Om du planerar att åka på skidsemester med dina barn så är detta helt rätt artikel för dig. Skidåkning är fantastiskt och snöglädje i unga år kan skapa ett intresse för snösport, vilket leder till en hälsosam livsstil senare i livet.
Det är nästan aldrig för tidigt att åka på skidsemester. Yngre barn kan gå på snö-lekis och många skidorter erbjuder barnpassning såväl som barnvagnspassning. Yngre barn kan testa längdskidåkning, något som i princip kan göras i hela vårt land.
Vi svenskar har ett rykte om att vara bra på skidåkning och det kan kännas som en tradition att själv lära barnet åka sidor. Men det kan också vara skönt att låta någon annan instruera. Från 3 års ålder kan barnet gå i skidskola där erfarna lärare visar hur du åker tryggt och säkert i en slalombacke. Tänk på att varva skidåkning med lek i snön. Att sluta när det är roligt ger en fin känsla och en längtan att göra om det.
Skidåkning är en fantastisk källa till rörelseglädje. Men det är ofta vintervädret, snötillgången och var i landet du bor som bestämmer i vilken ålder barnet testar att åka skidor för första gången. Att behärska skidor kräver träning och tålamod, det spelar ingen roll om det är längdåkning eller slalom.
Börja med att leka fram skidåkning och låt barnet hitta den sköna känslan med att susa nedför en backe. Det viktigaste är att barnet själv har roligt i snön. Leta efter platser i fjällen eller i din närhet som har barnområden och backar med blygsam lutning. Kolla att det är smidigt för yngre barn att ta sig till toppen. Rullband och enkla liftar underlättar.
Skidsemestern börjar för många med en längre bilresa. För ett litet barn kan en resa till fjällen kännas som mer eller mindre en evighet. Planera små stopp, det är viktigt för alla med pauser! Packa ner en lekväska med leksaker, böcker och kritor samt ladda surfplattan med filmer, spel och musik.
Förbered skidutflykten och skidsemestern
På skidsemestern är det härligt att njuta av tiden tillsammans och att inte behöva tänka alltför mycket på mat. Semestrar du i Sverige och har ett kök där du ska bo så går det utmärkt att ta med egen mat. Detta är ofta ett bra sätt att hålla nere matkostnaderna då det tenderar vara dyrare på semesterställen. Fastna däremot inte i matplaneringen, det finns oftast butiker i närheten om du glömt att ta med något.
Inför skidåkningen, se till att packa en ryggsäck med mat. Små ben blir trötta av att åka skidor. Det är ansträngande att gå i skidoveraller och pjäxor. Fikapauser med dricka, frukt och smörgåsar ger ny energi. Planera även in att gå in i värmen ett tag eller besöka ett café. Många skidanläggningar har värmestugor eller caféer som serverar kaffe, te och varm choklad. På en del ställen hittar du också restauranger som serverar lättare måltider.
Förbered ditt barn innan ni ska iväg på skidsemester eller till skidbacken. Att testa utrustningen hemma är ett utmärkt sätt att se till att skidupplevelsen blir så rolig som möjligt. En del barn kräver lite mer tid för att komma överens med den nya utrustningen. En del kan till exempel tycka att det känns konstigt att ta på sig skor både är stela och hårda att gå i. Öva på hotellet eller stugan om ni hyr utrustningen på plats.
Varma fodrade kläder och vattentäta handskar, framförallt i en längre modell, är viktigt för att undvika glapp där snö kan komma in. En overall kan vara skön och goggles som skyddar ögonen behövs. Alla som åker, barn såväl som vuxna, behöver också hjälm. Om ni hyr skidor följer vanligtvis en hjälm med. Byxor och tröja i microfleece är skönt att ha under ytterplaggen.
När kan barn börja åka skidor?
Barn utvecklas i olika takt och det är svårt att säga exakt när ett barn kan börja åka skidor. Ett barn som är stabilt i kroppen och har bra kroppskännedom går utmärkt att ta med ut i skidspåret eller i skidbacken. Runt tre års ålder har barn ofta god balans och bra kroppsmedvetenhet, något som gör att det ofta rekommenderas att du kan introducera skidåkning från denna ålder. Många barn kan dock börja åka skidor när de är runt två år.
