Så packar du BB-väskan – den ultimata pack- och checklistan

Nyfött barn

När det väl händer är det nog ingen som känner sig helt redo, men nu är värkarna igång och det finns ingen återvändo! Din bebis är på väg och i stunden kan det vara svårt att komma ihåg om du har med dig allt du behöver i din BB-väska, ännu mindre vill du gå genom allt just nu och dubbelkolla.

Därför var du smart och satte ihop din väska flera veckor innan det var dags, och med vår smarta guide är du helt säker på att du har med dig allt du kan tänkas behöva under din vistelse på sjukhuset, efter förlossningen.

Du kommer att behöva vara redo med det du själv behöver, vad din bebis kan tänkas behöva, och eventuellt även något för din partner ifall denne ska vara närvarande under och efter förlossningen. Gå gärna igenom guiden flera gånger för att vara säker på att du fått med allt!

Det är förstås inte alltid du kan få en exakt tid för när förlossningen kommer att ske, det är till och med vanligt att du får två datum att räkna med, ett som räknats fram enligt menstruationen och ett som tagits från det första ultraljudet.

Därför är det bra att förbereda din BB-väska åtminstone två veckor innan det första datumet, och om förlossningen inte sker så långt innan datumet kan du veckovis gå igenom väskan för att se till att allting fortfarande gäller, och att varor och objekt som inte varar länge, så som mat och snacks, bytts ut innan du åker.

Ha gärna din BB-väska nära till hands ifall du måste iväg plötsligt och oväntat. Att ha den i hallen bredvid dörren så att den syns tydligt och du kan plocka med den i all hast är att föredra.

Det viktigaste för din bebis

Nu när din förlossning lyckats och du har ditt nyfödda barn i famnen är det bra att du packat med allt det som kan tänkas behövas för ditt barns skull, som ni inte redan försetts med av sjukhuset. Det första dagarna kommer din bebis att trivas med direkt hudkontakt i bara blöja, men lite senare kommer du att vilja ha ett urval av kläder med ombyte.

Packa en body, byxor, sockor och pyjamas till ditt barn så kommer du att vara redo för det mesta. Det är särskilt smart att ta med en mjuk mössa, både för att hjälpa denne att hålla sin kroppsvärme och för att skydda huvudet. Alla kläder som kommer i kontakt med ditt barn ska vara tvättat med ett milt tvättmedel utan allergener.

På tal om blöjor är det troligt att du kommer att behöva ta med dig en hel hög av den varan! Cirka 20-30 stycken är en rekommenderad mängd, för att vara säker på att du har tillräckligt, oavsett hur lång din vistelse på sjukhuset blir. Köp särskilda blöjor som är lämpliga för nyfödda, dessa brukar vara särskilt absorberande och mjuka, och är producerade för att vara så milda mot hyn på din bebis som möjligt.

Om du köper vanliga eller billiga blöjor kan det utveckla eksem och utslag. Du kan också packa med dig några mjuka småhanddukar eller särskilt skonsamma våtservetter, ifall du plötsligt behöver torka bort kräk eller badda stjärten på bebisen, eller bara för din egen hygiens skull när du inte kan röra på dig från sängen.

Det viktigaste för dig

Nästa punkt på din lista är saker du kan behöva ha med dig för din egen skull. Tänk på att vistelsen på sjukhuset efter förlossningen ibland kan bli oväntat lång, så planera utefter det längsta tänkbara för att vara helt förberedd.

Till att börja med kommer du absolut att vilja ha med dig flera ombyten av kläder. Ta med dig de mest bekväma kläder du har, du kommer att vara i dem ett tag. När du väljer material bör du vända dig till bomull och ull av hög kvalitet, du kan hitta både varma och lätta kläder i båda materialen, medan syntetiska material lätt blir svettiga och otrevligt varma. Ett par tofflor och en morgonrock är något du kommer att vara tacksam för när du vill sträcka ut dig och vila.

För din egen bekvämlighet och hygiens skull finns det mycket du kan packa ner i din BB-väska. En tandborste och tandkräm går ner i väskan utan tvekan, och du kan också ha behov av en skonsam deodorant under din vistelse. För att undvika reaktioner med din bebis, välj en deodorant som är mild och skonsam, utan allergener.

