Andningslarm – köpa eller inte köpa?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lekmer, Åhlens, Adlibris och Jollyroom.

Sovande bebis

Andningslarm för spädbarn är kanske inte det första man tänker på när alla saker ska införskaffas till bebisen, dock är det i särklass det viktigaste om oturen skulle vara framme och bebisen drabbas av ett andningsuppehåll. Detta är något de flesta föräldrar oroar sig över ska hända.

Med ett andningslarm kan du som förälder känna dig lugnare. Sömnbrist under småbarnsåren är ett välkänt faktum, med ett andningslarm kan detta till viss del avhjälpas då du som förälder kan sova tryggare utan att peta på din bebis i tid och otid för att se så att den andas.

Behöver man ett andningslarm? Det enkla men tråkiga svaret är att det beror på. Är man som förälder orolig av sig så kan en andningslarm vara betryggande och en bra lösning för att enklare kunna slappna av på natten och rentav sova bättre (vilket många småbarnsföräldrar verkligen önskar). Och visst är ett andningslarm en extra försäkring.

Att inte köpa ett andningslarm ska dock inte ge dig som förälder dåligt samvete – andningslarm är främst till för minska risken för plötslig spädbarnsdöd som idag efter uppdaterade rekommendationer om ryggläge på sovande barn är tämligen ovanligt, även om det inträffar. Det finns dock andra saker som kraftigt minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, mer om dessa hittar du längre ner i artikeln.

Att välja rätt andningslarm

Om man nu ändå har bestämt sig för att man skulle vilja köpa ett andningslarm, vad ska man tänka på?

Ett andningslarm kan aldrig förhindra ett andningsuppehåll men det gör föräldrarna uppmärksamma på om bebisens andning avviker från det normala och larmar så att man i tid kan agera. Med ett andningslarm så kan föräldrarna förhoppningsvis sova lugnare utan att ständigt behöva se så att bebisen andas.

Det finns framförallt två olika typer av andningslarm, ett där man placerar sensorplattor under bebisens madrass och ett som man fäster i blöjan. Vilket larm som fungerar bäst har alltså mycket att göra vart bebisen mestadels sover.

Larm med sensorplattor är bäst om bebisen sover i egen säng, t.ex. i en spjälsäng. Dessa andningslarm finns från Babysense, Angelcare och Nanny. Ett larm man fäster i blöjan är mer mobilt men kräver mer kalibrering och att man behöver fästa om det vid blöjbyten. De är kompakta och man fäster dem i blöjans kant så sensorn har kontakt med bebisens kropp. Mobila andningslarm finns från Respisense och Snuza. 

Ett andningslarm är i regel lätt att använda. När man ska lägga barnet så aktiverar man larmet med ett knapptryck. På samma sätt stänger man av larmet när man har tagit upp barnet ur sängen. Glömmer man detta så blir man snart varse då en mycket hög larmsignal ljuder.

8 andningslarm för en tryggare nattsömn

Vi listar här några av de bästa larmen på marknaden för att ge er mer information i valet av det bästa larmet för just er. För dig som har svårt att välja så börjar vi med vår favorit.

Snusa Pico – vår favorit

Snuza Pico med övervakning via app i din smartphone.

Snuza Pico är ett litet smidigt larm som fästs i framsidan på bebisens blöja. Fördelen med detta är att det är mer mobilt och kan tas med varhelst bebisen är. Larmet kan användas såväl i sängen som i barnvagnen utan extra jobb med att flytta eller koppla om plattor. Dock fungerar inte denna typ av larm särskilt bra om barnet är i rörelse, så räkna bara med att larmet kan användas i vagnen om den står stilla. Men om du har fler platser än sängen som barnet ligger och sover i så är lösningen med ett andningslarm som fästs i blöjan ett smidigt alternativ.

Pico är mer avancerade än Snuzas övriga larm och hanteras på ett smidigt direkt via en app på din telefon. Larmet använder en strömsnål variant av Bluetooth för att kunna kommunicera med en smartphone. Räckvidden ligger på ungefär 10 meter inomhus och upp till 30 meter utomhus. Förutom att kunna larma på telefonen vis misstänkt andningsuppehåll så registreras också barnets kroppsposition och temperatur. Utöver detta så registreras också barnets sömn vilket ger samlad statistik över sömnmönster, sovtid m.m.

