Skötbord – köp rätt skötbord för dig och ditt barn

Att vara småbarnsförälder i dagens konsumentsamhälle är en utmaning. Produktutbudet för skötbord är ofta så brett att det krävs djupgående efterforskningar för att hitta det man söker och oftast kvarstår ändå mängder av frågor. Vad bör jag tänka på när jag införskaffar ett skötbord? Vilken av alla modeller passar vår familj? För att underlätta jakten på det perfekta skötbordet har vi därför tagit fram några generella tips och konkreta förslag – allt för att guida dig till rätt köp!

Säkerhet hos skötbord

Undersökningar visar att flera hundratals barn om året skadar sig vid fall från skötbord. Ur en säkerhetssynpunkt är en enkel skötbädd på golvet det bästa sättet för att undvika olycksfall. Samtidigt ser väldigt få föräldrar det som ett hållbart alternativ i längden. Vad kan man göra för att minimera riskerna? Bortsett från att aldrig lämna barnet ensam vid skötbordet kan man välja en modell med höga kanter. En skötbordsyta med lite större djup och bredd minskar också risken för olycksfall. Ett annat tips är att satsa på underlag som inte är halt och därför minskar risken att barnet förflyttar sig.

Skötbordets ergonomi

Att skötbordet passar just er familj ur en ergonomisk synpunkt är A och O. Generellt använder barn i Sverige blöja fram tills de är 2-3 år gamla. I vissa fall tar det ännu längre tid innan de blir blöjfria. Med andra ord bör du försäkra dig om att skötbordet – och även din rygg – ska tåla rejäla påfrestningar för minst ett par år framåt. För din hälsas skull kan det därför vara bra att ta hänsyn till höjd och bredd när du väljer bland de olika alternativen. Om du redan har ryggproblem kan det vara värt att titta på ett höj- och sänkbart bord.

Funktionalitet och kvalitet

Idag finns skötbord med en mängd olika finesser. Vissa är enklare och består enbart av en bädd och för dig som redan har en bra arbetsyta är detta ett bra alternativ. Andra skötbord är av större modell och är utrustade med lådor, består av flera våningar, väggfästen eller är hopfällbara. När du väljer skötbord bör du ta hänsyn till era behov baserat på yta, underlag och förvaring. För den som är intresserad av inredning finns också en mängd olika stilar, material och färger att välja mellan. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Vad gäller kvaliteten finns ofta olika material att välja mellan. Har ni planer på att utöka familjen i framtiden rekommenderas en lite robustare modell. De fasta modellerna i metall tål mer slitage och har ofta längre livslängd än de enklare varianterna. Samtidigt brukar många skötbord i trä eller plast vara mycket tåliga vilket gör materialvalet till en smaksak.

Pris

Det behöver inte kosta skjortan att införskaffa ett säkert, funktionellt och snyggt skötbord. Beroende på om du enbart är ute efter en bädd eller i behov av en större ställning så varierar självfallet priserna. Oavsett om du har tänkt lägga ett par hundralappar eller spendera tiotusentals kronor på skötbordet så finns oftast något som passar just din familj.

Ta en titt på våra förslag i vår köpguide Allt om skötbord för barn – bästa skötbordet och låt dig inspireras!

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.