Strax efter att den nya terminen har börjat efter sommarlovet dröjer det inte länge innan lapparna kommer upp på förskolan eller fritids om att huvudlössen är här.
En av de vanliga frågorna när det gäller huvudlöss är om dessa löss är farliga, särskilt då för barn där de vanligast förekommer – särskilt på förskolor? Det enkla svaret är att huvudlöss är inte farligt men kan nog vara så besvärligt för både barn och vuxna. Huvudlöss kan inte heller sprida andra typer av sjukdomar, vilket annars är en vanligt förekommande oro.
Hur vet man om man har löss?
Om du eller ditt barn har fått löss så märks det oftast genom att det kliar i hårbotten. Detta beror på att lössen livnär sig på människors blod och när dessa biter och suger blod så utsätts din hårbotten för lusens saliv vilket ger en klåda som är resultatet av en reaktion på överkänslighet, själva betten från huvudlössen känns i regel inte. Själva klådan kommer i regel först efter 4-6 veckor efter att lössen fått fäste i håret, dvs. inkubationstiden kan vara ganska lång efter att man har fått löss. Har du bara enstaka löss under en period så är det inte heller säkert att du känner av dem innan de har hunnit bli fler.
Andra sätt att upptäcka huvudlöss är att man kan se en form av svart puder på sin kudde eller tröjans krage – detta kan då vara lusskinn som lössen ömsar eller lössens avföring. Man kan också uppleva en känsla av att det kryper i håret och att något rör sig där (vilket det också gör) eller så kan man upptäcka små röda bitmärken i hårbotten eller lössens ägg, gnetter.
För att vara säker på att du har löss så behöver du ha upptäckt löss i håret – om du har gjort det så bör du behandla för att lössen ska försvinna. Bästa sättet att hitta löss är genom att kamma igenom håret nog med en luskam.
Vad ska man göra om man har löss?
Om ditt barn har fått löss så bör du snarast informera förskolan, skolan eller fritidshemmet om detta. Om de inte redan har satt upp lappar eller mailat till föräldrar om att det går löss på skolan så är det bra att uppmärksamma dem på det så tidigt som möjligt för att förhindra större spridning. Det kan också vara värt att berätta för föräldrarna till barnets kompisar.
För att bli av med lössen så finns det lite olika sätt man kan gå tillväga och ofta krävs det en kombination av åtgärder för att bli av med dessa kryp.
- Luskamma håret på den drabbade (och gärna övriga familjemedlemmar). Genom att luskamma håret med en riktig luskam (t.ex. Nitfree luskam i rostfritt stål som är en CE-märkt luskam som uppfyller EU's säkerhetskrav, läs mer om kammen längre ner) så avlägsnar du löss och ägg från håret och hårbotten på den som har drabbats. För att se om man lyckas få bort löss eller ägg så är en bra idé att kamma håret över ett vitt papper eller liknande. Kamma håret metodiskt från hårbotten till hårets toppar, kamma gärna från pannan till topparna och därefter från nacken till topparna. För att kamningen ska fungera bra så behöver den upprepas flera gånger, desto fler gånger ni kammar desto större är chansen att ni blir av med lössen. Missar man någon lus eller något ägg så är risken att de är tillbaka efter bara någon vecka. Om du har kammat håret under några dagar och inte hittar några fler levande löss eller ägg så kan det räcka, annars får man komplettera med medicinsk hjälp.
- Behandla håret med lusmedel. Som komplement till kamningen så kan man använda sig av ett lusmedel. I första hand så bör man välja en medicinteknisk produkt som innehåller det verksamma ämnet dimetikon som är en typ av silikonolja. Denna typ av produkt kväver lössen och avlivar eller försvagar lusäggen. Ett välanvänt medel mot löss som fungerar bra är x från y. Lusmedel finns ofta både som olja, spray eller kombinerat som schampoo. Efter att h använt lusmedlet ska man kamma håret med lusskam under flera dagar. Upptäcker man levande löss dygnet efter behandlingen bör man i regel göra en ny behandling. Skulle man inte hitta flera levande löss dagarna efter behandling bör man dock ändå göra en upprepning av behndlingen efter en veck, detta för att ta död på ev. ägg som överlevt och kläckts efter första behandlingen.
