Allt om skötbord för barn – hitta bästa skötbordet 2023

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Bebis som ligger på ett skötbord

Skötbordet är ett måste i hemmet hos alla nyblivna föräldrar och det finns en del att tänka på för att du ska kunna hitta det bästa skötbordet för just er. Marknadens bästa skötbord kanske inte alltid är det som passar i ert hem och därför ska vi ge dig information och tips för att du ska hitta rätt variant för er familj.

Vi ska här gå igenom allting du bör tänka på innan du väljer skötbordet du ska använda till din bebis. Faktum är att det kommer att användas mycket under åtminstone barnets första år – många gånger väldigt länge. Vi kommer att berätta om de olika varianter som finns och vilka fördelarna är med dem. På så sätt kommer du enkelt att kunna komma fram till och hitta skötbordet som är bäst för just dig.

Bästa skötborden 2023

Nedan följer en sammanställning av de bästa skötbord vi har utvärderat under 2023. Vi har delat upp hur vi har utvärderat skötborden baserat på vilken typ av skötbord det handlar om.

1. Troll Royal skötbord med byrå – bästa skötbordet för dig som har plats

Skötbordet Royal från Troll är en riktigt klassiker i barnrummet såväl som i badrummet om platsen finns. Skötbordet tillhör Trolls populära Royal-serie och är beprydd med den klassiska kronan. Skötbordet är egentligen i formen av en skötbyrå med en övre del avsedd som själva skötbordet. Förutom skötbordet så finns tre stycken lådor och ett skåp som erbjuder smart förvaring av blöjor, tvättlappar, barnets kläder och andra tillbehör.

Den övre skötdelen går enkelt att ta av så när skötbordet har sitt så går den enkelt att omvandla till en vanlig byrå. Skulle det tillkomma syskon i ett senare skede så är det bara att omvandla byrån till ett skötbord på nytt.

Möblerna från Troll håller en riktigt hög kvalitet och är i huvudsak tillverkat av massiv nordisk björk och använder giftfritt lim och en giftfri vattenbaserad färg som tillverkas i Sverige. Skötbordet från troll finns både i vitt och i sobert grått.

Bredd93,6 cm
Höjd96,8 cm
Djup52 cm
MaterialSolid björk
Tillgängliga färgerVitt, Grått
Specifikationer för Troll Royal skötbord

2. Väggskötbord Dream från JLY – bästa vägghängda skötbordet

JLY väggskötbord Dream i vitt

Ett vägghängt skötbord sparar plats men ger ändå de mest väsentliga funktioner som behövs för att kunna byta blöja smidigt på en bebis. Det vägghängda skötbordet från JLY (som är Jollyrooms egna varumärke för egentillverkade produkter) är stilrent, praktisk och tar lite plats i anspråk.

Fördelen med ett vägghängt skötbord förutom att det tar väldigt lite plats är att du också enkelt kan anpassa höjden för era behov, något som annars är svårt att göra med vanliga skötbord som ofta har en bestämd höjd. Notera att skötbädd inte ingår priset utan får köpas till separat.

Bredd58 cm
Höjd75 cm
Djup15 cm
Max storlek på skötbäddL67 x B50 cm
MaterialTrä
Maxvikt på skötbädd och barn11 kg
Specifikationer för JLY Vägghängt skötbord

3. Bästa fällbara skötbordet – Vikbar Tornö Skötbord från Carena

Skötbord Carena Tornö
Fällbart skötbord Carena Tornö

Om du har ont om utrymme eller enkelt behöver kunna ta med dig ett skötbord så är det vikbara skötbordet Tornö från Carena ett bra alternativ. Borde är så säkert som ett fällbart skötbord kan bli med sina höga kanter och säkerhetsrem. Eftersom borde är fällbart så är delen som barnet ligger gjort i mjukt material vilket betyder att man inte behöver någon tjockare skötbädd eller liknande.

Förutom att ha förvaring nertill där du till exempel kan ha större saker som blöjpaket och handdukar så finns också en smidig sidoförvaring i mesh-nät där man kan förvara enstaka blöjor och mindre tillbehör.