Andningslarmet börjar först vibrera om det inte känner någon andning eller rörelse från barnet på 15 sekunder. Får larmet inte nån reaktion då ljuder det efter totalt 20 sekunder. Pico har ett laddbart batteri. Det är också det enda larmet från Snuza som rekommenderas om du samsover med din bebis eftersom det inte ska registrera dina rörelser.


Snuza Hero

Snuza Hero är som det dyrare Snuza Pico, ett litet och smidigt larm. Det kan dock inte användas i bilen eller o vagn i rörelse då det plockar upp rörelserna och feltolkar det som andningsrörelser. Om barnet slutar röra på sig så börjar det först att vibrera och sedan larma. Vibrationerna i sig kan få bebisen att börja och röra på sig igen. Larmet kan vara lite omständigt då det måste kalibreras och ligga plant under den tiden. Detta är av vikt eftersom det annars inte kommer att fungera tillfredställande.


Snuza Go

Snuza Go

Snuza Go är det enklaste och billigaste av Snuzas larm. Detta larm fungerar som Snuza Hero men utan vibrationsfunktionen. Man kan välja om man vill att det ska larma mellan 15,18 eller 20 sekunder. 


Babysense 7

Andningslarm Babysense 7

Babysense 7 används på sjukhus inom neonatalvård och är medicinskt certifierat. Det går på batterier så man behöver inte ha någon el i närheten av barnets säng. Larmet består av två sensorplattor som läggs under bebisens madrass. Till en början så används bara den ena plattan och då kan man ha den andra plattan om bebisen exempelvis sover dagtid i vagga och endast skifta monitorn. När bebisen blir mer rörlig så används båda plattorna så att den täcker upp ytan. En lampa blinkar grönt när bebisen andning är okej. När den känner av att andningen inte är tillräckligt regelbunden så gör den ifrån sig tickande ljud en stund innan larmet går på. När man tar upp barnet ur sängen så trycker man av larmet på samma knapp som man satte på det. Babysense 7 fungerar inte vid samsovning då det isåfall kan registrera förälders andning och rörelser. Babysense 7 har blivit utsett till det bästa larmet i flera oberoende tester.


Nanny andningslarm

Nanny andningslarm

Nanny Andningslarm består av en sensorplatta som läggs i barnets säng. Precis som på Babysense 7 så blinkar monitorn grönt vid varje andetag. Nanny funkar som med andra andningslarm med plattor inte för samsovning. Nanny larmar också om batterierna behövs bytas. Larmet används till barnet är sex månader, för att använda larmet längre kan man köpa till en extra sensorplatta. 


Respisense Ditto

Respisense Ditto är även det ett larm som fästs i blöjan. Det ska fungera att samsova med men kan vara lite svårt att få till så att det får kontakt med barnets mage. När man väl lärt sig hur det ska sitta så är det ett larm som fungerar utmärkt.


Angelcare AC403

Angelcare AC403 här får du både ett andningslarm och en babyvakt. Larmet består av en sensorplatta som läggs under bebisens madrass. Här kan du själv ställa in känsligheten i sensorn beroende på hur rörligt barnet är. Larmet kopplas till eluttaget. Det går att välja så man kan ha ett tickande ljud vid barnets andning vilket kan vara lugnade för en del föräldrar. Babyvakten registrerar alla ljud från barnet. På föräldrarenheten kan man se temperaturen där barnet sover.


Angelcare AC1100

Angel AC1100 är en mer avancerad version än AC403. Detta larmet fungerar som det förra med en sensorplatta under madrassen men har dessutom bild på föräldraenheten så att du kan se din bebis och dessutom zooma in hen. Barnenheten är formad som en ängel och dess gloria kan förvandlas till en nattlampa. Flera saker i en med detta larm alltså. På föräldraenheten som har touch screen ser du temperaturen i rummet och kan ställa in ett larm om det blir för varm eller kallt. Även på detta Angelcare larm kan du välja att ha ett tickande ljud varje gång bebisen rör sig eller andas.