Redan när barnet kan stå och gå bra i ett par skor kan du se om de vill testa skidorna. Det underlättar om barnet kan lyssna på korta instruktioner, även om skidåkningen mest är en lek. Att börja tidigt är dock inget som gör skillnad i längden, men om ditt barn tycker det är skoj kan du leka fram skidåkningen.
Om du vill åka med ditt barn tidigt, tänk på att du måste vara en ganska säker skidåkare för att kunna hålla emot och bromsa. Det är dock inte enbart din skicklighet som skidåkare som är viktigt att fundera över. Branta backar kräver mer av dig som skidåkare och även hur tungt ditt barn är spelar in. I slutändan är det du som skidåkare som bestämmer om ni tillsammans klarar av att åka nedför backar som är svårare.
En del barn kräver lite mer träning för att komma överens med skidor och stavar. Därför är det viktigt att se till att skidorna inte är för långa, de blir nämligen svårare att kontrollera då. Barn ska inte växa in i skidutrustningen utan den ska vara anpassad till barnet. Det är därför ofta bättre att hyra utrustning på skidorten, då kan du få hjälp med att få korrekt storlek på allt.
Balans, ploga och åk
Om du vill lära ditt barn grunderna så börja med att träna balansen. Lär barnet att stå på skidorna och att känna sig bekväm med dem. Starta första åket på flack mark och låt barnet stå för sig själv, sedan kan du med hjälp av en stav dra barnet sakta framåt. När barnet känner sig tryggt med att bli dragen framåt kan du låta barnet glida nedför en liten kort backe. En del föredrar att åka baklänges med barnet framför sig.
Det är hela tiden viktigt att barnet känner sig tryggt vad gäller åkningen. Barn ska se fram emot att åka utför en backe och om de känner sig tvingade blir det ingen rolig upplevelse. Ta det därför lugnt i början. Att lära sig bromsa är nästa steg. Om du använder bra pedagogik blir inlärningen roligare och slutresultatet kan även bli bättre.
Visa barnet hur de kan bromsa in och anpassa farten genom att ploga. Många instruktörer välja att kalla plogen för en glasstrut eller pizza-slice. Orden kan hjälpa barnet att visualisera vad de ska göra med skidorna för att de ska kunna stanna. Du kan även lära ut ett hockeystopp.
Sista steget är att lära barnet att svänga. Det är oftast inget större problem att lära sig detta om du har god balans och känner dig säker på att du kan bromsa. Be barnet att styra skidorna och samtidigt visa hur du gör rörelsen. Ibland kan barnet naturligt svänga åt ett håll, men det kan ta lite tid innan de förstår att de kan kontrollera skidorna och själva bestämma åt vilket håll de ska åka. Ge mycket beröm och uppmuntran och ha inte för långa stunder i skidbacken. Då blir det en bra upplevelse.
Positivt och negativt med att använda en barnsele
En sele används för att hjälpa ett barn med balansen när de lär sig åka skidor. Barn är ofta nyfikna och pigga på att prova nya saker vilket gör att de sällan är rädda för att åka skidor. De lär sig relativt snabbt att hitta balansen. En sele kan vara ett bra komplement som kan användas när ni åker i backar som är brantare än vad barnet klara av att åka i på egen hand. En sele erbjuder säkerhet innan barnet har lärt sig att bromsa själv och svänga ordentligt.
Det är viktigt att komma ihåg att en sele inte är ett hjälpmedel för att få barnet att stå upp på skidorna. Om en sele används på felaktigt sätt leder det till att barnet intar en felaktig position med bakåtvikt. När barnet blivit äldre, runt fyra år, så behövs vanligtvis inte selen längre.
8 tips vid användande av sele
- Åk med selen i slappt läge. Lär barnet att stå själv så att han eller hon inte kompenserar med fel balans.
- Släpp taget så fort barnet själv hittat balansen.
- Barnet ska inte förlita sig på att motståndet i en spänd sele ska hålla dem upprätta.
- Lek fram nya färdigheter och tekniker med hjälp av selen. Uppmuntra barnet att kontrollera farten och ta ut svängarna.