Bredd64 cm
Höjd81 cm
Djup80 cm
Storlek på skötområde41 x 73 cm
MaterialMetall och polyester
Vikt6 kg
Specifikationer för fällbart skötbord Tornö från Carena

Några utvalda riktigt snygga skötbord

Även om vi har en lista med de allra bästa skötborden så tyckte vi att det också kunde vara kul att ha med några skötbord som vi bedömer som de allra snyggaste. Om inredningen i hemmet är en viktig faktor för dig så finns det ritigti bra och säkra skötbord som också är riktigt snygga.

Sebra skötbord med lådor i sobert grått från Sebra Interiör

Snyggt skötbord i sobert grått från danska sebra

Vill du ha ett av de allra snyggaste skötbordet på marknaden så är skötbordet från Danska Sebra ett givet alternativ. Färgen är sobert grå och de rundade formerna tillsammans med de snygga ribborna i skyddet som förhindrar ett barn att ramla ner ger ett riktigt snyggt intryck. Vill du matcha det snygga skötbordet så har även Sebra en spjälsäng i samma serie.

Förutom att också finnas i vitt så finns skötbordet också i en något billigare variant som har två dörrar istället för två lådor men detta skötbordet är minst lika snyggt som varianten med lådorna.


Cam Cam Copenhagen skötbord Harlequin i ljusgrått

Cam Cam Copenhagen Skötbord Harlequin i GråTT

Mycket snyggare än så här blir inte ett skötbord! Skötbordet Harlequin från Cam Cam Copenhagen är med sina utsmyckningar och välgjorda detaljer ett stilrent och praktiskt skötbord för den inredningsintresserade föräldern. Precis som många andra skötbord som kommer i formen av en möbel kan även detta skötbord förvandlas till en vanlig byrå.

Skötbordet från Cam Cam Copenhagen finns i grått, vitt och i sandfärgat.


Praktiska saker att tänka på när det gäller val av skötbord

När du ska välja skötbordet som passar dig allra bäst bör du tänka på en del saker – så som säkerheten, att det ska passa med övrig inredning, du ska ha plats till det hemma och det ska också passa din budget. Det finns olika typer av skötbord så som hopfällbara, vägghängda, portabla samt stora modeller som är riktiga möbler. Det viktigaste är att du hittar ett som passar dig och din familj.

Rent praktiskt bör du först och främst mäta platsen där skötbordet ska stå. Ditt bästa skötbord är förstås det som får plats där du vill ha det i hemmet. Du kan välja att placera skötbordet i sovrummet, i barnrummet, i badrummet eller på någon annan plats i hemmet. Tänk på att det ska vara lättillgängligt eftersom du kommer att behöva byta många blöjor bara under barnets första månader. När du har mätt utrymmet du har kan du börja leta efter skötborden som har passande dimensioner.

Du bör också tänka på vilka förvaringsmöjligheter som finns i skötbordet och hur mycket förvaring du behöver. Vi är alla olika gällande vilka produkter och saker vi vill ha i närheten när vi byter blöja på vårt barn. Det finns till och med modeller där en badbalja är inbyggd i skötbordet – hur smart är inte det?

Säkerhet för skötbord och blöjbyten

Ett skötbord måste vara säkert för ditt barn och du måste alltid ha uppsikt över din bebis. Rekommendationen är att du alltid ska hålla en hand på ditt barn för att undvika att han eller hon rullar ner från skötbordet. Det kan ändå vara smart att välja en variant med kanter runtom för att göra det ännu säkrare för ditt barn.

Det är också viktigt att ditt barn inte kan nå några farliga saker när det ligger eller sitter på skötbordet. Med det menar vi saker som eluttag och strömbrytare bland annat. Om du har skötbordet i badrummet ska barnet inte kunna nå parfymer, schampo och andra saker det kan stoppa i sig.

Din egen säkerhet spelar också roll och det du bör tänka på är att du ska kunna ha en bekväm ställning när du byter blöja på ditt barn. Du bör alltså tänka på ergonomin. En del väljer att bara lägga en mjuk skötbädd ovanpå tvättmaskinen och problemet med det är att en tvättmaskin i de flesta fall är för låg för att du ska stå bekvämt. Det är påfrestande för din rygg och ger onödigt slitage på din kropp. Välj därför en skötbordsvariant som är i bra höjd för din längd. Tänk på att du kommer att byta många blöjor under barnets första år och en ergonomiskt riktig arbetsställning är en viktig sak för att du inte ska få problem med rygg eller axlar.

