Om du äntligen har fått välkomna ett litet barn till din familj har du säkert mycket att tänka på. Det är inte bara vardagssysslorna som tar upp tid och eftertanke, utan kanske också det stundande dopet. Att döpa sitt barn är en vacker och uråldrig tradition som handlar om att barnet upptas i den kristna tron och gemenskapen, samt välsignas.
Förr i tiden var det av största vikt att barnen döptes, det fanns även en lag som krävde att alla barn skulle vara döpta innan de blev åtta dagar gamla. Idag döper vi barn inte bara på grund av den kristna tron, utan också på grund av tradition och gemenskap i stort. Trots att det är en fin stund att få välkomna barnet till världen tillsammans med släkt och vänner, kräver det också en hel del planering och förberedelser.
Doppresent till barndop
Om du istället är gäst på ett barndop och funderar på vad du ska köpa för doppresent så spana istället in artikeln Oumbärliga tips för en lyckad doppresent till barndopet.
Eftersom det kräver en hel del planering är det viktigt att påbörja förberedelserna inför dopet i god tid. Att sköta om ett spädbarn och planera festligheter samtidigt går inte alltid snabbt och smärtfritt. Vi har därför valt att dela med oss av våra bästa råd. Hos oss hittar du en heltäckande guide som tar dig igenom steg för steg av det du bör göra inför dopet. Vi ger dig också tips och råd kring vad du ska tänka på, samt exempel på hur du kan arrangera barnets dop eller namngivelse.
Vill du inte döpa ditt barn kan du nämligen också arrangera något som kallas för en namngivelseceremoni. Det är en ej religionsbunden välkomstcermoni för barnet där hen får sitt namn. Namngivelsecermonier har inte några kopplingar eller traditioner till den kristna tron, vilket gör att de passar dig som inte är troende eller som har en annan tro.
Planering
Bland det första du måste bestämma dig för är förstås när ditt barn ska döpas. De allra flesta barn som döps blir döpta vid en ålder av tre till sex månader. Det går dock utmärkt att döpa barnet senare än så då det inte finns några krav för dop. Om denna ålder sammanfaller med sommaren, eller om du önskar att döpa ditt barn då ändå, är det viktigt att vara ute i god tid.
Det är kanske inte förvånande att sommaren är en populär tid för dop. Kanske beror det på att många har semester då, men oavsett orsak bör du bestämma vilken kyrka dopet ska ske vid så snart barnet är fött. På så sätt kan du vara säker på att dopet blir av precis när du önskar.
Det är vanligast att dopet sker i den kyrka som tillhör din församling. Vilken församling du tillhör specificeras i din folkbokföring. Det finns en stor fördel med detta och det är att om dopet sker i din och barnets församlingskyrka är dopet helt kostnadsfritt. Då ingår lokal, musiker, präst och vaktmästare. Om du hellre önskar ha dopet vid en annan kyrka kan du få betala en avgift för lokalhyra, präst med mera.
Vissa församlingar arrangerar också drop-in-dop! Drop-in passar bäst för dig som vill ha en snabb och enkel ceremoni utan mycket planering. Församlingen ordnar själva med både musik samt fika. Själva dopet utförs även det precis som vanligt med en präst, vigvatten och psalmer. En nackdel med detta är att du inte kan välja ett specifikt datum för dopet.
Klädsel
Traditionellt sett visar den långa och vita dopklänningen att barnet kommer att växa i sin tro. Det är därför denna klädsel varit standard och det är den än idag. Ofta är dopklänningarna dekorerade med sidenband i vackra färger och ibland har dopklänningarna även gått i generation efter generation. Oavsett om du vill använda en klänning som gått i arv, köpa en ny eller kanske skapa en själv så är det bra att tänka på årstid och temperatur.
Under de kallare årstiderna kan kyrkan vara riktigt kylig och det är då bra om barnet också har en liten underklädsel samt en fin dopmössa. Om du inte vill eller kan införskaffa dopklädsel till ditt barn brukar många församlingar ha dopklänningar att låna ut.
Inför ett dop är det förstås inte bara dopbarnet som ska vara finklädd. Hela familjen bör kläs upp för att fira det nya barnet. Det är vanligt att männen bär kavaj eller kostym och att de vuxna kvinnorna bär klänning eller en dress med exempelvis kjol och kavaj. Även småsyskonen brukar vara uppklädda i högtidskläder så som klänning och kostym. Om denna typ av klädsel inte tilltalar dig och din familj står det er förstås fritt att välja vilken typ av klädsel ni vill.
Det finns inga krav för klädsel vid dop i kyrka. Välj de kläder som ni känner er bekväma i, och glöm inte att anpassa efter årstiden. Det kan också vara bra att ha med ombyte om ni ska ha en mottagning efteråt.
