Mammakläder

Allt fler märken använder sig av uttrycken graviditets- och amningskläder. Detta för att markera vilka kläder som passar före och efter en födsel. Mammakläder är ett samlingsbegrepp som fortfarande används i stor utsträckning och kan innefatta plagg både för den havande och för kvinnan som nyligen fött. Tänk på att inte köpa för många plagg i förväg, de kanske aldrig kommer till användning. Låt magen och kroppen bestämma vilka plagg som du behöver vid en viss tidpunkt och handla när behov uppstår. Nedanstående tips hjälper dig förhoppningsvis på vägen till en snygg och praktisk gravidgarderob.

Att tänka på före du köper gravidkläder

Eftersom du av naturliga skäl endast kommer att använda dina mammakläder under en begränsad tid gäller det att tänka smart. “Vanliga” kläder med stretch kan du använda långt in i graviditeten samt en tid efter födseln. Pennkjolar, stretchjeans och långa linnen är bara några exempel på töjbara och snygga plagg. Dina koftor, skjortor och kavajer som redan finns i garderoben och som inte knäpps över magen kan fungera även om de inte är gravidanpassade. Försök att se möjligheterna med ett plagg istället för begränsningarna. Sortera garderoben. Häng kläder som du inte kommer att använda på ett antal månader längst in i garderoben. De tar bara onödigt fokus från vad du faktiskt kan använda.

Kedjorna levererar

Kedjor som H&M, Lindex och postorderföretaget Ellos har verkligen satsat på nytänk de senaste åren när det kommer till gravid- och mammakläder. Om du söker efter basplagg som leggings, linnen och koftor har H&M ett stort och prisvärt sortiment. Som gravid är det skönt med bomullsplagg nära kroppen och bär du kläder som är miljömärkta blir de extra bekväma. H&M kallar sin medvetna kollektion för Conscious.

För att göra basplaggen lite mer roliga och piffiga kan du hitta exempelvis amningslinnen med en spetskant. Ett amningslinne ska underlätta när du matar ditt barn och därför bör de ha en knäppning som är enkel att öppna och stänga. Ett amningslinne kan du klä upp eller ned beroende på hur du stylar plagget. Ett linne tillsammans med en enkel kofta och mysbyxor blir sköna hemmakläder medan en trendig oversize-kavaj över linnet tillsammans med ett par snygga mammajeans kan bli riktigt festligt. Särskilt om du adderar skor med liten klack, stora örhängen och kanske ett rött läppstift.

Mamalicious

Märket Mamalicious har hyllats i sociala medier både för sin bekvämlighet och för sina snygga snitt. Stilen är relativt enkel med raka snitt men har ofta ett litet skärp under bysten eller med en snygg urringning. Just att placera ett band, skärp eller en dragsko under bysten gör att du dels skapar former, ger dina plagg en snygg detalj samtidigt som du undviker tryck mot magen. Detta är också ett bra sätt att framhäva magen på. Det finns både linnen, blusar och klänningar med denna snygga lilla detalj.

Om du har svårt att välja eller veta vad du kan behöva har Mamalicious plockat ihop olika paket som du som kund kan beställa på deras hemsida. Du kan välja mellan ett startkit för blivande mammor eller en kollektion för amning. Båda paketen är prisvärda och du har möjlighet att själv välja färger på topparna som ingår.

I takt med att vi blir allt mer hälsomedvetna, ökar även antalet gravida som fortsätter att träna under sitt havandeskap. Självklart vill du vara snygg på gymmet eller promenaden även när du väntar din bebis och därför erbjuder Mamalicious en kollektion med träningskläder. Mindre sömmar som skaver, plats för den växande kroppen och ett rejält stöd för magen är några riktlinjer att gå efter. Det är dock extra viktigt att du lyssnar på kroppen under din graviditet och är du osäker på vilka övningar som du kan göra ska du prata med en tränare som har riktat in sig på just blivande mammor. Lyssna också på råd från din barnmorska och läkare.

Stellaris

Onlineföretaget Stellaris har valt att nischa in sig på gravid- och amningskläder. Kollektionerna som kommer från olika tillverkare och designers håller en bra prisnivå. Det är väldigt enkelt att hitta på hemsidan som har ett stort utbud. Märken som finns representerade i onlinebutiken är bland andra Babylonia, By Holst, Mamalicious och Noppies.

På hemsidan kan du spara kläder som du vill köpa i en önskelista. På så sätt kan du planera för din gravidgarderob utan att behöva köpa kläderna före du har behov. Förutom vanliga gravidkläder erbjuder sidan också ett specialsortiment med exempelvis stödstrumpor. Strumporna är utvecklade särskilt för gravida kvinnor och syftar till att öka blodcirkulationen i benen. Därmed förebygger de trötta och svullna ben samt minskar risk för åderbråck och blodpropp.

Här finner du också stödbälten och maggördlar, Bälten och gördlar ger din rygg avlastning. Du märker skillnad direkt. Produkterna kan anpassas efter din växande mage och därmed kan du använda samma vara under lång tid i din graviditet.

Amningskläder och relaterade produkter

Med stor sannolikhet återgår inte din kropp till sin vanliga form direkt efter att barnet är fött. Låt kroppen få tid till läkning. De flesta mammor som har burit sina barn och som väljer att amma märker att brösten går igenom stora förändringar på kort tid. Det kan vara svårt att hitta rätt BH-storlek och du kanske aldrig kommer tillbaka till storleken som du hade före du var gravid, även om du slutat att amma.

Att ge bröstet åt sitt barn ses som något naturligt men det kan ändå vara problematiskt för många. Såriga och svidande vårtor är bara två problem som kan uppstå. Då är det skönt att din amnings-BH är sömlös. Förutom att vara mjuk ska den vara ett bra stöd och kunna öppnas med en hand. En annan vara som förenklar vardagen vid amning är amningskuddar. De fungerar även när du är gravid för generell avlastning av exempelvis nacke. Kuddarna avlastar både vid bröst- och flaskmatning.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.