Barnrumsmattor – 20 snygga och lekfulla mattor till barnrummet

Artikeln innehåller annonslänkar.

Inredning av barnrum med barnmatta

När det är dags att inreda barnrummet vill alla föräldrar att barnrummet ska vara en inspirerande och en rolig plats att vara på. Samtidigt ska förstås även barnrummet vara en trygg plats där barnen dessutom kan sova skönt. För att ge barnrummet den rätta känslan kan man inreda med mattor till barnrummet i ett motiv som tilltalar barnen.

Exempelvis kan bäddsetet på sängen ha ett spännande motiv och en härlig färg som matchas av gardiner, tapeter och en snygg barnrumsmatta. Genom att inreda barnens rum i harmoniska och inspirerande färger och underhållande motiv blir barnen mer kreativa när de leker samtidigt som de blir lugnare då det är dags att sova.

En viktig del av barnrummets inredning är barnmattan. Barnmattan kan fylla flera olika funktioner som exempelvis utgöra ett mjukt och värmande underlag då barnen leker men också vara en lekmatta, om man väljer en barnmatta med ett lekfullt motiv. Det bästa med barnrumsmattor är att de påverkar rummets utseende stort. I takt med att barnen växer kan man byta ut barnmattan mot en ny matta, med ett nytt motiv eller en färg som barnen gillar, vilket gör att barnrummet blir som nytt igen. I denna artikel hjälper vi dig att hitta rätt matta för barnrum.

20 inspirerande mattor för barnrummet

Nedan har vi samlat totalt 20 olika mattor som lämpar sig extra bra för ett barnrum. Självklart kan man köpa sin matta till barnrummet på något av de stora varuhusen som t.ex. Ikea, Rusta eller Jysk men vill man har något som är lite mer unikt så hoppas vi att tipsen nedan kan ge lite inspiration.


Kids Concept Aiden Matta, Blågrå

En mycket underhållande matta för de minsta barnen som går i en blågrå färg och som har ett motiv som består av vägar som inbjuder barnen till att vara kreativa då de leker. Här kan barnet leka med sina leksaksbilar men även bygga små bostadsområden med sitt lego eller sina träklossar.

Kids Concept Aiden matta är tillverkat i 100 procent bomull och har en storlek på 90 x 130 centimeter.


Alice & Fox Matta Hoppa Hage, Grey

Detta är alla unga flickors, och kanske även en del pojkars, drömmatta. Tänk att kunna leka hoppa hage i sitt eget rum. Alice & Fox Matta Hoppa Hage har en grå färg med detaljer i olika blå nyanser. Mattan har också ett tänkvärt ordspråk som uppmanar barnen att tänka utanför boxen.

Denna inspirerande och aktiverande matta från Alice & Fox är tillverkat i 100 procent bomull och är dessutom Oeko-Tex Standard 100-certifierad. Mattan Alice & Fox Matta Hoppa Hage har storleken 180 x 70 centimeter.


Alice & Fox Matta Houses, Pink

Alice & Fox Matta Houses är en mycket snygg matta som alla barnen kommer att älska. Mattans motiv består av en väg som är kantat med trevliga hus. Här finner man också en del blommor och träd men också några djur som en igelkott, ett lejon och en räv. Mattan har en rosa färg med detaljer i vitt, blått, rött och grått.

Alice & Fox Matta Houses passar för barn I alla åldrar och är dessutom tillräckligt stor, 180 x 70 centimeter, för att rymma flera barn som leker. Mattan är tillverkad i 100 procent bomull och är också Oeko-Tex Standard 100-certifierad.


Alice & Fox Bilbana Matta Safari Adventure

Alice & Fox Bilbana Matta Safari Adventure

Alice & Fox Bilbana Matta Safari Adventure är en stilfull och snygg matta som både kommer att förgylla barnen rum men också inbjuda till massor av lek. Mattans motiv består av vägar genom en Savannah där man finner en hel del exotiska djur längs vägen som exempelvis elefanter, zebror, apor och giraffer.

Här kan barnen leka med sina leksaksbilar och med fantasins hjälp delta i spännande safariäventyr. Denna barnmatta är tillverkat i 100 procent mjuk bomull. Storleken på mattan är 150 x 100 centimeter, vilket innebär att flera barn kan leka samtidigt. Denna matta tål inte maskintvätt utan ska tvättas för hand.