Tema
När du planerar dopet kan det vara en fördel att ha ett tema att följa. Temat kan exempelvis vara en färgkombination, en seriefigur eller något liknande. Det här temat kan genomsyra allt från inbjudningskort till bakelser och utsmyckningar. Om många barn ska närvara vid mottagningen efter dopet kan ett barnvänligt tema vara att föredra.
Exempel på teman är Bamse-tema med Bamsetårta, inbjudningskort i formen av Dunderhonungsburkar eller ett stilrent tema i grått och guld där kort, dukning och dekorationer går i dessa färger. Om du ska hyra en lokal, eller vara i församlingens lokal kan det lätt kännas lite avskalat och opersonligt. Men detta råder du med enkla medel bot på. Både mysfaktorn och att göra lokalen mer personlig behöver inte kosta mycket.
Ett populärt sätt att piffa upp de ofta alldagliga stolarna som kan hyras eller ingår i lokalen är att använda lakan. Att klä in en vanlig stol med ett lakan är enkelt och det finns instruktionsvideor att tillgå på internet. Det är dessutom ofta lätt att finna billiga lakan på loppis eller second hand ifall du önskar lakan i flera färger eller om du behöver många.
Det är också fint att ta in naturen i lokalen. Beroende på årstid kan du använda dig av grankvistar eller blommor som lavendel, viol och klätterväxter att lägga ut på borden. En fördel med dessa blommor är att de också kan dekorera bakelser då de är ätbara. En annan dekorationsklassiker är att lägga ut ljusslingor på bordet, eller att sätta upp på väggarna.
Inbjudningar, tackkort och gästbok
Att skicka ut inbjudningskort är en viktig del av förberedelserna inför det stundande dopet. Du bör vara ute i god tid och skicka ut korten minst en månad i förväg. Detta eftersom gästerna ska kunna OSA minst en vecka innan dopet. På så vis underlättar du för dig själv när det gäller planering och inköp av sittplatser, mat eller fika med mera.
Inbjudningskorten bör innehålla information om vart dopet äger rum, så som kyrka och adress, namn på barnet samt information kring om det är mottagning efteråt och om det blir fika eller mat. Glöm inte att skriva ett datum då gästerna måste ha OSA:t, det vill säga bekräftat att de tänker komma. Det är inte bara inbjudningskort som kan vara bra, även tackkort är fint att ge eller skicka ut.
Både tackkort och inbjudningskort kan köpas i fackhandeln men också via specialiserade hemsidor på internet. Här är det enkelt för dig att hitta ett utseende eller tema på korten som passar dig och ditt barn. Är det bara ett fåtal gäster inbjudna kan det vara roligt att pyssla ihop korten själv. Om du vill slippa utgiften för frimärken för tackkorten kan du beställa tackkorten vid sista datumet för OSA. Då kan du lämna ut tackkorten redan efter mottagningen, kanske tillsammans med en liten goodiebag med godis eller något annat roligt.
När det gäller minnen är en gästbok roligt att införskaffa. En vacker bok som ligger framme i kyrkan eller på mottagningen där gästerna ritar, rimmar, skriver sina namn och hälsningar. Gästboken kan bli ett fint minne för barnet som vuxen.
Musik och psalmer
Det är vanligt att man väljer ett par psalmer och kanske någon musik till kyrkocermonin. Det finns många populära psalmer så som Gud som haver barnen kär (psalm 193), Tryggare kan ingen vara (psalm 248) och Sov du lilla (psalm 832). Behöver du hjälp med att hitta en passande psalm kan du hitta guider på internet, men också vid samtal med er präst. Prästen är ofta väldigt bra på att tillsammans med er som familj hitta en psalm som passar er personligen.
Om man inte önskar någon psalm går detta förstås också bra. Förutom psalmer har traditionell musik blivit allt vanligare att ha. Känner du någon som spelar eller sjunger kanske dessa kan tänka sig att spela någon låt i kyrkan, och kanske på mottagningen också. Det går även att ha musik på skiva eller via Spotify. Är barnet lite äldre när det döps kanske det redan har egna favoritsånger som ni kan välja att spela.
Ätbart
Har du bestämt dig för att servera något ätbart på dopet finns det många bra alternativ för detta. Ofta kan man samtidigt beställa fika till mottagningen i församlingens lokaler. Ibland ordnar församlingen det här, ibland kan du själv behöva beställa från ett konditori eller liknande. Om du vill erbjuda mat kan du exempelvis beställa en exotisk planka eller smörgåstårta hos en livsmedelsaffär eller ett konditori.
