Så klipper du naglarna bäst på bebisen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Förälder klipper naglar på en bebis

Som många föräldrar så kommer att bli överraskad över hur fort din bebis växer den första tiden. Något som också ofta växer snabbt är barnets naglar. När barnet är litet så kan barnets naglar behöva klippas upp till två gånger i veckan.

Det är viktigt att du klipper din bebis naglar så snart naglarna blir långa så att bebisen inte råkar riva sig själv, bebisars naglar kan vara förvånansvärt långa och dessutom vassa. Med rätt teknik är det inte så svårt att klippa barnets naglar. Tänk dock på att bebisar har en känslig hud första tiden då barnet har legat i vätska i 9 månader vilket också gäller för deras naglar som, till att börja med, är mjuka och ömtåliga. Undvik att klippa naglarna med nagelsax om du inte enkelt kan se mellanrummet mellan nagel och hud. Oftast blir det enklare att klippa naglarna när barnet är några veckor gammalt.

Använd en speciell nagelsax avsedd för barn. Den har trubbiga spetsar och korta blad för att du av misstag inte ska kunna skada ditt barn. Fatta barnets hand, lägg din tumme över handryggen och kläm handen lätt mot din egen hand så att fingrarna spretar isär. Håll saxen vinkelrätt mot nagel när du klipper för att undvika skador på fingrets sidor.

Ett annat alternativ är att använda en speciell nagelfil som är anpassad för bebisar. Den kommer att hjälpa till att förhindra eventuella rivsår och hindrar att vassa kanter fastnar i barnets kläder.

Att klippa tånaglar kan vara lite svårare eftersom barnet gärna vill sparka. Håll foten med ett stadigt grepp medan du klipper. En del säger att man kan klippa naglarna när barnet sover men det är bättre att tidigt vänja barnet vid att nagelklippning är något som man gör regelbundet. Annars riskerar man att skjuta upp problemet. Vid enstaka tillfällen går det dock att klippa naglarna när barnet sover men det bästa är att försöka vänja barnet vid den typen av skötsel.

Nagelset Cura från Eska

Nagelset Cura från Esska är ett bra paket som innebär att du får både sax, nagelsax och en nagelfil anpassad för bebisar och småbarn. Nagelsetet brukar kosta runt 40-50 kronor och du hittar butiker online som säljer setet nedan.

Så här klipper du naglarna på ett litet barn

  • Använd en mjuk nagelfil, nagelklippare eller nagelsax anpassade för bebisar (kallas ibland för babyklippare), klipp rakt över nageln och var försiktig med sidorna.
  • För att undvika att klippa i skinnet vilket kan vara lätt att göra kan du trycka ner själva fingret eller fingertoppen bort från nageln när du klipper. Se till att du har ett bra ljus när du klipper din bebis naglar. Var också säker på att du håller barnets hand i ett säkert grepp ifall barnet plötsligt rör sig. Klipp naglarna försiktigt men bestämt.
  • Tånaglar växer saktare än naglar på fingrarna och brukar vara väldigt mjuka. Det brukar räcka med att klippa dessa ungefär en gång i månaden.
  • För att naglarna ska vara mjukare och enklare att klippa så kan det vara en idé att klippa barnets naglar efter att barnet har badat.

Vanliga frågor om att klippa barns naglar

Nedan hittar några av de vanliga frågor som brukar dyka upp hos nyblivna föräldrar då det handlar om att klippa barnets naglar.

När kan man börja klippa ett spädbarns naglar?

Det finns ingen strikt gräns för när man kan börja klippa ett barns naglar men när barnet är nyfött så kan det vara svårt att se hur mycket nageln är sammanvuxen med huden under och en större risk för att råka klippa för långt. I början så kan det vara säkrare att försiktigt dra av lösa flikar från nageln eller fila naglarna försiktigt. Så snart det syns en tydlig skillnad mellan nagel och underliggande hud så går det lättare att klippa naglarna utan att skada barnet. Ofta brukar det funka bättre att klippa barnets naglar efter att barnet är några veckor gammalt.

Ska barnet använda vantar för att undvika att riva sig?

Ett barn ska bara använda vantar, t.ex. tumvantar för att skydda ditt barns händer från kylan utomhus, inte för att förhindra att barnet river sig. Ett barn interagerar ofta med sin omvärld genom händerna och beröring med händer är en viktig del, t.ex. för att barnet ska känna igen sin mamma under amning. Ett barn stoppar ofta händerna i munnen för att öva på sugrörelsen och lära känna sin kropp.

Hur ofta bör man klippa ett barns naglar?

Så snart barnets naglar är långa så är det viktigt att klippa dem, vanligtvis behöver man klippa barnets naglarna mellan 1-2 gånger i veckan och tånaglarna lite mer sällan. Det kan vara smart att koppla nagelklippandet till en annan rutin att kolla över naglarna, t.ex. då barnet har badat.

Vanliga misstag då man klipper barns naglar

  • Att klippa nageln i en båge. En bebis nagel bör klippas rakt av då det bl.a. förhindrar inåtväxta naglar.
  • Att klippa för naglarna alldeles för kort. En del föräldrar gör misstaget att klippa naglarna ända ner till där nageln möter fingret. Det här gör att en väldigt känslig del av fingret är blottad för skador och infektioner och att barnet inte kan använda sina händer som det vill.
  • Att använda nagelsaxen eller nagelklippare för andra saker. Håll din bebis verktyg för naglar för deras avsedda ändamål. Det gör att de håller sig rena.
  • Att bita av din bebis nagel. Eftersom vissa föräldrar är rädda att använda en sax så väljer en del föräldrar istället att använda sina tänder istället, men det kan leda till infektion och bör inte förekomma.
  • Låta nageln gå av av sig själv. En annan följd av vissa föräldrars rädsla att klippa deras bebisars naglar är att låta naglarna växa ut och låta sig gå av av sig själva. Det här kan ibland leda till djupa revor och skärsår och det finns en risk att barnen river sig istället.

Mer information relaterat till nagelklippning och skötsel av spädbarn

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.