Atlas Matta Rund Fotboll

Atlas Matta Rund Fotboll

Denna läckra, runda fotbollsmatta kommer att älskas av alla barn som gillar fotboll. Mattan är formad som en fotboll med vit bakgrund och med svarta detaljer, precis som en fotboll. Mattan har kort lugg men är ändå mjuk och värmande när barnen sitter på golvet och leker. Atlas Matta Rund Fotboll har en diameter på 120 centimeter och är enkel att hålla ren och fri från ludd och damm.

Atlas Matta Rund Fotboll är tillverkat med 100 procent polypropen och är även Oeko-Tex Standard 100-certifierad. Mattan tål inte maskintvätt utan fläckar tar man enklast bort genom en fuktad trasa. För mattor som är svårt nedsmutsade krävs det professionell mattvätt så inte mattan luckras upp.


Cloudberry Castle Lekmatta Bondgård

Cloudberry Castle Lekmatta Bondgård

Cloudberry Castle Lekmatta Bondgård är en barnrumsmatta och en lekmatta som passar de allra minsta barnen. Mattan har ett inspirerande motiv som består av en bondgård, vilket är ett motiv som brukar intressera de flesta små barnen. Cloudberry Castle Lekmatta Bondgård är också en mycket snygg barnrumsmatta som kommer att bidra till att ge barnrummet mer liv och rörelse.

Mattan är tillverkad i mjuk plast vilket gör att den inte suger åt sig varken vatten eller smuts. Det är bara att torka av ytan så blir mattan ren och snygg igen. Mattan har en storlek på hela 200 x 120 centimeter vilket gör att flera barn får plats på mattan för att leka. Cloudberry Castle Lekmatta Bondgård ger barnen en bekväm och varm plats för barnen att genomföra kreativa lekar.


Junior Driver Bilmatta 95 x 133 cm

Junior Driver Bilmatta

Junior Driver Bilmatta 95 x 133 cm är en färgglad matta med ett motiv av en liten stad med vägar. Denna barnmatta passar för barn i alla åldrar och här kan barnen köra på de slingrande vägarna genom staden med sina leksaksbilar. Mattan har en ovansida tillverkat i nylon och en undersida som består av gel foam.

Mattan har en storlek på 95 x 133 centimeter vilket gör att flera barn kan leka i staden samtidigt. Med sin tjocklek på 5,4 millimeter så sitter barnen bekvämt och varmt även på kalla golv.


Bloomingville Matta Zoo

Bloomingville Matta Zoo

Detta är barnmattan för alla barn som älskar djur. Bloomingville Matta Zoo har ett motiv hämtat från ett zoo med flera olika djurgårdar. Här kan barnen leka zoo med sina egna leksaksdjur. Denna matta passar för både små som större barn då mattans motiv även ger barnrummet en inspirerande touch.

Mattan är tillverkad i 100 procent bomull och har måtten 155 x 100 centimeter. Bloomingville Matta Zoo är inte bara en snygg matta utan även en perfekt lekmatta där barnen kan sitta och leka bekvämt och varmt.


Pellianni Matta Eko (City)

Pellianni Matta Eko (City) är en mycket snygg och stilfull barnmatta som har ett motiv som består av rymden. Mattan har en grön bakgrund med detaljer i vitt och grått. Denna matta får barnets rum att bli mer kreativt samtidigt som mattan fungerar utmärkt som sittunderlag då barnen vill leka.

Mattan är tillverkad i 100 procent ekologisk bomull och är dessutom GOTS-certifierad. Mattans storlek är 105 x 105 centimeter vilket gör att det ryms flera barn på mattan samtidigt i samband med kreativa lekar.


Roommate Matta Kanin

Roommate Matta Kanin är mattan för alla djurälskande barn. Mattan går i en beige färg och har ett motiv av en stor, söt kanin som kommer att smälta barnens hjärta. En mycket varm och stilfull matta som passar utmärkt i de lite större barnens sovrum.

Roommate Matta Kanin är tillverkat i 100 procent bomull och är också certifierad enligt oeko-tex standard 100. Mattan har storleken 140 x 70 centimeter. Mattan kan maskintvättas i 30 grader och hängtorkas.