Det finns särskilda bindor som är ämnade att användas efter förlossning, och dessa bör du också ha med i din väska. Läppbalsam är något flera mödrar önskar sig, då lustgasen som hjälper till vid förlossningen lätt kan torka ut dina läppar. Massageolja eller lotion kan hjälpa dig ifall du har skör hud som lätt blir irriterad, vilket nog är troligt i en så pass pressande situation.

Några viktiga saker du inte får glömma

Det finns några saker du absolut måste ha med dig till förlossningen för att allt ska kunna gå rätt till, och så fort som möjligt. Se till att du har någon form av identifikation med dig till förlossningen, ID-kort eller pass fungerar. I stunden kanske du glömmer bort att ta med dig din plånbok helt, så ett tips kan vara att ha den i din BB-väska hela tiden fram tills datumet.

I det flesta fall kommer ditt sjukhus att ha din journal och viktiga papper sparade digitalt, och kan plocka fram dem utan att du behöver oroa dig över det. Ifall du har fått något viktigt papper med dig hem kan det inte skada att ha det med dig också.

Kom ihåg att packa med dig din telefon också, och det kan vara värt att ha den i din väska när du inte använder den så att den är redo så fort det bär iväg. Glöm för guds skull inte laddaren, eftersom det är möjligt att du kommer att vara på sjukhuset längre än ett telefonbatteri håller. Om du har powerbanks med extra batteritid kan du packa med dem också, vilket blir särskilt smidigt om du ligger i sängen och inte lätt kan nå ett el-uttag.

En kamera kan kännas som en nödvändighet för att fånga ögonblicken direkt efter födseln, och din bebis första dagar ute i livet. Om din telefon är någorlunda modern kan förstås dock kameran i den räcka.

För att göra amningen lättare

Det finns mycket du kan behöva tänka på när det gäller amning och matning av din bebis, och därför får detta en egen sektion i listan. Till en början kommer dina bröst att bli väldigt tunga och spända när mjölkproduktionen kommer igång, och för att ge rätt stöd behöver du en särskild amnings-BH. Dessa stödjer brösten lite mer, och har plats för bröstskydd ifall det läcker.

Du kan också packa med dig ett amningslinne eller två som du kan ha på dig, och som låter ditt barn amma utan att du behöver klä av dig. Särskilt som förstföderska är det troligt att du kommer att få lite sår och ömhet runt bröstvårtorna när du ammar, och för detta kan du packa med dig en bröstvårtskräm.

Du kan redan nu ta med dig en bröstpump ifall det är något du är intresserad av att försöka använda. Ifall du upptäcker för sent att amningen känns för svår, eller att dina bröst blir för ömma, kan det vara guld värt att ha en bröstpump med sig redan på sjukhuset. Med en bröstpump kan du samla bröstmjölken i en flaska, vilken du sedan matar ditt barn med när hen blir hungrig. En bröstpump kan vara väldigt viktig ifall det visar sig att ditt barn har svårigheter med att amma från bröstet.

Det finns särskilda bröstpumpar som är ämnade för perioden dagarna direkt efter förlossningen, och det är särskilt dessa du bör titta efter. Andra modeller av bröstpump är lämpade för perioden en vecka eller senare efter förlossning.

Tidsfördriv och snacks

Det mesta av din tid på sjukhuset innan förlossningen verkligen kommer igång, kommer nog att spenderas stillaliggande i säng, och i kombination med din nervositet och smärta kan det vara bra att redan i förväg ta med dig något att läsa, böcker eller serier, för att ha något att fördriva tiden med. Du kan till och med packa ner en laptop eller padda, så att du har något som håller dig sysselsatt innan föreställningen sätter igång.

Om du har några särskilda favoritsnacks eller mat går det också bra att ta med dig i din BB-väska. Varför inte godis eller choklad, det här är ett tillfälle då du får unna dig. Näringsrika drycker, såsom ProViva och soppor, är en god idé, men även en vanlig vattenflaska kan vara bra att ha ifall det är svårt att dricka från sjukhusets muggar när du ligger i säng. Ta inte med dig nötter, eftersom andra barn och mammor kan vara allergiska mot det.

Förlossningsbrevet

Något du nog redan tänkt på innan din förlossning är hur du vill att allt ska gå till, vad som kommer att ske och vad du föredrar för procedurer. För att ditt sjukhus ska ha tillgång till alla dina önskemål ska du skriva ett förlossningsbrev, och ha det med dig i din BB-väska. Eftersom dessa kan vara lite komplicerade att formulera har vi här en snabb guide till vad du bör inkludera i brevet.

