Att tänka på när du ska köpa barnvagn

Att få barn är kanske livets allra största och mest värdefulla händelse. Barnet blir direkt din alldeles egna lilla guldklimp som du vill göra ditt bästa för. Du vill dessutom kunna ta hand om barnet på ett bra sätt och samtidigt själv kunna må bra och leva en hälsosam livsstil. En barnvagn är en självklar del av familjebilden och barnvagnsköpet är en stark symbol för att barnet snart är i sina föräldrars famnar.

Det är därför inte konstigt att det uppstår en hel del frågor och en skopa osäkerhet inför barnvagnsköpet. Detta är kanske extra påtagligt för förstagångsföräldrar, men eftersom barnvagnsmarknaden ständigt utvecklas kan det vara bra att även som flerbarnsförälder hålla sig uppdaterad. I den här artikeln om barnvagnar kommer du att kunna läsa mer om barnvagnen och dess historia, vilka olika sorters barnvagnar det finns och vad som skiljer en ny och en begagnad barnvagn åt.

Barnvagnens historia

De allra första barnvagnarna liknande inte dagens barnvagnar det minsta. De var nämligen en slags utomhussäng för sjuka barn, som drogs med ut i friska luften för att främja barnets hälsa och sinnen. De första barnvagnar som tillverkades för friska barn och som började att likna dagens vagnar uppfanns av en engelsk hertig på 1730-talet. Den här typen av vagn drogs av en ponny. Efterföljande vagnar drogs bakom kroppen, och detta gjorde man ända fram till slutet av 1800-talet.

Det var under 1920- och 30-talet som produktionen och användandet av barnvagnar exploderade. Vagnarna började massproduceras, bli billigare och de fick också en bättre utformning som gjorde de mer ergonomiska för föräldrarna. Det fanns nu även hopfällbara vagnar, så kallade klappvagnar, så att man enkelt kunde ta med vagnen in i sin lägenhet eller på allmänna färdmedel. Nu kunde barnen också både sitta och ligga i vagnen och man kan säga att vagnen nu började liknade dagens kombivagnar.

Sveriges första tillverkare av barnvagnar var A W Nilssons fabriker, som började produktionen redan år 1885. Den idag kanske mest kända svenska barnvagnstillverkaren Emmaljunga började sin produktion år 1925 när Henry Leopold Persson startade tillverkningen. I Sverige dröjde det dock en bit in på 50-talet innan barnvagnen blev ett måste för varje svensk barnfamilj. Det var också då som barnvagnarna började synas i reklamannonser. Idag är Emmaljunga och Brio de två största svenska barnvagnstillverkarna.

Barnvagnar för olika åldrar och ändamål

Detta med vagnar kan te sig som en djungel. Det finns olika typer av vagnar, till exempel liggvagnar, sittvagnar, duo- och syskonvagnar samt sulkyvagnar. Vilken typ av vagn som passar just din familj bäst beror på flera faktorer. Hur gammal är barnet, eller barnen? Nyfödda upp till en ålder av 6-8 månader ska ligga i liggvagn. När barnet är kring 8 månader bytes den till en sittvagn, eller så byts chassit på din liggvagn ut till en sittdel istället.

I en sittvagn sitter alltså barnet upp, men när barnet ska sova vinklar du enkelt ned ryggstödet så att barnet sover i en bakåtlutad position. En sittvagn blir dock aldrig lika bakåtlutad och plan som en liggvagn. Det finns också sulkys som är en enklare typ av vagn som är lätt och enkel att ha med på resan. Vissa sulkys kan du också lätt vika ihop som ett paraply, dessa kallas för just paraplysulky.

Det finns också vagnar med olika typer av hjul som passar för plan mark, terräng och vinterväglag. Det finns även speciellt utformade vagnar som passar de som vill kunna löpträna med barnvagnen på ett ergonomiskt sätt både för barn och förälder. Det finns också en typ av vagn som du hänger bakpå cykeln, vilket gör att barnet skjutsas bakom cyklisten istället för på pakethållaren i en cykelbarnstol. Denna typ av vagn lämpar sig bäst till större barn som kan sitta ordentligt.

Att köpa barnvagn

Det är ingen hemlighet att barnvagnsköpet är ett av de viktigaste inköp du gör som förälder. Förutom att det finns en uppsjö av vagnar att välja bland finns det också olika prisklasser. Vissa typer av vagnar är riktigt dyra och du kan närmast likna inköpet till ett köp av en bättre begagnad bil. Det finns självklart olika märken och utseenden på vagnarna, vissa märken är mycket dyrare än andra. Detta betyder dock inte per automatik att barnvagnen är bättre eller säkrare.

