Så skyddar du ditt barn bäst från solen

Barn som badar

Solen är varm och välkomnande, kanske särskilt för oss nordbor som inte är helt bortskämda med den varan. Därför vill vi ju så gärna vara i solen som vi har längtat efter under hela året. En solig dag gör nästan så att allting blir till det bättre. Men hur skön och värmande solen än är så är den inte endast till godo för oss. Solstrålning är faktiskt farligt och att bränna sig och få en röd irriterad hud med kanske blåsor är väl det sista vi vill när solen äntligen är här. 

Solljuset innehåller ultraviolett strålning, som också kallas UV-strålning. Det är den som gör oss solbrända men det är också den som i värsta fall kan ge oss cancer. För barnen är det särskilt viktigt att vi skyddar deras hud eftersom ju fler gånger du bränner dig under din livslängd, desto högre är risken för att utveckla malignt melanom, hudcancer. Fallen av malignt melanom fortsätter att öka även för oss här i norden och vårt beteende att vilja exponera oss för solen ligger bakom denna ökning. Det är till och med så att risken ökar särskilt om du bränt dig som barn. Så att skydda barnens känsliga hud är därför oerhört viktigt både för att de inte ska bränna sig här och nu och inte heller löpa en ökad risk för hudcancer i framtiden. Vad kan vi göra då och hur gör vi det? Det har vi i denna artikeln tagit reda på och du kommer få en rad handfasta tips och även tips på smarta produkter som förenklar utevistelsen för barnfamiljen.

Vad är egentligen UV-strålning och hur farlig är den?

Det är oftast två typer av UV-strålning som man pratar om, UVA och UVB, som båda kan ge hudskador. Det är framför allt UVB som gör att du bränner dig om du solar för mycket, men både UVA och UVB kan orsaka malignt melanom. 

UV-strålning har en våglängdsintervall som är kortare än det ljuset som vi kan se. En stor del av UV-strålningen tas upp av ozonskiktet och når oss aldrig, men ozonskiktets tjocklek varierar och det kan vara stor skillnad mellan två fina dagar i Sverige. I Sverige under sommaren varierar UV-index mellan fyra och sju. I Thailand under vintermånaderna ligger det på cirka 12. Vilken tid det är på dagen är betydligt mer avgörande än om det är en solig eller molnig dag. Solljuset är kraftigare mitt på dagen en molnig dag än vad det är vid klockan 16 under en solig dag. 

Hälften av solstrålarna släpps igenom av molnen. Det är därför du kan få för mycket sol även om det är molnigt. Man ska tänka på att i sydligare länder och i fjällen så är solen mycket starkare. Är man ute på vattnet eller i snö så reflekterar det solljuset och man löper även då större risk att bränna sig. För att ha koll på UV-index så kan man kolla på SMHI som mäter detta.

För att skydda oss mot UV-strålningen så blir vi bruna, det blir vi för att huden producerar melanin som är ett pigment. Vi är olika känsliga för solen. Blonda och rödhåriga personer har oftast mindre pigment och är oftast känsligare än personer med mörkt och svart hår. Barn bränner sig också lättare än vuxna. Barns hud är känsligare än vuxnas, den är tunnare och har mindre pigment än vuxnas, så även barn med mörk hud måste skyddas.

Barn får nästan aldrig hudcancer men om du bränner dig som barn så ökar risken att få det senare i livet. Ljushyade personer eller personer med fräknig hy löper störst risk. Och ju fler gånger man bränner sig i livet desto högre är risken att man ska få solfläckar eller hudcancer i framtiden. Mycket tid i solen ökar risken för flera typer av hudcancer, även om du inte bränner dig. Våra ögon är också känsliga för UV-ljus och man kan i ögonen få samma sorts cancer som man kan få på huden. Mycket solande leder också till att bindväven i huden skadas så att huden åldras snabbare och får rynkor.

Finns det inget som är bra med solen då för oss? Jo det D-vitamin som kroppen bildar med hjälp av solljuset. Men för att vi ska få tillräckligt av det så räcker det med några minuter om dagen i solen.

Solskydda barnen på bästa sätt

Barn under ett år är mycket känsliga för solen eftersom deras hud är så tunn och ömtålig och de ska helst inte utsättas för direkt solljus. Man ska alltid försöka att hålla sig helt i skuggan med barn under 1 år. Men även i skugga finns viss UV-strålning så barnet måste skyddas genom att kläs i svala kläder som täcker hela kroppen och alltid ha solhatt på sig. Barn under ett år ska nämligen inte använda solkräm. Vävda plagg och kläder i mörkare färger ger ett bättre skydd än ljusa. Man kan kontrollera tyget på ett enkelt sätt genom att hålla tyget mot solljuset. Om ljuset strilar igenom plagget så är inte skyddet nått vidare bra. De flesta kläder har en uv-faktor mellan 10-30.

För barn över ett år så är det ett måste med solskyddsmedel när de ska vistas utomhus. För barn som börjat att krypa eller gå så behöver man använda solskydd med minst solskyddsfaktor 30 på kroppsdelar som ej täcks av kläder. Solskyddsmedel används som komplement till kläder och de delar som ej täcks av kläder ska smörjas in. Ska barnet bada ska hela kroppen smörjas in. Även om barnet bara uppehåller sig i skuggan så är det viktigt att smörja in barnet.

