Läkare online – hur funkar det?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Doktor.se.

Sedan en tid tillbaka så finns numera möjligheten att istället för att packa in sig själv och barnen i en bil för att köra till närmaste vårdcentral, ringa ett videosamtal direkt från sin mobil eller dator för att få prata med en läkare. Men hur funkar det egentligen och vad finns det egentligen för olika alternativ?

Doktor.se är ett förhållande nytt alternativ till läkare online. De erbjuder svar via sin tjänst inom ett par minuter de flesta vardagar dygnet runt både för dig och din familj genom sin app som finns både till iOS och till Android. Öppettiderna är 07:00 – 00:00 måndagar, öppet dygnet runt tisdagar till fredagar och 08:00 – 16:00 på helger (röda helgdagar är det stängt).

Med Doktor.se kan du också få hjälp var som helst. Det spelar ingen roll om du sitter på bussen eller befinner dig utomlands. Med hjälp av chatt, röstsamtal och videosamtal kan du enkelt och snabbt få hjälp med dina besvär. Hos Doktor.se arbetar läkare, psykologer, specialistsjuksköterskor och barnmorskor – alla handplockade för sin breda kompetens och långa erfarenhet inom primärvården. Doktor.se har fått gott betyg av sina kunder och har ett genomsnittligt betyg på 4,7 av 5 vilket bådar för en bra och uppskattad tjänst.

Alla läkare har svensk läkarlegitimation och jobbar på vårdcentraler och sjukhus när de inte hjälper patienter på Doktor.se. När det gäller kostnaden för att använda tjänsten så är den detsamma som kostnaden för att uppsöka primärvården i ditt landsting vilket ofta innebär en kostnad mellan ca 0 – 200 kr. I de allra flesta fall utgår t.ex. ingen kostnad om du söker hjälp för ditt barn.

Doktor.se har också ett samarbete med Kronans Apotek vilket innebär att de kan skriva ut och leverera både receptbelagda och receptfria läkemedel direkt till din dörr.

Ladda ner app till Android

Ladda ner app till iOS


Kry var en av de allra första att erbjuda möjligheten att träffa läkare online och lanserade sin online-baserade verksamhet 2015 och har nu hunnit med att bedriva sin verksamhet under några år. Hos Kry kan man få råd, recept eller remisser. Ett ”besök” som egentligen är ett videosamtal kostar 250 kr för vuxna (dvs. för de som är 20 år eller äldre, är man över 85 år så är det också då gratis) och det är självklart gratis för barn och ungdomar.

Kry erbjuder också hemleverans av läkemedel och har du ett frikort så gäller det även hos Kry. Kry erbjuder väldigt generösa öppettider vilket innebär att du kan ”besöka” en läkare enkelt och smidigt från ditt hem alla dagar 06.00-24.00.

Som småbarnsförälder är Kry en skänk från ovan. Det är lättare att träffa vår läkare i mobilen hemifrån. Carl, 37 år.

Hur funkar det då? Hos Kry innebär det att du besöker deras webbplats och där laddar ner deras app. När väl appen är nedladdad i din telefon så loggar du in med mobilt bankid och då får du svara på några frågor och beskriva dina besvär. Därefter väljer du om du direkt vill prata med en läkare via drop-in eller boka en tid, i samband med detta så betalar du också besöket om det skulle behövas, vanliga kreditkort och Klarna erbjuds.

När det är dags att prata med läkaren så kontaktar läkaren dig via appen och sedan sker läkarbesöket som ett vanligt läkarebesök med skillnaden att ni har ett videosamtal, besöket kan vara upp till 15 minuter. Läkaren journalför besöket precis som vanligt och behöver du ett recept eller intyg så får du det direkt efter att samtalet av avslutats. Behöver du en remiss vidare till specialist så skickas även dessa direkt efter ditt besök.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.