Artiklar

Duovagnar och kombivagnar

Duo- och kombivagnen är två populära varianter av kombinerad sitt- och liggvagn.

Duovagnen

Kombivagnar
Kombivagnar

Duovagn är en variant av kombinerad sitt/liggvagn som består av ett chassi med separata ligg- och sittinsatser. Ligginsatsen är den lite större varianten av liggdel vilket gör att den kan användas av äldre barn.Vissa ligginsatser har även ett praktiskt sittstöd vilket kan användas innan barnet kan sitta själv.

Sitt och ligginsats används separat på chassit vilket gör att denna typ av barnvagn kan vara något lättare. Många tycker att denna sorts barnvagn är bra när barnet föds på hösten/vintern eftersom ligginsatsen är rymlig och har gott om plats för åkpåsar, filtar eller lammskinn. En duovagn är som ordet antyder,2 barnvagnar i 1. Du köper ett chassi, en liggdel och en sittdel. Duovagnarna finns i många olika utföranden och det finns både 4-hjulingar och 3-hjulingar. De kan dessutom ha svängbara främre  hjul eller traditionella ”fasta” hjul.

En separat liggdel fästs på chassit istället för sittdelen och den främsta fördelen med att ha en separat liggdel är att den är rymlig vilket gör att den kan användas längre. Den är luftig på sommaren och har gott om plats för filtar och täcken under vinterhalvåret.

– Ofta är en separat liggdel dyrare än att köpa en lift, och den tar upp lite mer plats i förrådet. Du måste även lyfta upp barnet om du vill ta med dig det någonstans där du inte kan få in vagnen, det finns vissa liggdelar som har handtag men det blir lite ändå krångligare än en lift.

Kombivagnen

Kombivagnen är en variant av ligg/sittvagn. Kombivagnen består av ett chassi med sittinsats och sen lägger man till en hård- eller mjuklift som är liggdelen. Mjukliften kan ofta göras om och användas som en åkpåse när barnet börjat sitta. Hårdliften kan inte göras om till åkpåse men är i stället rymligare vilket gör den lättare att bädda. För att liggdelen ska kunna användas måste sittinsatsen vara monterad på barnvagnen. Denna typ av barnvagn funkar bra om man bor i hus med många trappor då liggdelen är enkel att plocka med. Liggdelen är lite mindre rymlig än på en duovagn. De väger oftast mer är duovagnar och kan kännas ofta lite klumpigare.

Hårdlift
+
Hårdlift är ofta billigare än en separat liggdel.

– Det går inte att göra om en hårdlift till åkpåse. Gör vagnen tyngre eftersom sittdelen och liften ger ett par kilo extra.

Mjuklift
Sitter ganska tätt runt barnet vilket gör att den är varm men å andra sidan får det inte plats så mycket extra filtar/täcken. Går att göra om till åkpåse eller sittdyna. Har handtag som gör att man kan lyfta ur liften med barnet i kan vara bra om man bor i lägenhet.

– Gör vagnen tyngre eftersom sittdelen + liften ger ett par kilo extra. En mjuklift är oftast mindre än en separat liggdel eftersom liften måste få plats i sittdelen.

Lämna ett svar