Mammakläder – vad ska du tänka på?

Artikeln innehåller annonslänkar för Mammashop.

Gravid kvinna i sängen

Många gravida kvinnor börjar överväga mammakläder runt vecka 10+0, eftersom det är då ett par vanliga jeans börjar strama åt. Detsamma gäller i mindre grad för något lösare byxor som man kan stå ut att ha på lite längre.

Bland förstföderskor finns det i allmänhet ett antagande att man kan ”gömma” graviditeten till fjärde månaden men det är verkligen inte trevligt – och många börjar överväga mammakläder redan i mitten av tredje månaden.

Mammakläder eller ej?

Men det är oftast ganska individuellt hur länge man kan stå ut med att gå i sina egna kläder – vissa kan leva med kläder som sitter åt på magen medan andra kommer absolut inte att må bra i sina byxor.

I hemmet har man kanske mer frihet att välja och det är många som väljer mycket lösa byxor i hemmiljön – till exempel joggingbyxor. Andra tycker mer om utpräglade mammabyxor. Tycker man inte så mycket om mammakläder finns det många som föredrar leggings och lösa klänningar/toppar – t. ex. är amningstoppar mycket populära och används främst av de gravida som vill använda toppen som mammatopp först och som amningstopp senare.

Förutom själva kläderna kommer de flesta också att börja känna lusten att få en gravid-bh. En speciell bh utan irriterande sömmar och ståltrådar är populär bland många gravida för en vanlig behå är inte särskilt praktisk på grund av bygeln och de irriterande sömmarna. Därför ser vi många kunder som väljer att använda en gravid-bh utan sömmar och i mjuka material.

Allt som allt har det traditionellt varit en fråga om att lägga större vikt vid utseende eller komfort – men det är inte nödvändigt längre. Det finns numera många olika mammakläder som inte nödvändigtvis är helt fyrkantiga och formlösa och samtidigt ger optimal komfort samt framhäver den gravida magen på ett vackert sätt. Eftersom de flesta gravida börjar med mammakläder någonstans mellan vecka 12+0 och 16+0 är det ungefär ett halvår kvar till födseln. Därför måste man självklart ha på kläder som man tycker är smarta men som också är till för att både ligga, sitta och röra sig i.

Det handlar ofta om när man berättar om graviditeten…

De flesta gravida berättar om sin graviditet någonstans mellan vecka 7-12. Har man inte berättat för sin omgivning att man är gravid kan det också vara svårt att motivera sig själv att gå i mammakläder för det kan ju vara en risk att just omgivningen lägger märke till det och själv gissar att man är gravid.

Därför är det för de flesta en fråga om att man måste ha berättat att man är gravid innan man gör sig redo att gå i mammakläder.

Mammakläder och amningskläder i ett

Tycker man att det är en stor kostnad att köpa mammakläder som man bara ska använda i 6 månader (per graviditet) kan man snarare titta på kläder som är både mamma- och amningskläder i ett. Det betyder att man kan använda dem både före och efter graviditeten.

På så sätt får man lite mer för pengarna eftersom man inte behöver köpa både mamma- och amningskläder. Det finns massor av kostnader i samband med att vara gravid och att få ett barn. Om du alltså kan slå ”två flugor i en smäll” är det verkligen en möjlighet som är värt att överväga.

Ett individuellt val

Om man använder mammakläder eller inte – och när man eventuellt börjar med dem – kan alltså vara både en fråga om ens åsikt och om man försöker hålla graviditeten dold. En sak som vi hos MammaShop.se är dock mycket fokuserade på är att det inte är ekonomin som ska avgöra om du vill använda mammakläder/gravidkläder. Således har vi alltid en massa mammakläder på rea – och i allmänhet ett mycket brett sortiment, vilket innebär att vi har något för varje smak och plånbok.

Gästartikel är skriven av Mette Jørgensen, ägare av MammaShop.se.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.