Hur länge behöver man använda ett andningslarm?

Andningslarm används ofta upp till barnet har fyllt ett år. När barnet kan ställa sig upp så larmar sensorplattorna på grund av att det inte får kontakt, så då har larmet lite spelat ut sin roll. Ett larm som fästs i blöjan blir inte heller så effektivt om barnet har kommit på hur man drar bort det. Men fram tills dess så är det väl använda pengar. Man är nog aldrig så tacksam om olyckan skulle vara framme att man verkligen investerade i en livsviktig pryl till den viktigaste lilla personen i ens liv.

Vad är plötslig spädbarnsdöd?

Plötslig spädbarnsdöd är en ovanlig dödsorsak men innebär ofta ett stort orosmoment för många föräldrar. Plötslig spädbarnsdöd eller SIDS (Sudden infant death syndrome) är vanligast under spädbarnstiden men kan även förekomma under förskoleåldern.

När det inte finns någon annan förklaring så anges dödsorsaken som SIDS. I Sverige drabbas omkring 1 barn av 6000 (eller 17 per 100 000) av plötslig spädbarnsdöd. I USA drabbades 2016, 38 barn av 100 000 barn av plötslig spädbarnsdöd. Lägst förekomst finns i Asien, Nederländerna, Sverige och Finland, medans Nya Zeeland har högst förekomst. Skillnaderna mellan länderna har dock minskat sedan allmänna rekommendationer introducerats. I Sverige har plötslig spädbarnsdöd minskat med hela 85 % sedan rekommendationer spreds i början på 1990-talet om att bebisar ska sova på rygg i stället för på mage. Numera dör färre än 30 stycken spädbarn om året i Sverige.

Fortfarande är orsaken till plötslig spädbarnsdöd inte helt fastlagd. Alla bebisar har en oregelbunden andning och tar korta andningsuppehåll. För en del spädbarn blir det under dessa andningsuppehåll en kraftig sänkning av syresättningen som i värsta fall leder till ett hjärtstillestånd. Även om orsaken inte är fastställd så finns det flera faktorer som minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Detta är viktigt att kunna som förälder för att känna till riskerna. Nedan följer några punkter som är viktiga att känna till.

  • Bebisen ska sova på rygg. Detta vet man då barn som dött till stor del har hittats med ansiktet ner i kudden. Att barnet sover på sidan är inte en risk i sig, utan risken är att barnet rullar runt på mage. Därför ska barnet alltid sova på rygg.
  • Mjuka underlag har man också sett öka risken, som att sova i en vattensäng, på en kudde eller gosedjur. Slutsatsen är att man inte ska ha massa tjocka filtar eller kuddar i barnets säng.
  • Att barnet blir för varmt innebär också en ökad risk. Förmodligen handlar det om att spädbarn inte kan reglera sin kroppstemperatur. Så man ska inte ha för mycket kläder på barnet eller för tjockt täcke. 
  • För tidigt födda barn eller barn som har en låg födelsevikt har också en ökad risk och med dessa barn bör man vara extra observant.
  • Rökning under graviditeten eller att mamman utsätts för rökning är en riskfaktor.
  • Att bebisen använder napp anses minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
  • Att sova i egen säng men i samma rum som föräldern minskar också risken.
  • Samsovning ökar risken men det är tvetydigt då det under vissa omständigheter dock tycks minska risken för SIDS. Om barnet samsover i föräldrarna säng så är det rekommenderat att barnet ligger i ett så kallat babynest.
  • Att amma bebisen har man också sett minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Relaterade frågor om andningslarm

Om barn ska ligga på rygg, är det inte större risk att de kan kvävas om de kräks (vilket småbarn ofta gör) än om de ligger på mage? Nej, en väsentlig del i barns kräkreflexer är att de vrider på huvudet om de skulle ligga på rygg och kräkas, därför är risken för att barn som ligger på rygg och kräks väldigt liten.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.