Så badar du din bebis

Bebis badar i badbalja

För många nyblivna föräldrar så dyker det naturligtvis upp många frågor när det gäller att sköta om en nyfödd bebis. I denna artikel får du tips och råd på vad du ska tänka på när du ska börja bada din bebis.

Efter att navelstumpen har fallit av och läkt kan barnet börja bada. Till en början räcker med det att barnet badar en gång i veckan. Om barnet är över 6 månader är det enklast om man har ett stort badkar så att man själv kan sitta med. För de mindre barnen passar en badbalja oftast bättre.

Vattentemperaturen ska vara 34-37°C. Sänk ner en armbåge i vattnet för att se att det inte är för varmt. Helst ska du kontrollera temperaturen med en badtermometer också. Fyll vatten i baljan eller badkaret till en höjd av fem till sju centimeter. Några droppar barnolja i vattnet är bra för att hålla barnets hud smidig och förhindra att den blir torr efter badet.

Barn som inte kan sitta säkert själv måste man hålla hela tiden. Lägg din ena underarm bakom barnets nacke och greppa sen överarmen med din hand. Det finns också insatser i plast som man kan lägga barnet i. Lägg gärna en frottéhandduk i insatsen. Många barn tycker inte om den kalla plasten.

Många barn älskar att bada men vissa avskyr det. Det är ändå bra att tidigt vänja barnet vid regelbundna bad. Det är ofta svårare att få äldre barn att acceptera något nytt eller att något helt plötsligt sker mycket oftare.
Det räcker att göra rent de minsta barnen med enbart vatten. När barnet blir lite äldre kan du använda tvål och schampo då och då. Använd tvål och schampo för bebisar. Ta gärna rent vatten i en kopp eller en bunke och skölj av eventuella tvålrester från barnet innan du tar upp det. Huden kan annars torka ut eller klia.

Om du använder badkar är det bra att använda en gummimatta i botten så att barnet inte halkar. Använd också skydd för kranen så att barnet inte kan slå huvudet i den eller av misstag sätta på den, du kan t.ex. vira in kranen i en handduk efter att du tappat upp vattnet.

Den dagliga rengöringen kan ske på skötbordet efter badet.

Tips för bad av bebisar

  • Klä insidan av baljan med en frottéhandduk så känns den trevligare för barnet.
  • Vät en extra tvättlapp och lägg den på barnets bröst. Häll vatten på den med jämna mellanrum. Då blir det inte så kallt för barnet.

OBS! Lämna aldrig barnet ensamt i badkaret – inte ens för några sekunder. Ett barn kan drunkna i två cm djupt vatten!

Mer information om hur du sköter om din bebis

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.