- Äldre barn kan känna sig tryggare om de har sele i en svår backe. Selen ger även dig som förälder säkerhet.
- Det kan vara farligt om det inte syns att ni använder sele. Var tydlig med att ni åker med sele.
- Kom ihåg att det är du som skyddar barnet.
- Ta av remmarna när ni inte åker och ha aldrig lösa remmar i skidliften. Selen ska gå att klicka av och på.
Risker med att använda barnsele
Det är populärt att använda barnsele så här kommer vi gå in mer i detalj på vad du ska tänka på och kontrollera när du använder sele i skidbacken. Viktigast är att alltid ta av bandet när barnet ska åka i liften. Det finns modeller som har en väska på ryggen där bandet kan läggas i. Om bandet förvaras i luvan är det lätt att det fastnar i liften. Barnet kan då dras med och i värsta fall skadas. Alla lifter har en säkerhetsmekanism så ingen ska fastna men det kan skrämma barnet och ge en obehaglig upplevelse av att åka lift.
Risk för kollision mellan barnet och någon annan, när ni åker tillsammans, är ganska liten eftersom avståndet mellan dig och barnet är kort. Välj gärna en sele som har riktigt starka färger. Det gör att bandet syns mer och det är lättare att upptäckas av andra skidåkare. En del väljer att åka med barnet mellan benen men det är lätt att en olycka händer när barnet är i denna position.
Skidskolor
Skidskolor finns på flera platser runt om i vårt land. Det finns speciella skidskolor för de minsta barnen där barnet går tillsammans med föräldrar eller annan vuxen. Skidskolor är ett utmärkt tillfälle för barn att inte enbart upptäcka hur roligt skidåkning är, utan att också träffa vänner. Det är viktigt att barnet hamnar i en grupp som passar deras nivå. När du bokar, gör en så realistisk bedömning av barnet som möjligt. Som förälder kan du fokusera på att stötta barnet och uppmuntra skidglädje medan en skidlärare fokuserar på lärandet.
Ibland är det svårt att själv lära sitt barn och en skidlärare kan då komma med tips och stötta inlärningen. Är ni i ett sällskap med flera barn som är på samma nivå kan det vara en idé att hyra en skidlärare. Barnen kan få mycket bra träning och som förälder behöver du ofta inte betala speciellt mycket mer för att få en privat skidlärare. Om du har yngre barn kan de gå på snö-lekis där de leker i pulkabacken.
En skidskola som varar i fyra till fem dagar är ofta lämpligt. Alla barn lär sig olika snabbt och en skidskola varar ofta runt en och en halv timme, sedan fortsätter barnet ofta att åka med föräldrarna. Om ditt barn känner sig otrygg eller rädd i en grupp med andra barn kan privatlektioner vara en bra lösning. Ibland behövs det en eller två lektioner innan barnet känner sig mer säker och vill prova gruppskolan igen.
Bryt av med snowracer
Snowracer, även kallad bob eller rattkälke, är något som lockar till skratt. Att som vuxen få åka pulka eller snowracer med sitt barn är en härlig upplevelse. Snön yr och de flesta av oss har sköna minnen från pulkaåkning med kompisar. Små barn kan sitta i en pulka som du drar. Det finns modeller med bälten och stöd för ryggen. Men om ett lite äldre barn har tröttnat på att åka pulka kan en häftig snowracer vara en lämplig utmaning.
Idag finns det ett brett utbud med snowracers i olika utförande och prisklasser. Det finns modeller som passar för barn från tre års ålder och uppåt, som har en styrfjäder så de automatiskt stannar om barnet ramlar av. Snowracers kan vara utrustade med dubbla fotbromsar, vilket gör att de är lämpliga för yngre barn. Att varva skidåkning med pulka- eller snowraceråkning är att föredra så barnet hela tiden känner att det är kul att vara utomhus i snön.