Inred snyggt med skötbordet

Skötbordet ska helst passa in med resten av inredningen i det rum där det ska finnas. Ska du ha det i ditt sovrum eller i barnrummet är det bästa alternativ ett skötbord i möbelvariant. Det finns flera sådana att välja mellan på marknaden – vanligtvis är de tillverkade av trä.

Några modeller har lådor eller skåp undertill där du kan få plats med blöjor, tvättlappar och annat du kan behöva vid blöjbytet. Det finns också de varianter som har hjul undertill för att du enkelt ska kunna förflytta det vid behov. Det viktigaste är att du väljer ett som tilltalar dig och som smälter in med hemmets övriga inredning.

Var ska jag ställa skötbordet?

Skötbordet kan placeras på flera olika platser i hemmet och det varierar beroende på var i hemmet du vill ha det. Några kan till exempel sättas på badkaret eller spjälsängen vilket gör det enkelt för dig att byta blöja på din bebis utan en stor möbel som tar plats. Det är ett utmärkt val om du har ett litet boende där det inte finns plats till en fristående modell.

Vilken typ av skötbord du ska välja beror mycket på vilka förutsättningar du har i ditt hem. Har du plats så rekommenderar vi ett fristående skötbord som fungerar som en riktig möbel. Det ger bäst stabilitet och säkerhet och bästa möjligheterna till bra förvaringsmöjligheter. Vår testvinnare från Troll är ett riktigt snyggt skötbord som också fungerar som en snygg byrå och förvaring av diverse saker du behöver när du byter blöja på ditt barn. Den dag du inte längre behöver byta blöja på ditt barn så kan du enkelt ta av översta delen och då fungerar skötbordet som vilken byrå som helst, på så sätt kan du använda ditt skötbord under en längre period och återanvända skötbordet den dag det är dags för småsyskon.

Hopfällbara skötbord

Om du bor litet kan du också välja ett av skötborden som är hopfällbara. Då kan skötbordet enkelt fällas upp och ner när det behövs och sedan ställas undan där det inte tar onödig plats. Oftast är de så pass fina att de också kan stå framme på heltid. Nackdelen med en hopfällbar variant är att de oftast inte är lika stabila och tål lika mycket vikt som de fasta skötborden.

Vägghängda skötbord

Du kan också välja ett av alla de vägghängda skötborden som finns tillgängliga. De syns visserligen även när de är uppfällda men om det inte är ett problem är det här ett mycket bra alternativ. Fördelarna med dem är dessutom många – de besparar dig plats på golvet och gör att rummet är luftigt. En nackdel är dock att det inte finns så många förvaringsmöjligheter förutom att du kanske kan lägga några saker uppe på kanten eller att någon enstaka hylla finns.

Hjulförsedda och fasta skötbord

Det finns även varianter som är hjulförsedda och därmed kan flyttas runt i lägenheten eller huset. Fördelen med det är att du alltid kan ha skötbordet i närheten. Fasta och tunga modeller står där de står och kan ta upp en del plats – dock är de stabila och säkra och ett bra val om du har plats för dem.

För dig som reser mycket

Om ni ofta reser till släkt och vänner eller på semester kan ett av de portabla skötborden på marknaden vara det bästa för dig. Det finns uppblåsbara varianter som egentligen är skötbäddar men som ändå kan användas om du är på resande fot. De tar liten plats när de inte är uppblåsta vilket är en stor fördel. Det finns också skötbäddar anpassade för resesängar vilket är ytterligare ett bra val för dig som brukar resa.

Spelar priset någon roll?

Givetvis har priset en koppling till funktion men i vissa fall betalar du även mer på grund av vem som tillverkat skötbordet du väljer. Marknadens bästa skötbord för dig är det som passar ditt hem, din smak och din plånbok. Du ska inte behöva ruinera dig för att kunna byta blöja på ditt barn.

Billigare varianter kan ofta vara mindre stabila och robusta men så länge du följer viktrekommendationer är de säkra att använda. Det finns många bra modeller som säljs till fördelaktiga priser och som är precis lika säkra och välfungerande som de dyra modellerna.

Hur hittar jag det bästa skötbordet?

Ett bra sätt att hitta skötbordet du drömmer om är genom att läsa på om produkterna för att se om de har det du erbjuder. Om du har möjlighet att besöka butiker och titta på dem fysiskt kan det också vara en bra idé. Då kan du känna efter om höjden är lagom och om skötbordet känns stabilt. Du kan också se hur färgen ser ut i verkligheten och därmed känna efter om den passar i ditt hem.