Solskyddsmedel finns som kräm, spray och mousse. De anges med SPF (sun protection factor) och ger en indikation på hur länge man kan vistas i solen. De delas in i fyra kategorier utifrån hur bra de skyddar, sex till tio är låg, 15-25 är medium, 30-50 är hög och 50+ är mycket högt. Man ska applicera solskyddsmedlet i god tid innan man går ut i solen, minst 30 minuter innan. När man ska smörja så ska man inte snåla utan använda rikligt och massera in det jämt på huden. För ett barn i sjuårsåldern behövs cirka 30 milliliter till hela kroppen, så en flaska räcker inte en hel sommar. Glöm ej ansikte, läppar, panna, öron, bakom öronen, nacke och axlar då barn ofta bränner sig där. Glöm ej heller ovansida av händer och fötter.

Det räcker inte att smörja på morgonen och tro att barnet då har ett fullt tillräckligt skydd mot solen. Under dagen så behöver barnets smörjas igen för att upprätthålla skyddet. Viktigt är att göra det efter bad och då och då under leken. Om barnet badar mycket, om man när i sydligare land eller i båt så kan man ha som riktmärke att smörja varannan timme. Barnen är oftast heller inte skyddade i vattnet för solens strålar når ungefär en halvmeter ner i vattnet. 

Vilken kräm som är bäst är en smaksak. Det finns ett stort utbud på marknaden. Det finns krämer som har en annan färg så att man ska se vart man har smörjt in, vilket kan vara smart, dock är det svårt att se i solljus. Det finns krämer med fysikaliskt solskydd som blir till ett lager på huden som reflekterar undan solstrålarna. De är tillverkade av naturliga mineraler som titanium dioxid och talk. 

En sak man ska tänka på är att man alltid ska välja en kräm med så hög styrka som möjligt. Varför? För att det helt enkelt skyddar bättre, så välj alltid minst solskyddsfaktor 30 till barn. Till barn ska man också tänka på att solskyddet ska vara vattentåligt så man inte behöver smörja så ofta efter bad. 

Om solskyddet har varit öppnat länge så fungerar det sämre eftersom UV-skyddet åldras med krämen. Använd den inom bäst före som står angivet på förpackningen. Kan man använda en solskyddskräm från förra sommaren? Troligtvis kan man det men solskyddsmedel är färskvara och man ska undvika att använda en gammal kräm då det är osäkert hur bra den skyddar när den stått öppnad länge. Vissa solskydd anger en hållbarhet på tre år. Läs på förpackningen om hur länge den håller. 

Vi har sammanställt några populära märken på solskyddskrämer till barn. Kanske har du redan din favorit eller kanske vill du testa någon ny.

EVY solskyddsmousse SPF 50
EVY är ett Svenskt märke som blivit mångas favorit, framförallt för deras produkter till barn. Den här moussen skyddar både mot UVA och UVB och är fri från parfym och nanopartiklar.

LA ROCHE-POSAY Anthelios SPF 50+
Ett starkt solskydd som skyddar mycket bra. Lätt att applicera och sitter kvar efter bad. Krämen lämnar inga fläckar på kläderna.

VICHY Ideal Soleil SPF 50
Krämen är utvecklad särskilt för barn och är vit när den smörjs in så man ser vart man applicerat den. Den Innehåller skydd mot UVA och UVB strålning.

ACO Kids active sun spray SPF 50
Sprayas på och har en hygienisk förpackning samtidigt som den är prisvärd. Går in bra i huden och lämnar den inte kladdig.

BAMSE BY CCS Solkräm spa 50 
Prisvärd och lättaplicerad. Behövs smörjas in en stund för för att den ska tas upp av huden.

NIVEA Sun kids protect and sensitive SPF 50

ECO COSMETICS baby and kids solkräm SPF 50+
En ekologisk kräm utan parabener som känns dryg. Lätthanterlig flaska med pump.

Smarta produkter för vackra sommardagar

Det finns ju inte bara solksyddskrämer på marknaden för att skydda barnen mot solen. Det finns en hel del smarta tillbehör som gör sommardagen mer funktionell för barnfamiljen. 

För barn i vagn så finns det produkter som gör vagnen till en mer skuggad plats. Till barnvagnen finns det barnvagnsgardiner/ draperi som man fäster med ringar i suffletten och knyter med snören, det blir inte tätt utan luften kan cirkulera då det spänns över vagnen som ett segel. 

Det finns också solsuffletter som förlänger den ordinarie suffletten om den inte ger tillräcklig skugga. Sedan finns också parasoller som man fäster på barnvagnen och som man kan vinkla och anpassa efter hur solen faller.

Man ska komma ihåg att ALDRIG hänga en filt över vagnen. Det blir otroligt varmt i en vagn under en varm sommardag och en filt gör att luften inte kan cirkulera alls. Dessutom kan den falla ner och täcka barnets ansikte. Små barn kan inte reglera kroppstemperaturen och blir snabbt överhettade. Är du osäker på vad som blir för varmt så lägg en termometer i vagnen och håll koll på värmen. 

