Regnkläder för barn

Vad behövs i regnet?

Regnkläder för barn – barn behöver ofta gummistövlar, regnjacka (eller regnrock) och regnbyxor. Även regnvantar brukar behövas eftersom händerna används när de är ute och leker. Ofta säljs så kallade ”allväderset” där både skaljacka och skalbyxor ingår, men delarna går självfallet också att köpa separat. Det finns varianter med hängslen som ser till att byxorna inte glipar eller glider ned lika lätt, vilket är att rekommendera för de minsta barnen som sitter i sandlådan och ramlar omkull. Bland de viktigaste detaljerna att leta efter är regnplaggens slitstyrka. Ju starkare plaggen är mot slitage, desto längre livslängd och funktion, vilket ofta lönar sig rent ekonomiskt i längden. Det kan därför vara värt att överväga att lägga några extra hundralappar om man vet att kläderna kommer användas ofta.

Ett annat tips är att ta med barnet för att prova ut regnkläderna. Passformen varierar mellan olika märken och modeller, samtidigt som det är viktigt att barnet kan röra sig fritt och bekvämt i kläderna. Eftersom alla barn är olika i kroppen finns inga garantier för att regnkläderna sitter bra – det är väldigt individuellt. Att prova ut märken och modeller i förväg sparar ofta tid.

Skillnad mellan vattentåligt och vattentätt

Oavsett vilka regnkläder man köper så är de vattentåliga. De stöter bort vätan betydligt bättre än de ytterkläder som annars används till vardags – ändå blir man våt och det är här skillnaden mellan vattentåligt och vattentätt ligger. Vattentäta regnkläder är de som mer eller mindre håller borta fukten helt. Dessvärre är det ofta en kostnadsfråga då helt vattentäta kläder är betydligt mer avancerade vad gäller material, design och laminering. En bra tumregel är att vid kortare vistelser i regnet, som till och från skolan, räcker oftast vattentåliga regnkläder. Vid längre utflykter eller kraftigt regn behövs oftast vattentäta plagg för att undvika fukten. Man bör ta hänsyn till hur ofta kläderna kommer användas och i vilka sammanhang när man väljer bland sortimenten.

Regnklädernas andningsförmåga

En annan faktor som är viktig för att hålla sig torr är hur plagget andas. Ju mer man svettas och rör sig, desto viktigare är det att fukten hålls borta. Det man kan titta efter är om plagget är märkt med exempelvis Gore-Tex, vilket innebär att det andas. I regel är det regnkläder som har genomgått processer med laminering eller coating som uppfyller kraven för både vattentäthet och hög andningsförmåga. På grund av att dessa processer är både avancerade och kostsamma är priset högre för dessa kläder. För de som har barn som är väldigt aktiva, ägnar sig åt friluftsaktiviteter och andra sportsammanhang i våta miljöer är det ofta en klok investering som lönar sig i längden.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.