Plantera med dina barn!

Barn som planterar med sina föräldrar

Plantering är både lärorikt och roligt för barnen. Att få se kärnor och frö gro är spännande, att få ansvaret att sköta om en planta är utvecklande och att barnet lär sig om naturen är viktigt. Här tipsar vi om några enkla odlingar som ni kan göra tillsammans hemma.

Smörgåskrasse

Det allra enklaste och tacksammaste för otåliga barn och vuxna att odla är smörgåskrasse. Gott är det ju också. Smörgåskrasse odlar man enklast på en tallrik med lite hushållspapper eller bomull på. Fröna sprids ut, jämnt och inte för tätt, på det fuktiga underlaget. Det dröjer bara någon dag innan man kan se att det börjar gro och bara någon dryg vecka innan man kan klippa kryddigt och friskt grönt på smörgåsen eller omeletten.

Alligatorpäron!

Roligt är också att odla kärnor från det man äter hemma. Men här måste det till lite mer tålamod. Men så är tålamod också en viktig dygd! Avokado, eller alligatorpäron som frukten lite humoristiskt kallas tack vare sitt knottriga skal, har en fin kärna som är härlig att hålla i handen. I Västindien eller Sydamerika blir avokadoplantorna stora träd, men även hemma hos oss i Sverige kan plantorna växa sig ganska stora inomhus.

Dela frukten mitt itu och ta ut kärnan. Tvätta kärnan i ljummet vatten och låt den torka i ett dygn ungefär. Placera sedan kärnan med den större änden neråt i ett glas med vatten med tre tandpetare som stöd runt glaset. Änden ska vara ca 1 cm under vatten. Ställ glaset på ett varmt ställe utan direkt solljus. Ett moget frö kommer att spricka så fort rötter och början på en liten stjälk kommer upp. När en stjälk växt till ca 15 cm ska den klippas ner till ca 8 cm. När rötterna sedan blivit tjocka och stjälken har fått blad ska kärnan planteras i mullrik jord.

Använd en ca 20 cm stor lerkruka och lämna en tredjedel av kärnan synlig ovan jord. Nu kan du placera krukan på en solrik plats. Avokadoplantan ska vattnas rikligt, men mellan vattningarna kan den vara bra att ibland låta den torka ut något. För att få den lummig, beskär den då och då. Plantera om den till en större kruka vid behov.

Sätt apelsinkärnor

Apelsinkärnor är enkla att plantera. Sätt kärnorna 1,5 cm djupt i en kruka med såjord och vattna. Krukan ska stå ljust och varmt. Du får ett litet miniväxthus genom att trä en plastpåse eller en halv plastflaska över krukan. Glöm inte att göra hål i påsen eller ta bort locket från flaskan så att luft kan komma in. Även här måste man ha tålamod, för det kan ta flera månader innan kärnorna gror. När plantan blir en knapp decimeter är det bra att plantera om den i s k citrusjord som finns att köpa i plantbutiker. Om du låter den stå ute under sommaren och planterar om den med jämna mellanrum så kan du få ett riktigt litet apelsinträd efter några år. Då är det roligt att tänka tillbaka på de små kärnorna man satte en gång. Och det finns inget som doftar godare än blommorna!

Om våren är det ju också dags att förplantera sådant du vill sätta ut på balkongen eller i trädgården under sommaren.  Så om ni odlar sådant slår du ju som vuxen två flugor i en smäll. Ni kan också passa på att ta in kvistar från trädgården; äpple, körsbär, sälg och se hur grönskan spirar på kvistarna. Det ger en vacker försmak av våren.

Boktips: Castor odlar av Lars Klinting. I denna fina och instruktiva bilderbok om bävern Castor får man lära sig allt om hur man odlar bönor. Bönor är roliga att odla eftersom de gror relativt snabbt och klättra på en spaljé eller pinne.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.