När man ska med bebisen eller det lilla barnet till stranden finns praktiska UV-tält som man fäller upp snabbt (de kan dock vara desto svårare att fälla ihop – men misströsta inte utan följ vår guide UV-tält som skydd för små barn – hur viker man ihop det egentligen?). Inte alla stränder har några naturliga skuggiga platser och även om det finns så behöver man då inte oroa sig för att få plats vid de ställen som har skugga. Tälten är lätta att ta med sig och blir en praktisk vil- och lekhörna till barnet och kanske även till den vuxne.

Parasoller är annars en klassiker och finns det sand är det bara att sticka ner det och genast har man fixat sig en skuggig plätt. 

UV-kläder och solglasögon

Något som fullkomligt exploderat på marknaden de senaste åren är UV-kläder. När barnet börjat krypa eller gå så så är det klokt att investera i en UV-dräkt med ett högt skydd. Vad är då skillnaden mellan ett UV-plagg och ett vanligt badplagg? Ett UV-plagg skyddar betydligt bättre än vanliga badkläder. Skillnaden mellan UV-kläder och vanliga kläder och badkläder ligger i plaggets densitet, ett vanligt badplagg har cirka 5-15 i UPF (ultra protection factor), en uv-dräkt ofta 40 till 50+ i UPF. Man ska tänka på att skyddet som anges gäller när plagget inte töjs och när det är nytt. 

Huvudet får inte heller glömmas! Det finns smarta solhattar i UV-material som går ner över öronen och med skärm fram som blir till ett bra skydd. De täcker huvud, nacke och axlar som är mest utsatta för solen.

En del barn gillar inte att bli insmorda så då slipper man iallafall en del av de momenten och endast behöver skydda de kroppsdelar som inte täcks av dräkten, som kanske fötter, händer, nacke och ansikte. Det är viktigt att komma ihåg att efter bad då barnet tar av sig den blöta dräkten att hen är utan skydd. När du ska välja UV-dräkt till ditt barn så tänk på att välja en som är så heltäckande som möjligt. 

Även barn ska helst använda solglasögon med UV-skydd. För små barn kan detta bli en utmaning för föräldrarna men det finns solgalsögon med band som sitter åt och som barnet inte lika lätt sliter av sig. För äldre barn finns det även simglasögon med UV-skydd. 

Om ditt barn använder glasögon så ger oftast glasögonen ett skydd mot UV-ljus. Till äldre barn får man påminna och uppmuntra att använda solglasögon. Detta är lika viktigt vid fjällsemester eller vinterdagar, vid snö så reflekteras 80 procent av solens strålar så glöm ej solglasögonen på vintern och vid skidåkning använd uv- skyddande skidglasögon. 

Glöm ej vätska

Vad mer ska man tänka på under soliga varma dagar? Jo för precis som med oss vuxna är det jätteviktigt att få i barnen vätska när det är varmt, så se till att dricka ofta. Att alltid ha i åtanke att packa ner vatten om man ska på utflykt. Melon är en frukt med högt vatteninnehåll som de flesta barn tycker om och som lämpar sig bra på stranden. 

Barn som ammas behöver sällan ges extra vatten om värmen inte är extrem, rådgör med BVC om det förväntas värmebölja.

Mellan klockan 11-14 gör man klokt i att försöka undvika stranden helt. Ta lunch inomhus, vila, spela spel och glöm inte dricka!

Vad ska man göra om barnet ändå bränt sig

Om skadan ändå är framme och barnet har bränt sig så märks detta oftast först på kvällen efter att barnet har varit i solen. Om barnet har bränt sig i solen så ska du behandla solbrännan som en brännskada, för det är just vad det är. 

Ett första tecken om man har bränt sig är att huden blir röd och varm och det kan svida. En del får även soleksem som är små röda knottror eller blåsor som kliar. Vid en allvarlig brännskada så kan det bildas blåsor och även sår. Soleksem kan komma timmar eller till och med dagar efter att man varit i solen.

Hur kan man behandla själv? 

  • Avstå helt från solen om barnet har fått röd hud, huden behöver få chans att läka och det gör den inte om man vistas i solen utan då förvärras skadan. Detsamma gäller om barnet har fått soleksem. 
  • Kyl med kallt vatten, man kan exempelvis lägga på en handduk med kallt vatten på området. 
  • Man kan också använda fuktlotion eller kylbalsam.
  • Klåda och sveda kan lindras med en receptfri kortisonprodukt, kräm eller salva som finns på apotek. Dock är det viktigt att alltid rådgöra med läkare eller BVC innan du använder kortison på ett barn som är under två år gammal.

Ska man söka vård för barnet?

De allra flesta som har lindriga besvär behöver inte söka vård eftersom de brukar gå över av sig själv. Kontakta vårdcentral eller BVC om barnet bränt sig och du är osäker på vad du ska göra. Likaså ska du kontakta vårdcentral om barnet har fått svåra soleksem, kraftig solbrännskada eller har fått blåsor.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.