Så borstar du tänderna på bebisen

Bebis borstar tänderna

För många nyblivna föräldrar så dyker det naturligt upp många frågor när det gäller att sköta om en nyfödd bebis. I denna artikel får du tips och råd på vad du ska tänka på när du ska börja borsta tänderna på din bebis.

Redan när barnet får sina första tänder bör du börja borsta dem. Då lär sig också barnet att tandborstning är något som sker varje morgon och kväll. Barn tycker om rutiner och då accepterar de lättare borstningen.

Använd en mjuk tandborste, avsedd för småbarn och bebisar, och använd en barntandkräm med fluor. Lagom mängd tandkräm är en klick som ryms på barnets lillfingernagel. Det gör inget att barnet äter upp tandkrämen.

Att borsta tänderna håller dem rena men fluoren stärker också tändernas emalj. Borsta tänderna både morgon och kväll. Borsta med korta snabba rörelser – det rengör effektivare än långa svepande rörelser. Byt tandborste när stråna börjar att spreta.

Läs också mer om våra egna erfarenheter om att borsta tänder på småbarn och vår räddning med eltandborsten i artikeln Tandborstning för småbarn.

Mer information om hur du sköter om din bebis

Artikeln är granskad och godkänd av Ulrika Molund, leg. tandläkare – Tre Tandläkare, Vällingby.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.