Bästa gåstolen för barn – lär ditt barn att gå tryggt och säkert

Lära-gå-stol för barn

När barn det är dags för barnen att lära sig gå kan en lära-gå-stol för barn vara ett bra hjälpmedel där barnen får möjlighet att själv träna upp sina ben med hjälp av stöd.

Gåstolar för små barn finns i en mängd olika varianter och kan användas av barn från och med att de kan sitta säkert utan att belasta nacke och rygg. Det finns massor av olika modeller att välja mellan då man ska köpa en gåstol men det de allra flesta gåstolar har gemensamt är att de bidrar till barnens utveckling. Dessutom är gåstolar ofta utrustade med massor av roliga tillbehör som gör att barnen kan aktivera sig då den sitter i gåstolen, vilket också är bra för att barnen träna barnens finmotorik.

När man ska köpa en gåstol till sitt barn är det viktigt att man väljer en säker gåstol där barnen kan vistas utan risk för att falla ur eller att gåstolen viker ihop sig av sig själv. Det bör inte heller finnas aktivitetsleksaker på gåstolen som enkelt kan lossna.

Eftersom gåstolen har till syfte att lära barnet att gå är det bra om lära-gå-stolen har lättrullande hjul, som även kan låsas vid behov. Med hjälp av det stöd som barnet får av gåstolen kommer barnet själv att våga prova på sina bens bärighet, vilket också bidrar till att träna barnets balanssinne. När barnet med tiden börja lära sig att gå och hålla balansen kan man istället köpa en lära-gå-vagn som hjälper barnen att utveckla sin balans ytterligare.

En gåstol är ofta tillverkad i plast och har en sits där barnet kan sitta säkert och få ett bra stöd för ryggen. Det finns ett säkerhetsbälte som hjälper till att hålla kvar barnet i gåstolen så att de inte faller ur eller själva försöker ta sig ur gå-stolen.

Gåstolar har normalt ett brett, rundformat underrede som tillsammans med ett flertal hjul ger gåstolen en bra stabilitet. När gåstolen inte används kan den ofta fällas ihop så att den tar minimal plats i hemmet.

Att tänka på då barnet använder lära-gå-stol

Redan efter att barnet har lärt sig att sitta utan att det påfrestar nacke och rygg kan barnet börja använda en gåstol. I början bör man begränsa barnets stunder i gåstolen tills barnet känner sig säker och trygg med sin nya lekplats.

Redan efter en kort tid kommer barnet att börja sparka fart på gåstolen och med tiden kommer den också att kunna ha raklånga ben mot golvet och själv hålla balansen. En gåstol har låsbara hjul så att barnet kan begränsas från att springa runt fritt på golvet. Man bör även tänka på att en gåstol alltid ska användas under uppsikt av en vuxen och inte användas i närheten av trappor eller utomhus.

En lära-gå-stol bidrar till att barnet på ett tryggt sätt själv kan lära sig att gå. Det finns dock rekommendationer att man inte ska använda sig av gåstolar då vissa istället hävdar att det hämmar barnens utveckling.

Man bör själv göra en bedömning av om man anser att en gåstol kan bidra till sitt barns utveckling. Alternativet är att låta barnen utvecklas i sin egen takt, med de risker som det innebär då barnen börjar lära sig att gå utan stöd.

Våra tre favoriter i premium, mellan- och budgetklassen

Vi har genomfört tester och gjort en utvärdering av ett flertal lära-gå-stolar på marknaden för att kunna hitta de gåstolar som bidrar bäst till barnens utveckling. Genom kontakter med föräldrar, recensioner på nätet, produktinformation, granskning av oberoende tester och egna tester så har vi kunnat utse våra favoriter i tre olika klasser.

Till vinnare i premiumklassen och valet som bästa produkt valde vi Lära-Gå-Stol från det svenska företaget Best Time Toys. Detta är en gåstol som är säker och trygg samtidigt som den också aktiverar barnen på ett positivt sätt så att de får den stimulans och de utmaningar som små barn behöver för sin utveckling. I mellanklassen valde vi aktivitetsgungan Hauck Jump Around Hearts till vinnare och i budgetklassen föll valet på Beemoo Happy Lära-Gå-Stol.

