Vad är i-Size (eller UN R 129)?

Barn fastspänt i babyskydd

i-Size – en ny standard för bilbarnstolar

i-Size är en ny EU-säkerhetsföreskrift för bilbarnstolar (med det något mer formella och krångliga namnet ECE R129). Säkerhetsstandarden blev offentlig i juli 2013 bl.a. för att göra bilbarnstolar enklare att montera men även för att ge bättre skydd mot sidokollisioner och hålla barn bakåtvända till en högre ålder. Men genomförandet har tagit lång tid och pågår fortfarande.

I-Size eller R129 och den äldre standarden R44 gäller sida vid sida. Därför kan föräldrar välja om de ska köpa och använda bilbarnstolar som uppfyller R44.04 eller R129. Föräldrar är inte heller skyldiga att byta ut nuvarande bilbarnsstolar mot ett som följer R129/I-Size, såvida du inte vill göra det. Vid någon tidpunkt (inget datum är beslutat ännu) kommer lagen troligen bara att tillåta försäljning av R129-stolar. Men även då får föräldrar fortfarande använda sina befintliga R44-platser, förmodligen under några år.

Den nya standarden i-Size gäller endast Isofix-säten, dvs. babyskydd och bilbarnstolar som fästs genom Isofix i bilen. Du kan läsa mer om Isofix i artikeln Vad är Isofix och hur fungerar det?.

Alla bilbarnstolar ska vara godkända

Alla bilbarnstolar är godkända enligt en förordning, vilket innebär att de måste klara vissa tester innan de får bli sålda. Barnstolar är grupperade antingen efter ditt barns vikt eller efter ditt barns längd, däremot normalt inte utifrån ålder.

Här fokuserar vi på bilstolar baserade på längd, som har beteckningen i-Size och får sin förklaring mer detaljerat nedan. Om du vill lära dig mer om viktbaserade grupperingar som grupp 0+ och 1/2/3 bilsäten, gå till bilstolens viktgrupp förklarad.

Vad är isofix och hur fungerar det?

Den nya europeiska standarden för bilbarnstolar, känd som i-Size, ingår i FN-förordningen ECE R129. Tanken bakom i-Size är att alla bilbarnstolar så småningom ska passa i alla bilar. Din bil och ditt bilsäte måste ha Isofix, ett monteringssystem som fäster bilsäten direkt på din bils ram med Isofixfästen.

Just nu, även om din bil har förankringspunkter, kommer en Isofix-bilstol inte nödvändigtvis att passa. i-Size syftar till att ändra detta. Fler och fler nya bilar som kommer på marknaden bör vara i-Size-klara. För närvarande är det dock mycket få tillgängliga. För tillfället kan du köpa ett i-Size-säte, men du måste kontrollera listan över godkända fordon som passar sätet och kontrollera monteringen i din bil.

Är en i-Size bilbarnstol säkrare?

En av de stora förbättringarna som R129 / i-Size ska åstadkomma är en minskad risk för att bilbarnstolen sitter fel. Generellt sett är Isofix-säten enklare att montera än de som använder bilens säkerhetsbälte. En annan viktig fördel med R129 /i-Size är införandet av ett sidokollisionstest mot som ett villkor för godkännande. Barnbilsäten som blivit godkända enligt den äldre R44-förordningen behöver inte klara ett sidokollisionstest för att få bli sålda.

När ska barnet sluta åka bakåtvänt?

i-Size bilbarnstolar, som ingår i R129, är det obligatoriskt att hålla ditt barn bakåtvänt tills det har en ålder av minst 15 månader. Bakåtvända resor är att rekommendera fram till denna ålder eller längre, på grund av den relativa storleken på barnens huvuden jämfört med deras kroppar. Svagheten i nackmusklerna gör vid en frontalstöt, i ett framåtvänt säte, att de krafter som påverkar barnets nacke kan orsaka svåra skador. Men i en frontstöt i en bakåtvänd sits, åker barnet längre in i sätet, stöder huvudet och ryggen och begränsar huvudets rörelse i nacken. I Sverige så rekommenderas att barn åker i bakåtvända bilbarnstolar ända upp till 4 års ålder.

Hur definieras grupper av bilbarnstolar?