Som med så många andra produkter går även barnvagnar i trender och de populäraste modevagnarna brukar också vara de dyraste. Att köpa en ny barnvagn kan kosta allt från ett par tusen kronor till 30 000 kronor. Dessutom kanske du behöver köpa till olika tillbehör till barnvagnen, eller ha två olika typer av vagnar. En barnvagn ska hålla i många år, därför kan priset ändå kännas helt okej om du planerar för flera barn och vill använda samma vagn igen.

Att köpa begagnade barnvagnar och hur du renoverar en barnvagn

Eftersom det kan vara kostsamt att köpa en ny barnvagn, och omsättningen på barnvagnar är stor, kan du lätt hitta begagnade barnvagnar till salu. Kanske har barnet vuxit ur vagnen, eller så har ni fått ett syskon och vill sälja er nuvarande vagn för att införskaffa en syskonvagn istället? Orsakerna kan vara många till att du säljer din begagnade barnvagn och många gånger är den begagnade vagnen precis lika bra som en helt ny.

En begagnad barnvagn kan kosta ett par hundralappar, skillnaden i pris mellan en ny och en begagnad vagn är alltså stor. Detta betyder att köp av en ny barnvagn också är en förlustaffär, då vagnen snabbt sjunker i andrahandsvärde. Det är dock inte bara barnvagnen som är dyr att köpa ny, det gäller också tillbehören. Myggnät, regnskydd, åkpåse med mera kan kosta mycket. En av de fördelar med att köpa begagnat är att du då ofta får med dessa tillbehör.

Det är både lätt och billigt att piffa upp en gammal barnvagn. Detta gäller oavsett om du ska sälja den och vill tjäna lite mer, eller om du vill köpa en begagnad och göra den extra fin. Se till att tvätta alla delar som går att tvätta, utsidan av vagnklädseln går ofta att färga eller måla. En grådaskig vagnklädsel kan bli kolsvart! Själva chassit går att lacka om, eller spraymåla med tålig sprayfärg. Är du händig kan du också sy egen vagnklädsel.

Tillbehör till barnvagnar

Det finns många olika tillbehör du kan behöva till ditt barn och din barnvagn. Det handlar bland annat om tillbehör som är specifikt för själva vagnen som till exempel olika chassidelar, det vill säga själva metallformen, som passar till olika ändamål och som barnvagnskorgen passar till. Det kan också handla om olika typer av handtag, korgar och andra förvaringsmöjligheter. Förutom tillbehör till själva vagnen kan du också behöva tillbehör som åkpåse och regnskydd.

Tillbehör till själva vagnen kan vara nödvändig att införskaffa oavsett om din vagn är ny eller begagnad. Är barnvagnen däremot ny och det är en del av vagnen som har gått sönder ska du alltid vända dig till affären du köpte den från. Det finns nämligen garanti på barnvagnar! Att exempelvis köpa nya däck kan vara nödvändigt om dessa går sönder, eller om du vill använda terrängdäck på vagnen för att kunna vara mer aktiv med ditt barn.

Kanske har du en vagn där barnvagnskorgen som barnet sitter eller ligger i är utbytbar, och kanske har tillverkaren flera olika chassin som passar för olika aktiviteter. Kanske vill du ha ett extra anpassat chassi som du kan sätta barnvagnskorgen i när du ska ut och jogga? Det finns även tillbehör som ståplattor som kopplas på barnvagnen och som ett äldre syskon sedan kan stå och åka på när denne blir för trött för att gå.

Fördelar och nackdelar med begagnade och nya barnvagnar

Som vi har nämnt tidigare kan du både köpa en helt ny barnvagn eller välja att köpa en begagnad. Förutom de uppenbara skillnaderna i pris så kan det även finnas andra för- och nackdelar med att köpa en ny respektive begagnad vagn. Fördelen med att köpa en helt ny vagn är såklart att den är i toppskick när du får hem den och du har också en garanti på vagnen om den skulle gå sönder.

Nackdelen med en ny vagn är att den är dyr och att den snabbt går ner i andrahandsvärde. En begagnad vagn har däremot fördelen att vara billig, men går den sönder måste du laga den själv. Du måste noggrant kolla igenom den begagnade vagnen innan användning så att du vet att den är åtskruvad och säker för barnet. En begagnad vagn kan du också med fördel ha som dagisvagn, du förlorar heller inte lika mycket pengar om den begagnade vagnen blir stulen.

Sammanfattningsvis

Det finns mycket att tänka på inför ett barnvagnsköp. Hur ska vagnen användas och av vem eller vilka? Planerar ni att skaffa fler barn inom en snar framtid? Hur mycket pengar kan, eller vill, vi lägga på en barnvagn och dess nödvändiga tillbehör? Riskerar vagnen att bli stulen på dagis eller i närheten av boendet? Det finns med andra ord många frågor att besvara, och det är alltid en fördel om du kan titta och provköra barnvagnen innan du köper den.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.