- Testa andra lusmedel och ta kontakt med läkare. Skulle dessa behandlingar inte hjälpa så finns det även andra läkemedel som kan hjälpa till, bl.a. Tenutex men denna typ av läkemedel bör undvikas om möjligt då det bidrar till ökad resistens hos lössen. Skulle inte heller detta hjälpa bör man kontakta läkare för ytterligare råd.
Hur ser löss och deras ägg ut?
Huvudlusen är en insekt utan vingar och har en långsmal kropp som i regel är mellan en till fyra millimeter lång. Lössen har sex ben och färgen på huvudlöss kan variera men i regel är de grå eller bruna. Har de sugit blod kan de också vara röda eller svarta, beroende på hur länge sedan det var de sög blod.
Huvudlössens ägg kallas för gnetter och återfinns oftast på hårstrån nära hårbotten, oftast inte längre än en cm från huden. Det är honorna som lägger dessa ägg och fäster de på hårstråna och själva äggen är något mindre än ett knappnålshuvud (vilket innebär ungefär 1 mm). Äggen är vita och kan lätt misstas för mindre hudflagor och mjäll med den skillnaden att äggen sitter fast på hårstråna. Äggen kan innehålla löss som är på väg att kläckas men kan också vara rester från ägg där lössen redan kläckts.
Efter att honan har lagt ägg tar det ca 7-10 dagar innan äggen kläcks. De unga lössen (som kallas nymfer) kan själva lägga nya efter ca 12 dagar då de räknas som vuxna löss.
Hur förebygger man huvudlöss?
Det bästa sättet att förebygga löss, framförallt då det pågår ett utbrott på en skola, förskola eller arbetsplats, är att luskamma alla familjens medlemmars hår minst en gång i veckan med en luskam.
Luskamning
Att luskamma regelbundet är det absolut bästa, säkraste och miljövänligaste sättet att försäkra sig om att att slippa huvudlöss i familjen. Skulle det bli så att familjen drabbas av löss flera gånger under barnens uppväxt så är luskammen sannolikt också betydligt billigare i längden än återkommande köp av avlusningsmedel (även om dessa också kan behövas ibland).
En annan fördel är att om du klarar dig med luskamning så slipper du använda olika produkter i håret vilket minskar risken för obehag om man har känslig hårbotten eller lätt för att få allergiska reaktioner av nya schampon eller andra kemiska produkter.
Viktigt att tänka på när det gäller luskam är att den är ordentligt tät så den fångar upp även de allra minsta lössen och äggen. Hårstråna måste naturligtvis kunna passera mellan luskammens tänder men annars är det bra om den är så tät som möjligt. Innan luskamning så är det naturligtvis bra om håret är genomborstat och inte har några tovor eller liknande. F
ör att göra luskamningen ännu smidigare och smärtfri så kan den göras efter en dusch och efter att man har använt balsam i håret. Då blir håret extra mjukt och det blir väldigt lätt att kamma igenom håret.
Luskammar finns ofta både i plast och i metall. Har du ett (eller flera) barn i tidig skolålder så skulle vi verkligen rekommendera att köpa en luskam av bra kvalitet i metall som du kan använda under många år (för det kan verkligen behövas). Dessa kostar inte många kronor och är bland det mest effektiva sätten att bli av med lössen.
Hitta bästa pris för NitFree luskam
De enklare luskammarna i plast är ofta funktionella om än inte lika effektiva och dessa tenderar också att börja glesa lite mellan tänderna med tiden vilket gör att risken för att du missar någon enstaka lus eller ägg ökar markant (och vi vet ju vad det kan innebära).