Vissa i-Size / R129-säten kan användas bakåt tills ditt barn når ca 105 cm, vilket är ungefär fyra år gammalt. Vikten på ditt barn kommer inte längre att vara den främsta anledningen till att byta ditt barn till nästa typ och storlek av bilbarnstol, vilket är hur det gamla systemet för viktgruppsklassificering fungerar. Istället avgör ditt barns längd vilket säte de behöver. Detta kan variera från säte till säte. Ditt barn kommer att växa ur sätet när de överstiger den maximala längd som anges på bilbarnstolens etikett.

Skillnaden mellan i-Size och Isofix

i-Size / R129 kräver för närvarande att Isofix används för att passa din bilstol, inte säkerhetsbälten. Många bilstolar i i-Sizes har dock fortfarande möjlighet att bli installerade med bilbältet. Isofix är utformat för att göra det snabbt och enkelt att installera din bilstol. Vi vet att föräldrar och återförsäljare regelbundet gör fel när de monterar säten i bilen. Att använda en Isofix-bilbarnstol tar bort möjligheten att göra åtskilliga av dessa misstag.

Ofta dolda fästen hos Isofix

Isofix är ett bilbarnstolsfäste, som använder metallstångsanslutningar som är inbyggda i bilens chassi, för att ansluta till bilbarnstolen. Kontaktdonen är ofta dolda i bilens sittdynor. När kontakterna har klickats ihop med dessa förankringspunkter, är bilbarnstolen säkrad med en tredje punkt, antingen ett stödben som kommer inbyggt i sätet eller sätesbasen eller en övre rem som fäster vid ett fäste någonstans bakom baksätet. Båda dessa bidrar till att stoppa bilsätet från att tippa framåt olyckan är framme. i-Size bilbarnstolar passar alla i-size-färdiga fordon.

Är du på jakt efter ett nytt babyskydd men vet inte vad du ska välja? Kolla in vår köpguide Bästa babyskyddet – Hitta perfekta skyddet till din bebis för bilen för vilka babyskydd vi rekommenderar och för tips och råd hur du ska tänka då det är dags att köpa ett babyskydd.

För närvarande går i-Size / R129 parallellt med den gamla förordningen, ECE R44 / 04. Ursprungligen förväntades detta fortsätta fram till åtminstone 2018, men eftersom datumet för ECER44 / 04 helt avvecklas inte är fast eller bekräftat och bilstolar fortfarande godkänns enligt den äldre förordningen, kan vi inte se att detta händer när som helst snart. Det betyder att även om det finns några i-Size-stolar på marknaden behöver du inte köpa en ny bilstol om du inte vill. Alla bilbarnstolar har en etikett som säger att de följer en relevant föreskrift.

Hur vet jag om en bilbarnstol är i-Size?

Klicka här för att se loggan som alla i-Size stolar kommer att ha. Många av modellerna av i-Size-säte kommer också att ha ett 'i' i sitt namn eller inkludera ordet 'i-Size' i sitt namn, och företag hävdar att de uppfyller kraven i i-Size eller R129 i som försäljningsargument. Eftersom fler och fler i-Size / R129-platser kommer ut på marknaden hittar du bilsäten som visar antingen i-size / ECE R129-etiketten eller ECE R44 / 04.

Så åker barnen säkert i bilen

Den gamla förordningen har funnits sedan 1980-talet. Bilbarnstolar – och bilar – har kommit långt sedan dess, när det gäller den säkerhet de erbjuder barn. De nya i-Size-testerna är mer uppdaterade. Under lång tid har industrin pressats för att förbättra sina bilbarnstolar genom att genomföra tester som är mycket strängare än den gamla standarden. De nya testerna använder också en mer tekniskt avancerade docka, känd som Q-serien, som beter sig mycket mer som riktiga människor i ett kraschscenario och har fler sensorer i sig än de tidigare kraschtestdockorna som användes.

För tillfället är de allra flesta bilbarnstolarna som säljs idag babyskydd och bilbarnstolar som kan användas från födseln upp till 105 cm (vilket innebär att barnet är ungefär fyra år), men vi börjar nu se mer och fler R129-kompatibla bilbarnstolar för äldre barn, ända upp till 12 år.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.