Bästa bärsele 2019 – hitta rätt bärsjal för dig och ditt barn

Att köpa en bärsele eller bärsjal som det också kallas i bland är en bra idé för dig som vill vara nära ditt barn men ändå kunna ha en aktiv och rörlig vardag.

Hur vill du bära ditt barn?

Bärselar finns i många olika varianter. Bland alternativen finns de modeller där du bär barnet vid magen, men också sådana där barnet sitter på din rygg eller vid höften. För den som gillar variation finns även justerbara bärselar där du kan flytta barnet efter behov. Vilken slags bärsele som passar bäst är väldigt individuellt. Vill man att barnet ska sova brukar magmodellen vara bra då dessa är enkla att knäppa upp och dessutom ger barn en trygg position som de ofta är vana vid. Är tanken att bärselen snarare ska användas vid utflykter är ryggmodellen att rekommendera eftersom det fungerar ungefär som en ryggsäck.

En annan viktig detalj att ta hänsyn till är bärselens förmåga att tåla vikt. Det finns varianter som främst är anpassade till spädbarnsåren men också de som klarar de vikter som barnet uppnår när de blir något äldre. Planerar ni att utöka familjen eller vet att ni kommer använda bärselen under många år är en sådan modell att rekommendera. Ofta är de lite större men anpassas enkelt genom ett spädbarnsinlägg som går att plocka bort. En annan populär variant är bärselen som liknar bärsjalar eftersom de är mjuka och elastiska (och finns utan spännen). Dessa modeller finns för alla åldrar men är kanske allra vanligast för de som bär spädbarn. Se till att välja den variant som passar er livsstil och livssituation bäst.

Ergonomi

Vid valet av bärsele är det viktigt att den är säker och bekväm för både dig och ditt barn. För den vuxnes skull är det viktigt att selen inte belastar kroppen fel och vilken bärsele som är lämpligast varierar beroende på kroppstyp, styrka och tidigare eventuella slitage på ryggen. Ett allmänt tips är att försöka stärka upp både rygg- och magmuskulatur genom enklare övningar eftersom det kan underlätta bärandet. För barnet är det viktigt att huvudet är stadigt och att kroppen hamnar i en bekväm position. I flesta fall rekommenderas ”grod-ställningen” där barnets ben hamnar strax ovanför rumpan, vilket är bra för barnets höfter samtidigt som det minskar påfrestningen på din rygg. Selen behöver också fungera som ett stöd för barnets rygg och behöver därför sitta tillräckligt hårt. Fråga gärna om råd i butiken om du känner dig osäker.

Pris

Kostnaden för en bärsele varierar och kan handla om allt från några hundralappar upp till tusentals kronor. Även om prislappen inte säger allt om kvaliteten får man räkna med lite högre priser för bärselar med optimalt designad passform och slitstarkt material. Samtidigt bör man inte stirra sig blind på kostnaden eftersom det finns billigare alternativ som är både ergonomiskt skonsamma, håller hög kvalitet och har mängder av funktioner. Det bästa är helt enkelt att testa sig fram och jämföra olika modeller innan köpet. Oavsett hur mycket du är beredd att betala kan du känna dig trygg med att det finns bärselar som passar just dig.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.