Det finns också flera gåstolar som också förtjänar att omnämnas då dessa också bidrar till barnens utveckling på ett bra sätt. Man kan hitta en lista med alternativa gåstolar längre ned på denna sida.

Bästa Lära-gå-stol i premiumklassen – Best Time Toys Lära-Gå-Stol

Vi utser Best Time Toys Lära-Gå-Stol till bästa produkt och vinnare av premiumklassen. Detta är en gåstol som kommer att bidra till att barnet blir mer rörligt i hemmet men också får en egen lekplats där barnet kan aktivera sig. Denna gåstol är tillverkad i tålig plast och har en läcker ljusblå färg som känns varm och välkomnande för barnet. Best Time Toys Lära-Gå-Stol kan användas av barn som har fyllt 6 månader och som kan sitta själv utan att det påfrestar nacke och rygg.

Med en gåstol från den svenska leksakstillverkaren Best Time Toys får barnet möjlighet att ta sig fram över golvet hemma genom att skjuta fart med sina ben. Detta kommer med tiden att träna upp barnens muskulatur och samtidigt bidra till att barnen får en bättre balans. Med denna gåstol kan barnet lära sig att gå utan att riskera att falla och slå sig.

Best Time Toys Lära-Gå-Stol kan justeras i flera olika höjdlägen då barnet växer så att barnet alltid har rätt avstånd till golvet. Hjulen kan vridas 360 grader och är också låsbara då man vill hålla barnet på en plats. När gåstolen inte används går den att fälla ihop vilket gör att den enkelt får plats under en säng. Denna gåstol är också utrustad med både ljudeffekter och ljuseffekter som snabbt får barnens uppmärksamhet. Den har också en del lekfunktioner som gör att barnen kan aktivera sig och därmed träna upp sina rörelser.

Bästa Lära-gå-stol i mellanklassen – Hauck Jump Around Hearts Aktivitetsgunga

Jump Around Hearts Aktivitetsgunga från Hauck är en perfekt leksak som ger barnen massor av glädje men som också kommer att bidra till barnens utveckling. Denna aktivitetsgunga kommer barnen att älska. Här kan barnen tillbringa mycket tid med att gunga men också ta stöd med hjälp av benen så att de med tiden tränar upp sina benmuskler och sitt balanssinne.

Denna aktivitetsgunga är tillverkat i plast med detaljer i flera varma färger. Underredet står fast på golvet och gör så att barnet sitter stadigt utan möjlighet att förflytta sig. Brickan är avtagbar liksom sätet så att dessa kan enkelt kan rengöras. Denna aktivitetsgunga kan små barn använda så snart de kan sitta säkert, vilket normalt inträffar vid 6 månaders ålder. Sätet kan höjas allt eftersom barnet växer så att barnens sitthöjd alltid är rätt inställd. Aktivitetsgungan har flera fastmonterade leksaker som exempelvis skallror men har också inbyggda ljudeffekter och ljuseffekter som gör att barnen kan aktivera sig själv.

Bästa Lära-gå-stol i budgetklassen – Beemoo Happy Lära-Gå-Stol

Till vinnare i budgetklassen valde vi den stilfula Beemoo Happy Lära-Gå-Stol som kommer att skänka barnet massor av glädje. Denna barnstol kan barnen använda redan från 6 månaders ålder, eller så snart de kan sitta säkert utan påfrestningar på nacke och rygg. Sittdynan kan höjas allt eftersom barnen växer vilket gör att barnet alltid får en perfekt höjd till golvet så att den effektivt kan ta fart med sina ben då barnet förflyttar sig.