Lekmatta Tender Blue

Lekmatta Tender Blue

Detta är en mycket snygg matta med en rund design och en mysig och harmonisk design, som dessutom är vändbar. Mattan har en mjuk stoppning vilket gör att barnen kan sitta eller ligga bekvämt då de leker på mattan.

Mattan har en diameter på 120 centimeter och är tillverkad i 100 procent bomull men en fyllning i 100 procent polyester. Mattan är Oeko-Tex-certifierad och kan maskintvättas. Lekmatta Tender Blue är en matta som tilltalar både små som större barn och gör även att barnen har en perfekt plats för sina lekar.


Lekmatta Kindness Cat

Lekmatta Kindness Cat

Lekmatta Kindness Cat är en kombinerad lekmatta och en rumsmatta i en harmonisk färg och med ett motiv föreställande en katt. Mattan har också ett ordspråk som säger att Min godhet är min styrka. Mattan är rund med fransar och har en härlig skumvaddering som gör att den är både bekväm och varm att sitta på. Det gör att den passar till såväl små barn som lite större barn som leker tillsammans. Mattan har också en vändbar design om man vill variera mattans utseende så att den passar in överallt i ens hem.

Mattan är tillverkad i 100 procent bomull och är Oeko-Tex certifierad. Fyllningen består av 100 procent polyester. En snygg och bekväm matta som alla barn kommer att älska.


Safari Matta Tiger/Grön

Safari Matta Tiger/Grön

Safari Matta Tiger är en superskön, mjuk och gosig matta formad som en tiger. Denna matta kommer att göra succé i de mindre barnens sovrum. På denna matta kan barnen sitta och leka både bekvämt och varmt men också rulla runt och gosa då mattan är tillverkad i fluffig ull.

Safari Matta Tiger är tillverkad i 100 procent ull som kommer från Nya Zeeland. Mattan har en storlek på hela 160 x 118 centimeter. Denna matta kan inte tvättas utan endast dammsugas, vilket innebär att eventuella fläckar bör torkas bort direkt med lite ljummet vatten.


Woodland Edvin Matta

Woodland Edvin Matta

Woodland Edvin Matta är mattan för alla små stinsar där hemma. Mattan går i dova färger med ett motiv som består av ett järnvägsspår som går genom skog och över sjöar och öppna landskap. Längs med vägen möter man både älgar, rävar och igelkottar. Här kan barnen leka kreativa lekar med sina leksakståg.

Woodland Edvin Matta är en matta som tillverkats i 100 procent bomull av i Sverige. Storleken på mattan är imponerande 170 x 130, vilket gör att även kompisarna får plats på mattan då det är dags att leka med tåget. Mattan kan inte maskintvättas utan endast handtvätt.


Katten Zorro Matta Off White/Antracit

Katten Zorro Matta Off White/Antracit

Mattan med katten Zorro hittar du på Babyshop och priset ligger på 685 kr.

Katten Zorro Matta är en härligt mjuk matta som utformad som katten Zorro. Denna matta kommer definitivt att få barnrummet att bli än mer hemtrevligt och mysigt. Katten Zorro Matta har en fluffig yta som ger barnen en bekväm sittställning men också som är värmande under årets kallare månader.

Denna matta har en storlek av 90 x 63 centimeter och är tillverkad i 80 procent ull och 20 procent bomull. Den söta matta kommer definitivts att uppskattas av alla barn i alla åldrar. Mattan kan inte maskintvättas utan istället rengörs man den med en fuktad trasa.


Tucan Matta Brun

Tucan Matta Brun

Denna härliga matta är tvåfärgad med ett motiv som består av en papegoja i djungeln. En spännande och mycket stilfull matta som passar i de äldre barnens sovrum. Mattan är tillverkad i vävd canvas som består av 100 procent bomull.

Mattan är fyrkantig med tofsar längs med kanterna och har en storlek av 100 x 150 centimeter. Denna matta passar lika bra i barnens sovrum som i bostadens övriga rum. Denna matta kan inte maskintvättas utan kräver kemtvätt.


Regnbåge Matta

Regnbåge Matta

Denna färgglada regnbågsmatta från den danska tillverkaren OYOY kommer verkligen att sätta en härlig prägel i barnrummet. Mattan är tillverkad i 80 procent ull och 20 procent bomull, vilket gör att den är mycket bekväm för barnen att sitta och leka på.