Snowboard
Flera ställen i fjällen har snowboardskolor. För att delta i dessa kurser behöver barnet vara lite äldre, 8 år och uppåt. I dessa skolor är fokus för de yngre barnen att hålla igång brädan och träna på att hitta balansen, svänga och bromsa. Det finns även skolor där de håller till i de mer avancerade pisterna. I nybörjarskolan provar barnen att åka i de lättaste backarna. Det är oftast lättare att lära sig åka skidor än snowboard, oavsett ålder.
En sak som gör det svårare att lära sig är att det är lättare att stå upp om du har ramlat på skidor jämfört med om du ramlar med en snowboard. Du kan hyra utrustning men om du väljer att köpa är det två aspekter som är viktiga att ta med i beräkningen. Hur långt ditt barn är och dess vikt. Det är lättare att styra en kortare bräda. Om brädan ställs vertikalt ska den nå axlarna och inte gå högre än hakan. Vikten på barnet kan spela stor roll och det finns tabeller där du kan kontrollera vilken längd som är bäst.
Längdskidåkning
Att åka längdskidor är ett fantastiskt sätt att ge sig ut tillsammans på vinteräventyr. Men att åka skidor utan mål är något som många barn snabbt tröttnar på. Sätt upp ett mål och bestäm att ni exempelvis fikar när ni har kommit dit. Eller så stannar ni bara upp en stund och leker en rolig lek med skidorna på. Ett annat sätt att göra längdskidåkning mer attraktivt är att åka i naturlig terräng. Ojämnheter är en kul utmaning och även bra balansträning!
Köpa eller hyra utrustning?
Barnets utrustning är viktig och något som inte ska underskattas. Du kan med lite planering tjäna en hel del pengar på att köpa begagnad utrustning. Åker ni skidor en vecka eller två per säsong är det kanske bättre att hyra. Skidutrustning är ofta något som barn kan ärva, kontrollera bara att allt är helt och säkert. Skidrustning reas ofta ut i slutet av februari, ett perfekt tillfälle att handla! Barn växer snabbt och det är inte alltid lätt att förutsäga hur mycket de kommer att växa till nästa säsong. Vissa saker kan du kanske köpa i slutet av säsongen så är ni förberedda inför nästa.
Åker ni däremot mycket skidor finns det kläd- och prylbytardagar där ni kan byta upp er till mer passande storlekar. Det är viktigt att pjäxorna passar barnet och små barn växer snabbt. Det kan därför vara en god idé att ta för vana och hyra dessa på plats. Underhåll barnens skidor precis som du sköter om dina egen. Kom ihåg att äldre barns skidor behöver vassa kanter så de går att sätt i när deras teknik börjar bli mer avancerad.
Övriga tips
Tålamod är viktig så låt skidåkningen ta sin tid och beröm barnen för att de försöker. Leta efter positiva saker även när de ramlar och vill ge upp. Alla kan ha en mindre bra dag. Lekar som följa John och slingra sig som en orm nedför en liten backe är kul. Kom ihåg att tävlingar för nybörjare är något som bör undvikas. Olyckor kan lätt hända med små barn och det blir en bättre upplevelse om det inte finns någon press att prestera.
Oavsett om du väljer att resa till Alperna, Norge eller till en skidort i Sverige så finns det flera resmål som passar för barnfamiljer. Sälen är det perfekta resmålet om ni är förstagångsresenärer till fjällen. Skidorterna i Sälen har många fina och roliga aktiviteter för barn och det finns flera olika sorters boende som lodger, hotell och lägenheter. Till Åre är det bekvämt att åka tåg från Stockholm, Göteborg och Malmö. En del platser är mer barnvänliga än andra i Åre, exempelvis områdena Björnen och Duvnäs. Branäs i Värmland är ett annat omtyckt ställe med barnvänliga anläggningar.
Sammanfattning
Längdskidåkning kan göras i princip i hela vårt avlånga land. Det är ett härligt sätt att komma ut i naturen med ditt barn. En skidsemester med slalomåkning eller snowboard är något som kräver lite mer planering, speciellt om det är första gången du reser med barn. Leta efter ett ställe med barnvänliga backar och skid- och snowboardskolor. Om det är första gången du åker kan du hyra utrustning, men om du åker flera gånger per år kan det vara värt att investera i egen utrustning.
Lämna ett svar
Visa kommentarer