Vill du istället försöka spara på pengarna kan en stor gryta ofta vara billigare om det är många gäster. Exempelvis kan en god gulaschgryta med bröd och dryck vara både gott och billigt. Hålls mottagningen hemma kanske ni vill grilla hamburgare eller korv. En fördel med att själv göra maten är att det är lätt att anpassa till allergiker eller de med annan diet.
Det går också utmärkt att baka själv till mottagningsfesten, trots att det kommer många gäster. Det här är förstås det överlägset billigaste alternativet men om du inte har tid eller kunskap kanske några närstående kan stå för detta? Det går snabbt att göra många kakor i långpanna, så som morotskaka eller chokladkakor med kokos. Marängtårtor är även dem både billiga och enkla att göra stora.
Aktiviteter
Om ni väljer att ha en mottagning efter dopet kan det vara roligt med lite aktiviteter och lekar. Det här passar särskilt bra om små barn är med under dopet, då de gärna vill leka av sig efter att ha suttit stilla i kyrkan. Lekarna bör förstås anpassas till vilka gästerna är.
En fiskedamm passar de flesta åldrar och här behöver man inte bara fiska upp godis eller popcorn. Små leksaksfigurer i plast kan också vara roligt att få. Andra klassiker som passar inomhus är att sätta knorren på grisen eller att leka viskleken. Går det att vara utomhus finns det oändliga möjligheter för barnen att leka alltifrån ”Under hökens vingar kom” till att spela kubb med de vuxna.
Fotograf
Att kunna föreviga minnena är för många viktigt. På senare år har det dessutom blivit allt populärare att hyra en fotograf som tar dopbilder. Genom att anlita en professionell fotograf kan ni slappna av och slippa tänka på att plocka fram kameror och mobiltelefoner. Bilderna blir dessutom riktigt fina och en yrkesarbetande fotograf är ofta nästintill osynlig och vet hur man inte stör i kyrkan.
Känner ni någon som är duktig på att fotografera kanske denne vill ta på sig uppdraget. Vill du däremot ha en mer personlig och rolig touch på det hela kan du införskaffa ett antal engångskameror som du sedan delar ut eller placerar ut i kyrkan och på mottagningen. Dessa kameror passar dock bäst till mottagningen då kvaliteten på bilderna kan variera stort, särskilt om det är avstånd fram till motivet.
Namngivningsceremoni
Önskar du att välkomna barnet och dess namn till världen utan religiösa inslag är en namngivningsceremoni något som passar dig. Du kan hålla denna ceremoni hemma eller på lokal, och här har man varken präst eller psalmer. Istället kanske du eller någon närstående vill läsa en dikt eller spela musik.
Gudföräldrar och faddrar
Att välja ut gudföräldrar eller faddrar är ett stort och viktigt uppdrag. Väljer du att ha en namngivelsecermoni för barnet går det självklart att även då utse. Det är dessutom inget krav att man måste utse gudföräldrar vilket betyder att du kan hoppa över detta om det inte känns rätt för dig. Vid kyrkliga dop gäller det att en gudförälder eller fadder själv ska vara döpt, och den som är fadder noteras sedan i kyrkböckerna av kyrkoherden.
Det är vanligast att ett barn får två faddrar, men man kan utse fler än så. Deras uppgift är att guida barnet och finnas där som stöd. Förr i tiden skulle dessa även ta hand om barnet ifall föräldrarna avled. Detta gäller inte längre idag då det är andra lagar som bestämmer vem som i så fall blir vårdnadshavare. Under själva dopet är det ofta faddrarna och gudföräldrarna som läser en dikt, psalm eller tänder dopljuset. En fadder tilldelas ett fadderbrev som påminnelse om sitt uppdrag.
Tips och råd inför dopet
Det är mycket att tänka på inför och under ett dop, samtidigt ska det här vara en stor och fin dag för dig, din familj och ditt barn. För att ni alla ska kunna ha så roligt som möjligt och även kunna njuta av dopet är det bra om ni ber om hjälp. Kanske kan några hjälpa till med bakning, skriva inbjudningskort med mera.
Någon kanske kan ha ansvaret för att ta med lite leksaker till mottagningen så att de mindre barnen kan sysselsätta sig under fikat till exempel. Det kan även vara bra att påminna om man inte önskar doppresenter, utan istället donationer eller liknande. Väljer man att ha doppresenter är ett enskilt presentbord vanligt.
Fadderpresent
Om du har valt att utse faddrar eller gudföräldrar till ditt barn är det fint att ge dem en fadderpresent. En fadderpresent är ett tack för att de ville vara faddrar för livet men också som tack för exempelvis sång, diktläsning med mera. En present behöver inte vara stor och dyr utan bara en symbolisk gåva.
Lämna ett svar
Visa kommentarer