Beemoo Happy Lära-Gå-Stol är tillverkat i plast och är utrustad med rullhjul som gör att barnet kan svänga 360 grader. Hjulen är låsbara så att barnet inte kan fara iväg på egen hand. Det finns en mjuk stoppad sittdyna så att barnet sitter bekvämt. Tyget på sittdynan kan också tas av i samband med att det behöver tvättas. Gåstolen kan enkelt fällas ihop för att uppta minimalt med utrymme då man förvarar den i hemmet men även så att den får plats i bilen.

Gåstolen har ett aktivitetsbord med en liten ratt och andra lekfulla funktioner. Den är också utrustad med ljud och ljus vilket kommer bidra till att barnet kan aktivera sig och därmed stimulera sina sinnen och träna upp sin finmotorik. Detta budgetval är en mycket prisvärd gåstol som kommer att bidra till att barnen får många underhållande stunder i sin gåstol.

Alternativa Lära-gå-stolar

Det finns ett stort antal olika modeller att välja mellan då man ska köpa en gåstol till sitt barn. Våra testvinnare är produkter som är ett självklart val i de flesta fall. Dock väljer vi även att lista några alternativa lära-gå-stolar nedan som också håller en hög kvalité.

Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining

Detta aktivitetscenter är utvecklat för att ge små barn rätt förutsättningar för att kunna aktivera sig och samtidigt utveckla sina sinnen. Detta aktivitetscenter från Silver Lining kan användas av barn från 4 månaders ålder upp till dess att de har lärt sig att gå. Därefter kan detta aktivitetscenter förvandlas till ett lekbord som barn kan sitta kring och leka eller rita. Det gör att Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining är en leksak som kan användas även då barnen blir äldre.

Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining är utvecklat i samarbete med barnläkare så att det kan bidra till barns utveckling på ett effektivt sätt. Denna produkt används av små barn för att hoppa och att aktivera sig med leksaker, ljud och ljus vilket bidrar till att stimulera barnens olika funktioner som bland annat balans, finmotorik och koordinationsförmåga. Detta aktivitetscenter gör också att barnen kan träna upp sina benmuskler då de lär sig att stå och senare utgöra ett lekbord.

Skip Hop Aktivitetscenter Silver Lining är tillverkat i plast med många färgglada detaljer och leksaker, som exempelvis ett piano, som dessutom kan flyttas runt på aktivitetsbordet. Det har flera säkerhetsdetaljer som gör att barnen inte kan falla ur eller att ställningen viker ihop sig. Sittdelen kan rotera 360 grader så att barnet kan följa det som sker runt omkring barnet. När den inte används kan den enkelt fällas ihop och stuvas undan under exempelvis en säng.

Moweo Fun Lära-Gå-Stol

Detta lära-gå-stol från Moweo Fun ger barnet en plats där de kan aktivera sig och även träna upp sin finmotorik. Denna gåstol kan användas av barn från 6 månaders ålder och har även en sittdyna som kan höjas i flera lägen, allt eftersom barnet växer. Gåstolen har en rosa färg med detaljer i olika, varma färger. Gåstolen kan enkelt fällas ihop så att den tar upp lite plats vid förvaring.

Med de leksaker som finns på aktivitetsbordet får barnen möjlighet att träna upp sin rörelseförmåga. Utöver roliga leksaker finns det även både ljudeffekter och ljuseffekter som gör leken än mer spännande. Gåstolens hjul kan låsas helt så att barnet inte kan förflytta sig men kan också regleras för att begränsa hjulens hastighet så att barnet inte får för hög fart då de springer fram över golvet.

Lära-gå-stol 1-2-3 Hearts

Denna smarta gåstol från Hauck kan först användas som gåstol från det att barnet har fyllt 6 månader, vilket ger barnet möjlighet att träna upp sina ben och sin balans. Gåstolen har en sittdyna där barnen sitter tryggt och säkert då de skjuter ut med benen för att få fart. Sittdynan kan höjas i olika lägen allt eftersom barnen behöver mer utrymme för att kunna använda sina ben. När gåstolen inte används går det enkelt att fälla ihop gåstolen så att det tar liten plats i samband med förvaring.

