både ett bra skydd med sitter också bekvämt på huvudet så barnen inte störs av hjälmen. När barnen ska börja cykla utan stödhjul kan det vara tryggt att sätta på barnen knäskydd. Det är nästan oundvikligt att barnen kommer att ramla med cykel då de börjar cykla själva utan stöd. Med knäskydd och bra skor så slipper barnen skrapa upp knän eller fötter. För små barn som inte har bra balans ännu kan man välja en cykel som har en sadel med svankstöd.

Tänk också på att förse cyklarna med bra reflexer så att de syns när det börjar bli mörkt. Man bör också förse cyklarna med rött ljus bak och lampa fram, om cykeln ofta används efter att det blivit mörkt.

Mer om trehjulingar

En trehjuling brukar vara den första cykeln som man köper till sitt barn. En trehjuling passar till barn som är 18 månader, vanligtvis då barnet lärt sig att gå och hålla balansen. Det finns även trehjulingar för mindre barn. Dessa trehjulingar har bekvämt säte med ryggstöd och säkerhetssele som håller barnet på plats. Vanligtvis kan man fälla ut fotstöd till barnen då de blivit trötta av att trampa själva. Föräldrarna har ett eget handtag där de både kan putta på trehjulingen men också vanligtvis styra. Trehjulingar för små barn passar också för promenader och är ofta försedda med solskydd och varukorg där man kan placera barnens leksaker.

För små barn som kan cykla själva finns det en mängd olika trehjulingar att välja mellan, både med och utan handtag för föräldrarna. Ofta har trehjulingarna ett flak bak så att barnen kan packa med sig leksaker eller fynd som de gör på sin upptäcktsfärd i trädgården eller i parken.

Det är vanligt att trehjulingar är tillverkade både i stål och i plast. Normalt har cykeln handtag och trampor med glidskydd så barnet kan cykla säkert. En trehjuling passar för små barn och vanligtvis tills barnen är 3-4 år.

Mer om balanscykel

När barnen har börjat få en bra balans är nästa steg att börja använda sig av en balanscykel eller springcykel. En balanscykel ser ut och fungerar nästan som en vanlig cykel. Dock saknar en balanscykel trampor och broms. Med en balanscykel så får man fart genom att putta på eller springa med benen. Genom att barnen har fötterna i marken hela tiden kan barnen enkelt hålla balansen. Med en balanscykel får barnen bra motion samtidigt som de också tränar upp simultankapaciteten och balanssinnet.

En springcykel passar för barn som är mellan 2-4 år och kommer träna upp barnens förmåga att hålla balansen så att de senare kan gå över till en vanlig cykel. Det finns en mängd olika balanscyklar att välja mellan och vilken cykel som är den bästa balanscykeln är ganska individuellt då det finns flera olika modeller. Vissa balanscyklar har luftdäck medan andra är luftfria gummidäck. Vissa balanscyklar har lite mer utrustning än andra som exempelvis en handbroms eller pakethållare.

Mer om sparkcyklar

En sparkcykel är nästa som en springcykel med den skillnaden att den saknar en sadel. Istället står man med en fot på brädan medan man ger fart med den andra foten. En sparkcykel kräver att barnen har bra balans så att de inte trillar. Det finns sparkcyklar för barn i alla åldrar, vanligtvis från 3 år och uppåt. Vissa sparkcyklar har två hjul i bak så att barnen enklare kan hålla balansen. En del sparkcyklar är också utrustade med handbroms. En sparkcykel är ett bra transportmedel för kortare sträckor, exempelvis när barnen är ute och leker i parken.

Barn ska inte använda sparkcyklar i trafiken eftersom när man framför en sparkcykel så kräver det full koncentration för att ha kontroll på balansen och framförandet. Även när man använder en sparkcykel så bör barnen använda sig av bra cykelhjälmar, knäskydd och ha bra skor på fötterna. En sparkcykel har oftast små, hårda hjul vilket gör att den kan vara känslig för ojämnt underlag. Det finns dock sparkcyklar med dämpare vilket ger en mjukare åktur.

Mer om barncyklar

När barn har börjat få en bra balans och lärt sig att göra flera saker samtidigt, som att trampa, styra, hålla balansen och samtidigt ha uppsikt över omgivningen, kan barnet börja använda en vanlig barncykel. Barncyklar finns i flera olika storlekar vilket gör att de passar för barn från 3 år och uppåt. För små barn, 3-5 år, finns det barncyklar som har 12” eller 14” hjul. Dessa cyklar har ofta bakåtbroms och är oväxlade. Cyklarna kan förses med stödhjul vilket hjälper barnen att hålla balansen. Senare kan stödhjulen tas bort då barnen lärt sig att hålla balansen själv. Dock kan det vara svårt att hålla balansen på cyklar med små hjul.