Efter varje drag med luskammen är det också viktigt att knacka av kammen så att ägg eller löss som har fastnat kommer loss från kammen och inte tillbaka upp i håret, enklast är att knacka på ett vitt handfat eller liknande då du lätt kan se om du har lyckats bli av med några av de obehagliga krypen.
Efter att man har luskammat är det viktigt att noga rengöra luskammen och försäkra sig om att att inga löss har överlevt och följer med till nästa person vid en senare kamning. Vill man försäkra sig extra så kan man också lägga luskammen en stund i frysen, löss och lusägg klarar sig inte länge i stark kyla så det krävs endast att kammen ligger kallt under en kortare period om någon timme.
När är huvudlöss vanligast?
Huvudlöss är som aktivast på sommarhalvåret och det är också under denna period som det är störst risk att få dem. Löss förekommer dock året om och det är inte ovanligt med utbrott med löss även runt vinterloven på skolorna.
Hur sprids huvudlöss?
Huvudlöss sprids primärt genom kontakt från hår till hår. Huvudlöss kan varken flyga eller hoppa så direktkontakt sker främst då barn eller vuxna har huvud mot huvud vilket är det vanligaste sättet. Löss kan också sprida sig genom mössor, kepsar eller kuddar och borstar men risken att löss förflyttar sig mellan olika personer på detta sätt är betydligt ovanligare.
Löss kan bara leva en kort period utanför hårbotten, maximalt upp till 48 timmar men det är ovanligt att de klarar sig mer än 24 timmar, i de flesta fall överlever en lus bara enstaka timmar utanför håret. Huvudlöss finns bara på människor och kan således inte leva på husdjur som katt och eller hund.
Vem kan få huvudlöss?
Alla människor kan få huvudlöss men det drabbar oftast barn i åldrarna 3 till 12 år. Även yngre barn och fullvuxna kan får denna typ av löss men det är mindre vanligt. Framförallt beror detta på att lössen lätt sprider sig i miljöer som t.ex. förskolor, skolor och fritidshem.
Hur man sköter sin hygien spelar ingen roll för om man får löss eller inte. Huvudlöss föredrar varma fuktiga ställen och drar sig därför till hårbotten. Löss kan alla få, oavsett vilken typ av hår man har, hårlängd eller hur rent eller smutsigt håret är. Huvudlöss är dock något vanligare hos flickor än hos pojkar.
Relaterade frågor om huvudlöss
Hur kan lössen övervintra och överleva mellan utbrotten på skolorna? Det enkla svaret är att lössen överlever i någons hår, det finns alltid människor som har löss och när utbrotten äger rum så är det för att lössen har fått ännu bättre förutsättningar att leva, föröka sig och spridas till fler människor.
Hur länge har det funnits löss? Huvudlöss av den typen som vi kan stöta på idag har funnits i många miljoner år. Redan på dinosauriernas tid fanns den typ av lus som besvärar oss idag. Sannolikt levde dessa löss då hos fåglar men har sedan anpassat sig till att istället kunna leva på människor.
Måste man tvätta sängkläder för att bli av med löss som lossnat från huvud och hår? Nej, egentligen behövs det inte för att förhindra spridning. Löss som inte sitter på hårstrån eller i hårbotten överlever i regel inte många timmar och blir försvagade ganska snabbt. Men, självklart kan det kännas fräschare att passa på att tvätta sängkläder efter ha haft en lusepedemi i hemmet.
Hur många drabbas av huvudlöss? I Sverige drabbas närmare 100 000 människor (främst yngre barn) årligen av dessa små kryp.
Måste man klippa av håret om man får löss? Som du säkert förstått efter att ha läst denna artikel så behöver man inte klippa av håret bara för att man har fått löss. Det är en gammal missuppfattning som troligtvis grundar sig i hur man hanterade denna typ av kryp för lång tid tillbaka sedan då det inte fanns lika bra luskammar och medicinskt behandling som idag. Om man ändå vill klippa håret för att bli av med löss så är det säkrast att raka huvudet eller lämna max 5 mm längd på håret.
Lämna ett svar
Visa kommentarer