Det är också bra att se vad andra användare tycker om produkten innan du köper den eftersom de har provat den. Sedan kan förstås individuella preferenser spela in och det som är bäst för dig kanske inte är bäst för andra. Du kan också fråga vänner och familj som har eller har haft små barn om de har något tips på bäst skötbord.

Smarta tips när du väljer variant

När du ska välja möbel där du ska sköta om och byta blöja på ditt barn kan du tänka igenom vilka funktioner du vill ha ut av det. Skötborden som kan sättas på spjälsängen eller badkaret är mycket bra om du har ont om plats men då kommer du att behöva ha annat utrymme där du kan placera blöjor och dylikt.

Några av de tillgängliga skötborden på marknaden kan senare ändras om och bli en vanlig byrå eller hylla när ditt barn har blivit äldre. På så sätt kommer du att ha användning för den längre och det är en fördel både för din ekonomi och för miljön. Dock är de oftast dyrare i inköp men om du har en budget som klarar av det kan det vara en god idé.

Hur länge kommer jag ha användning av skötbordet?

Hur lång tid du behöver skötbordet beror på flera faktorer. Det kan dels bero på vilken modell du väljer eftersom en del klarar av en högre vikt än en annan. Det viktigaste är att du följer de rekommendationer som finns gällande vikt och inte ålder då det inte är alla barn som har samma vikt vid samma ålder.

Är skötbordet ett måste?

Ingenting är egentligen ett måste men om vi får säga det så är skötbordet ett av de viktigaste inköpen när du är blivande förälder. Du kommer behöva byta många blöjor under åren och därför är det viktigt att ha en bra plats att göra det på. Det är inte minst viktigt ur ergonomisk synpunkt – står du med böjd rygg kan du skada den eller få ont.

Eftersom det finns så många olika typer tillgängliga på marknaden är det enkelt att hitta en som passar just dig och ditt hem. Oavsett om du bor litet eller stort kan du hitta bra alternativ både på nätet och i fysiska butiker.

Skötbordet kan dessutom användas till mycket mer än att bara byta blöja på dina bebis. Du kan till exempel placera barnet där när det är dags för dagens påklädning eller när pyjamas ska på. Det kan också vara bra om du vill ge babymassage eller om du ska smörja din bebis efter att han eller hon har badat. Det är dessutom en utmärkt plats att förvara blöjor, zinksalva och tvättlappar på – åtminstone om skötbordet du väljer har förvaringsmöjligheter.

Ska jag köpa skötbordet online eller i butik?

Det är egentligen en smaksak var du väljer att köpa skötbordet eftersom det finns fördelar med bägge delar. Handlar du i fysisk butik kan du se produkten hopskruvad och hur den verkligen ser ut. Det är lättare att förstå storleken när du ser produkten uppsatt än genom att läsa vilka mått den har. Dessutom kan färger ibland vara något missvisande på bilder.

En nackdel med att handla i fysisk butik är att du måste ta dig till butiken under dess öppettider och sedan frakta hem skötbordet själv. Dessutom är saker oftast dyrare när du handlar dem i butiker.

När du väljer att handla skötbordet på nätet kan du ta god tid på dig att välja mellan olika alternativ och oftast kan du se omdömen från andra köpare också. Du kan dessutom på ett enkelt sätt jämföra priser mellan butiker och du har långt fler butiker att välja mellan. Priserna är dessutom nästan alltid lägre när du handlar online.

En annan fördel med att handla på nätet är att produkten skickas hem till dig – eller åtminstone till närmsta utlämningsställe beroende på var du beställer ifrån. Nackdelen är att du inte kan se produkten fysiskt men utöver det finns inga vidare nackdelar med att handla online.

Säkra och bekväma blöjbyten

Genom att välja marknadens bästa skötbord för just dig och din familj kan du njuta av säkra och bekväma blöjbyten – både för dig och ditt barn. Tänk dock på att du i de allra flesta fall måste köpa till en skötbädd som bebisen kan ligga på ovanpå skötbordet.

Glöm inte att alltid hålla en hand på din bebis och att inte släppa bebisen med blicken när den ligger på skötbordet. På så sätt minimerar du risken för fallskador. Tänk noga igenom vad du vill ha och köp sedan skötbordet som har allting du önskar för dina framtida blöjbyten.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.