För barn mellan 4-6 år finns det cyklar med 16” hjul. Dessa cyklar finns i många olika utföranden och modeller. Vanligtvis brukar cyklarna vara oväxlade, så att barnen inte behöver tänka på att växla. Cyklarna har antingen bakåtbroms eller handbroms för både bak och framhjul. När barnen är mellan 6-9 år bör de ha en cykel med 20” hjul. Nu börjar hjulen bli så pass stora så att cyklarna blir enklare att framföra. För denna storlek finns det både oväxlade som cyklar med växlar så att barnen själv kan välja rätt motstånd för olika underlag. Cyklarna är ofta försedda med pakethållare och ibland även en varukorg.

Från 9-12 år passar cyklar med 24” hjul bäst. Dessa cyklar är mycket lika vuxencyklar och fungerar ungefär likadant. Vissa cyklar har bakåtbroms medan andra använder handbroms för båda hjulen. I denna storlek finns det flera olika modeller att välja mellan som exempelvis sportcyklar, offroad-cyklar, racercyklar men också traditionella cyklar. Slutligen när barnen har fyllt 12 år kan man gå över till cyklar med 26” hjul. Dessa cyklar är oftast stabila och säkra att framföra även i trafiken.

Storleksguide för barncyklar

ÅlderLängdStorlek på cykel (hjul)
3-5 år90-105 cm12″
4-6 år100-120 cm16″
6-9 år115-140 cm20″
8-12 år130-150 cm24″
10-14 år140-160 cm26″
14+ år150+ cm26-28″

För samtliga cyklar gäller att sadeln är höj och sänkbar, vilket gör att när barnet växer så kan rätt avstånd ställas in så barnet kan framföra cykeln på ett bekvämt och säkert sätt. Ofta går även styret att justeras på vissa cykelmodeller. Tänk dock på att alltid kontrollera att man har dragit åt muttern ordentligt så att inte sadeln eller styret glider vid färd. Det finns också en hel del utrustning som man kan köpa till en cykel. Bland annat flaggor, dekaler, varukorg, reflexer, lampor, tutor och mycket annat. Det gör att barnet får en mer personlig cykel.

Tänk på att barnen alltid bär skyddsutrustning då de cyklar. Hjälm är obligatoriskt så att barnen inte skadar sig då de ramlar. Barnen bör också ha ordentliga skor på fötterna så att de dels kan trampa på ett bra sätt men också skyddar sina fötter. För små barn finns det också knäskydd och armbågsskydd så att de inte skapar upp knän eller armbågar då de ska lära sig att cykla. Det är också viktigt att man alltid har uppsikt över barnet då de cyklar och att barnen inte cyklar själva i trafiken. Lämplig ålder för att själv använda cykeln för att ta sig till exempelvis skolan är cirka 12 år. Då har barnen börjat få en trafikmognad som gör att de också är medvetna om omgivningarna samtidigt som de cyklar.

Vanliga frågor och svar om barncyklar

Ska man ha stödhjul eller inte då ett barn ska lära sig att cykla?
Det finns olika läger kring stödhjulens vara eller inte vara. En del hävdar att det tar längre tid att hitta balansen om man först lär sig att cykla med stödhjul och sedan plockar bort dem vilket inte låter helt orimligt. Samtidigt så ger man barnet chansen att bekanta sig med cykeln och dess funktioner utan att det först måste hitta balansen. Har man ett barn som inte är rädd att testa nya saker och som kanske tidigare har haft en balans- eller springcykel så kanske stödhjul är ett onödigt steg. Om man däremot har ett ett barn som gärna vill vara trygg och lära sig en sak i taget så kan stödhjul mycket väl vara en bra idé för att på så sätt ta lärandet av cykling i mindre etapper.

När är det lämpligt att ett barn får sin första cykel?
De flesta barn får sin först tvåhjuling när de är mellan 3 till 5 år gamla. De allra flesta, särskilt i de yngre åren använder i regel stödhjul i början. Med stödhjul så fungerar en tvåhjuling mer som trehjuling eftersom barnen inte behöver lägga så mycket kraft på att hitta och behålla balansen.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.