Test av barnstol Antilop från Ikea

Antilop barnstol

Att ha med ett litet barn vid matbordet är en självklarhet för de flesta så snart barnet är tillräckligt stabilt för att kunna sitta själv med stöd. Dels för att umgås med familjen och vara en del i det sociala samspelet när det är dags för mat men också för att lättare komma igång med att låta barnet börja äta vanlig mat själv. Några saker som är viktiga att tänka på är att barnstolen är stabil och tillräckligt hög så att barnet kommer upp i samma nivå som övriga runt bordet.

När barnet är runt 3-4 månader så kan det i regel sitta upp med stöd under kortare stunder. Givetvis varierar det mycket mellan olika barn när de kan sitta själva i en stol och man får prova sig fram, barnet säger i regel ifrån om det blir påfrestande att sitta själv under en längre stund och det kan då vara bra att lägga ner henne eller honom raklång, t.ex. på golvet så att de får sträcka ut ryggen.

Ikea har länge sålt en klassisk barnstol i plast som heter Antilop som vi köpte till vår dotter när hon var ca 3 månader. Barnstolen fanns tidigare i tre färger, vitt, blått och i rött men numera erbjuds den bara i vitt med silvriga ben. Barnstolen som är utrustad med ett säkerhetsbälte är också lätt att plocka isär och ta med sig. Till stolen finns även en separat bricka som kan fästas på stolen för att ge barnet en egen bordsyta för mat och lek. Brickan är i samma material som stolen och har upphöjda kanter så att t.ex. utspilld dryck stannar på brickan (detta har räddat vår matta under köksbordet ett flertal gånger).

Till stolen finns och en separat uppblåsbar stöddyna för 50 kr, denna kan vara bra att använda i början om barnet behöver extra stöd, dock går det i regel lika bra med några filtar, handdukar eller små kuddar. Vill man klä in den uppblåsbara dynan, som är lite tråkig i standardutförande så finns lite olika klädslar man kan köpa till. Klädslarna kostar 49 kr styck.

Stolen har en väldigt enkel konstruktion men är riktigt stabil, särskilt med tanke på sin låga vikt och dessutom lätt att plocka isär och ta med sig. Stolen är väldigt lätt att rengöra, har man flera stolar så går den också att stapla. Ett annat användningsområde än att ha den vid matbordet är att ta med den in i duschen och låta barnet sitta med, t.ex. när man är ensam med barnet men behöver duscha.

Den får anses som väldigt billig med sina 249 kr. Brickan som tillhör stolen kostar 50 kr och är väl värd att köpa till. Eftersom stolen är så billig så kan det vara en bra idé att köpa en extra och t.ex. ha hos barnets mor- eller farföräldrar om man inte orkar plocka isär den och ta med sig varje gång man är på besök. Designen på stolen är ganska tråkig och den är ganska plastig och är stolens egentliga enda nackdel.

Sammantaget kan man säga att stolen är väldigt funktionell, något tråkig till utseendet och väldigt billig.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.