Sittbrunnen är utformad som en bil där barnen kan leka med en ratt och andra roliga lekfunktioner. Gåstolen har också blinkers, tuta och två speglar som gör att barnen får chansen att träna upp sina sinnen. Det finns också en radio med barnsånger som barnen kan lyssna på då de far fram över golvet. Om man tar av aktivitetspanelen kan gåstolen användas som matstol med plats för tallrikar och muggar.

När barnet har lärt sig att hålla balansen kan denna smarta gåstol omvandlas till en gå-vagn som ger barnen stöd då de ska träna upp sin gång. När barnen har lärt sig att gå ordentligt kan slutligen gåstolen förvandlas till en åkleksak där barnen kan sitta på en sittdyna och sparka fram leksaken över golvet. Detta är en gåstol som kommer att följa med barnet i dess uppväxt fram till dess att de väger 18 kilo.

Att köpa gåstol på nätet

När man ska köpa gåstol till sitt barn går det att hitta ett stort antal gåstolar på Internet. Här har man möjlighet att kunna ta del av mycket information om gåstolar men också läsa om tester som genomförts och själv läsa recensioner och omdömen från andra föräldrar som har köpt samma gåstol. På Internet är det också enkelt att kunna jämföra priser så att man kan hitta den gåstol som man vill köpa till det bästa priset.

Att köpta en gåstol på nätet är både enkelt och säkert. Anslutningen till e-butiken sker genom en krypterad förbindelse vilket innebär att ingen utomstående kan se vad man handlar, ens personuppgifter eller betalningsuppgifter. Efter att man har beställt en gåstol kan man välja att betala gåstolen direkt, vanligtvis med en banköverföring eller med bankkort. Man kan också välja att få en faktura, som man betalar senare, eller dela upp betalningen över flera månader. Gåstolen får man sedan hemleverad inom 1-2 dagar. Man har alltid 14 dagars returrätt om gåstolen inte uppfyller ens förväntningar.

Vanliga frågor om gåstolar

Vilka krav ska en gåstol uppfylla för att vara säker?

De allra flesta gåstolar uppfyller de hårt ställda krav som finns idag på en gåstol. Bland annat ska en gåstol ha en barnsäker låsanordning som förhindrar att gåstolen själv viker ihop sig. Gåstolar har också ett brett underrede som är försett med tippskydd så att gåstolen inte välter. Om man har rätt höjdinställningar på gåstolen kan barnet inte själv ta sig ur gåstolen på egen hand. En gåstol ska också ha låsbara hjul för att begränsa barnets framkomlighet. Dessutom ska gåstolen ha trappskydd som innebär att en gåstol ska låsa hjulen automatiskt vid första trappsteget så att den inte faller ned i trappor.

När kan ett barn börja använda en gåstol?

Ett barn kan börja använda en gåstol från 4-6 månaders ålder. Innan barnet kan placeras i en gåstol ska barnet själv kunna sitta utan påfrestningar på nacke eller rygg. Normalt brukar ett barn använda en gåstol fram till dess att den själv börjar lära sig att gå och hålla balansen.

Kan en gåstol hämma barnets utveckling?

Det finns ingenting som talar för att små barn som använder en gåstol skulle hämmas i sin utveckling. En gåstol ger barnet ett bra stöd så att barnen kan lära sig att använda sina ben för att ta fart. Med tiden kommer barnen att kunna ställa sig upp i gåstolen och även ha stöd som hjälper till med att hålla balansen. Barn som tränar upp sin förmåga att lära sig gå i gåstol råkar mer sällan ut för fallolyckor, som är vanliga då barnen själva lär sig att gå utan stöd.

Dock finns det studier som påstår att barn kan hämmas av olika former av hjälpmedel som gåstolar och gå-vagnar. Detta för att barn förlitar sig på det stöd de får för att kunna gå framför att själv utveckla sin förmåga att gå, utan stöd, med de risker som det innebär.

En gåstol är dock mycket mer än bara till hjälp att träna barnens förmåga att gå och hålla balansen. En gåstol aktiverar även barnens andra sinnen som exempelvis rörelseförmåga och finmotorik.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.