Skriv om dig själv och ifall det är något särskilt du vill att personalen ska känna till om dig, till exempel saker som lugnar dig eller om du kan råka bete dig på ett särskilt sätt under förlossningen. Ta med en sektion om bedövning, tänk igenom vilka alternativ som finns och vad du vill ha. Vissa bedövningar måste förberedas en tid i förväg, och då är det bra om sjukhuset vet det tidigt.

Skriv också om du har särskilda önskemål om förlossningen. Det här kan vara allt från vilken musik du vill lyssna på, om du vill tala med någon särskild person, ha en viss ställning under förlossningen eller lite vad som helst. Om du har någon oro eller vill ha ett särskilt stöd under förlossningen ska du ta med det i brevet.

Om du fött tidigare

Om det här inte är din första födsel kan det finnas några saker du behöver tänka på redan nu i förväg. Ifall du vet att det uppstått komplikationer eller svårigheter under dina tidigare förlossningar, eller om du är orolig för något särskilt, är detta något du bör ta upp i ditt förlossningsbrev så att personalen känner till det.

Om din bebis har några lite yngre syskon som kommer att hälsa på senare är det viktigt att få dem att känna att de fortfarande är uppskattade, och att den nya bebisen inte tar all uppmärksamhet i familjen. Att ha några presenter till dem är en bra planering, och kan hjälpa till att undvika att det uppstår avundsjuka mellan syskonen.

Anteckna och berätta

När förlossningen är över kommer du att vara i ett helt nytt sinnestillstånd, många som varit med om det säger att inte finns någon annan upplevelse som ens kommer i närheten. Din väska bör ha papper och penna, eller ett anteckningsblock, för dig att skriva ner dina tankar och känslor ifall detta är något du vill bevara eller berätta.

Om du känner dig tekniskt lagd kan du planera att berätta för världen om vad som har hänt genom nätet, och då passar det att ha en laptop med internetuppkoppling med sig i väskan. Ta god tid på dig för att ta en vacker bild på ditt nyfödda barn och berätta sen den goda nyheten för omvärlden!

För din partner

Ifall din partner har möjlighet att närvara vid förlossningen kan ni packa ner något åt denne också. Ni kan packa med snacks och mat, något att dricka, och kanske också en bok eller en laptop åt din partner så att hen har något att göra under vistelsen. Om ni tagit med en kamera får din partner gärna dokumentera så mycket om händelsen som du är bekväm med.

Extra för barnet

Ifall du valt att ta med dig och använda en bröstpump är det naturligtvis viktigt att du också har med dig en flaska för att samla upp mjölken, och för att kunna mata din bebis med. Om du ber personalen kan de oftast värma den lite åt dig, ifall du behöver den kroppsvarm.

Ta med en napp eller två åt din bebis. Hon kommer att vilja ha något i munnen att suga på när hon förstått hur amningen går till, och det är bra om du har med dig några olika nappar för att testa vilken som fungerar bäst. I regel bör du skaffa den minsta storleken.

Några extra tips

Ett tips som alla kanske inte tänker på är att ta med ditt eget toalettpapper till sjukhuset. Efter förlossningen kan du vara särskilt öm, och vid vissa fall kan du ha fått bristningar. Då är det väl värt att ha ett så mjukt och fint toalettpapper som du kan hitta. Toalettpapper på sjukhus kan ibland vara av den mer riviga sorten.

Att ligga i sängen i några dagar utan att kunna ta en dusch kan få ditt hår att kännas fett och risigt. Ta gärna med dig ett torrschampo samt en hårborste så att du kan få kontroll över det, och en hårsnodd ifall du har lite längre hår. Vissa mödrar säger att det är värt en hel del att klippa håret precis innan förlossningen.

Avslutningsvis

Sist men inte minst bör du komma ihåg att ha med dig några stycken stora, tjocka bindor till sjukhuset. Dessa kanske inte kommer till användning under din vistelse, men kommer att komma till användning på hemfärden då sjukhuset inte längre alltid förser dig med nya. Nu hoppas vi att du är helt förberedd inför din förlossning, och stort lycka till!

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.