Duovagnar och kombivagnar – vad är det och vad ska man välja?

Barn i skogen vid barnvagn

Duvagnar och kombivagnar är två populära varianter av barnvagnar men vad betyder det egentligen och vilken ska man välja?

Förenklat så är både duovagn och kombivagn en variant av barnvagn som återanvänder vissa delar för att kunna ha både en sittvagn och en liggvagn till barnet utan att behöva ha separata barnvagnar för ligg- eller sovläge samt för sittläge. Det finns även rena liggvagnar men dessa har med tiden blivit mindre vanliga då de bara går att använda första tiden med ett nyfött barn.

Duovagnar och kombivagnar är på så sätt mer flexibla i hur de kan användas och kan på så sätt användas under längre tid. Att kunna använda en barnvagn under längre tid är oftast något som är önskvärt då en investering av barnvagn kan bli ganska dyr.

Oftast är duovagnar och kombivagnar mest intressanta de första åren då barnet ofta växlar mellan att sova och ligga ner och att vara vaken och sitta. Under de första sex månaderna så brukar barnet uteslutande ligga och sova men med ökad ålder så vill barnet naturligtvis vara vaken mer och vara med och se allt spännande som man kan titta på då man är ute på promenad med sin barnvagn.

Ju äldre barnet blir desto vanligare blir det att man använder bara sittdelen eller att man investerar i en barnvagn som i huvudsak är gjord för att sitta i, en så kallad sittvagn. Inte sällan så har även sittvagnar enklare möjlighet för att låta barnet ligga och sova om det skulle behövas, t.ex. genom att sittdelen vinklas bakåt.

Vad är en kombivagn?

Kombivagnen är en variant av ligg/sittvagn. Kombivagnen består av ett chassi med sittinsats och sen lägger man till en hård- eller mjuklift som är liggdelen (kallas bland även babylift).

En svart kombivagn från Petite Chérie som heter Solide+ tillsammans med hårdlift.

Mjukliften kan ofta göras om och användas som en åkpåse när barnet börjat sitta. Hårdliften kan inte göras om till åkpåse men är i stället rymligare vilket gör den lättare att bädda. För att liggdelen ska kunna användas måste sittinsatsen vara monterad på barnvagnen. Denna typ av barnvagn funkar bra om man bor i hus med många trappor då liggdelen är enkel att plocka med. Liggdelen är i regel lite mindre rymlig än på en duovagn. De väger oftast mer är duovagnar och kan ofta kännas lite klumpigare.

En nackdel är att det gör vagnen tyngre eftersom sittdelen tillsammans med liften ger ett par kilo extra. En lift oavsett om det är en hårdlift eller en mjuklift är oftast mindre än en separat liggdel eftersom liften måste få plats i sittdelen.

Hårdlift eller mjuklift – vad ska man välja?

Hårdlift och mjukliftar och lite olika för- och nackdelar. En gemensam fördel för alla liftar gentemot en separat liggdel som det istället finns på duvagnarna är att de i regel är lite billigare och enklare kan användas för att förflytta barnet de allra flesta liftar har handtag som gör att man kan lyfta ur liften med barnet, vilket kan vara extra bra om man t.ex. bor i lägenhet.

När det gäller hårdlift så går det inte att göra om en hårdlift till åkpåse och en hårdlift gör ofta barnvagnen tyngre eftersom sittdelen och liften ger ett par kilo extra.

En fördel med en mjuklift är att den sitter ganska tätt runt barnet vilket gör att den är varm men å andra sidan får det inte plats så mycket extra filtar/täcken. En mjuklift går ofta att göra om till åkpåse eller sittdyna.

Vad är en duovagn?

Vad är då en duovagn? Duovagn är en variant av barnvagn som har kombinerad sittvagn och liggvagn som består av ett chassi med separata ligg- och sittinsatser.

För att göra det hela lite krångligare så kan man också säga att duovagn är en speciell typ av kombivagn men som består av två separata insatser som fästs på ett chassi, därav ordet duo.

Ligginsatsen på duovagnar brukar vara den lite större varianten av liggdel vilket gör att den kan användas av äldre barn eller av barn som är lite större. Vissa ligginsatser har även ett praktiskt sittstöd vilket kan användas innan barnet kan sitta själv.

Sitt och ligginsats används separat på chassit vilket gör att denna typ av barnvagn kan vara något lättare. Många tycker att denna sorts barnvagn är bra när barnet föds på hösten/vintern eftersom ligginsatsen är rymlig och har gott om plats för åkpåsar, filtar eller lammskinn.

En duovagn är som ordet antyder, 2 barnvagnar i 1. Du köper ett chassi, en liggdel och en sittdel. Duovagnarna finns i många olika utföranden och det finns både 4-hjulingar och 3-hjulingar. De kan dessutom ha svängbara främre  hjul eller traditionella ”fasta” hjul.

En separat liggdel fästs på chassit istället för sittdelen och den främsta fördelen med att ha en separat liggdel är att den är rymlig vilket gör att den kan användas längre. Den är luftig på sommaren och har gott om plats för filtar och täcken under vinterhalvåret.

Ofta är en separat liggdel dyrare än att köpa en lift, och den tar upp lite mer plats i förrådet. Du måste även lyfta upp barnet om du vill ta med dig det någonstans där du inte kan få in vagnen, det finns vissa liggdelar som har handtag men det blir lite ändå krångligare än en lift.

Vad är skillnaden mellan duovagn och kombivagn?

Skillnaden mellan en duovagn och en kombivagn är att kombivagnen egentligen är en sittvagn men där man kan fälla sätet och använda en särskild insats som innebär att barnet även kan ligga i vagnen, insatsen kallas mjuklift eller hårdlift. En duovagn är istället en barnvagn som har två separata insatser, en liggdel och en sittdel som man växlar mellan på samma chassi.

Förenklat kan man se det som att mjukliften är som en sovsäck som barnet kan ligga i då det åker i vagnen som då har sittdelen i nerfällt läge. Hårdliften blir mer som ett extra chassi som man helt enkelt sätt i eller på den befintliga sittdelen.

När ska man välja en kombivagn framför duovagn?

En kombivagn kan vara ett bra alternativ om man har ont om plats eller om man t.ex. bor i lägenhet och inte enkelt kan ta med sig hela barnvagnen in i lägenheten. Ligger t.ex. barnet i en mjuklift när man är ute med vagnen så kan man helt enkelt lämna barnvagnen i trapphuset (möjligtvis fastlåst) och bära med sig barnet i bara mjukliften.

Vilka nackdelar innebär då en kombivagn? Ofta innebär en kombivagn att den blir något tyngre, särskilt då man använder liggdelen, dvs. mjukliften eller hårdliften. För att få plats med liggdelen så innebär det ofta en kompromiss med storlek, antingen så behöver vagnen vara något större för att rymma en tillräckligt stor liggdel eller så blir alternativet ofta en liggdel som blir något mindre.

Vilken ska man då välja, en kombivagn eller en duovagn? Om man inte har ont om plats eller ofta behöver flytta barnet längre sträckor från vagnen så tycker vi på alltforbarnet.se att en duovagn är bästa valet för de allra flesta.

En duovagn blir än mer flexibel, så lätt som möjligt och man kan ofta ha denna typ av vagn någon längre då sittdelen är mer av en ren sittdel. Dessutom så är utbudet av duovagnar numera betydligt större än utbudet av rena kombivagnar.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.