Denna matta passar de lite äldre barnen men också i andra rum i en modern bostad. Mattan är formad som en regnbåge och har måtten 88 x 90 centimeter. Denna matta kan inte maskintvättas utan istället torkas mattan ren med en fuktad trasa.


Barnmatta 60 x 120 cm Stor björn, Bloomingville Mini

Barnmatta 60 x 120 cm Stor björn, Bloomingville Mini

Denna härliga bomullsmatta har en ljusgrå färg med ett motiv som består av en stor björn. Denna matta passar i såväl de mindre barnens sovrum som de störres. Mattan ger barnen en naturlig plats att leka på och är både bekväm att sitta på och håller kylan från kalla golv borta.

Mattan har också ett tänkvärt ordspråk invävt, Glöm inte bort att drömma. Mattan är vävd, tillverkad i 100 procent bomull och är också Oeko-Tex certifierad. Mattan har en storlek på 60 x 120 centimeter.


Barnmatta Ø 85 cm Mus i tekopp, Bloomingville Mini

Den här mattan kommer att älskas av alla barn som gillar små gulliga djur. Mattan går i rosa och lila färger, vilket ger barnrummet en snygg men även en harmonisk atmosfär. Mattans motiv består av en söt mus sittande i en tekopp. Mattan passar både yngre som äldre barn men kan också användas i alla rum i bostaden.

Mattan är rund och har en diameter på 85 centimeter. Mattan är tillverkad i 100 procent bomull och är Oeko-Tex certifierad. Denna matta kommer definitivt att sätta pricken över i:et då det är dags att inreda barnrummet.


Matta till barnrum rosa, Sebra Interiör

Matta till barnrum rosa, Sebra Interiör

Detta är en mycket vacker och stilfull vintage-matta som går i övervägande rosa färger med inslag av lila, ljusblått, vitt och gult. Denna matta är rundformad och har ett färgat mönster som går i cirklar. Matta till barnrum rosa är handtillverkad i 100 procent bomull och ger barnrummet en inspirerande och en snygg design.

Denna matta passar främst för de äldre barnens sovrum men kan också användas i finrummet eller i hallen. För de yngre barnen är mattan en perfekt lekplats som ger barnen en bekväm och vart sittställning även på kalla golv. Mattan har en diameter på 120 centimeter.


Allmänt om barnrumsmattor

När barnen är små är det ganska enkelt att själv bestämma färg och eventuella motiv på barnrummets matta. Men allt eftersom barnen växer blir de mer medvetna om vilka färger och motiv som mattan ska ha. Det finns ett stort antal mattor i olika modeller, färger, storlekar och motiv att välja mellan vilket gör att det går att hitta den matta som barnen gillar bäst och som samtidigt ger rummet ett snyggt och inspirerande utseende.

En barnmatta är inte enbart tänkt som en inredningsdesign utan också som en praktisk lekplats för barnen där de kan sitta bekvämt och leka sina favoritlekar. Barnen leker både oftast och bäst på golvet och med en skön och värmande matta kommer barnen att kunna fokusera än mer på sin lek och mindre på det hårda och kalla golvet.

Barnrumsmattor är oftast tillverkat i 100 procent bomull medan vissa motiv kan vara utförda i andra material. En barnrumsmatta innehåller inga farliga ämnen eller skarpa kanter som barnen kan skära sig på. Om man köper yviga barnmattor, som förvisso är mycket sköna och varma att sitta och ligga på, bör man vara försiktig med små barn så att de inte äter av ludden. Man bör därför kontrollera yviga mattor med jämna mellanrum så att det inte finns lösa trådar som kan lossna.

Ofta kan barnmattor tvättas i maskin men för vissa mattor krävs det fackmässig tvätt för att få mattorna rena utan att de skadas. Dock bör man alltid snabbt torka upp eventuella matrester så att de inte hinner torka in i mattan så att mattan blir missfärgad.

När man köper en barnrumsmatta bör man också kontrollera så att den är försedd med halkskydd så att den inte glider undan när barnen leker så att de ramlar och skadar sig. För de barnmattor som inte har halkskydd så går halkskydd att köpa till.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.