Vad behöver man egentligen köpa när man väntar sitt första barn?

Ett par som väntar barn

Att vänta sitt första barn är fantastiskt (att vänta sitt andra eller tredje barn och också fantastiskt men då har man ofta lite mer koll och behöver i regel inte läsa denna typ av artiklar). Men förutom att vara förväntansfull på det lilla livet som ska komma så är många förstagångsföräldrar naturligtvis oroliga och osäkra på hur det kommer att vara att bli förälder – kommer vi att räcka till och hur ska vi göra för att barnet ska få det så bra som möjligt? Vad behöver vi köpa för prylar och när ska vi köpa allt?

När man ska börja köpa barn- och bebisprylar egentligen?

Givetvis kan man börja köpa saker till sin kommande bebis redan då man fått veta att man väntar barn (eller t.o.m. innan om man nu tycker om att vara ute i god tid). Ofta kan det dock vara klokt att vänta några månader innan man sätter igång och handla. Detta för att mentalt ställa in sig på att bli förälder och vad man tror att det kommer innebära men också för att kunna hinna läsa på lite om vad man behöver och inte behöver.

Att sprida ut inköpen lite över tid är naturligtvis tacksamt då flera av sakerna man normalt köper så som barnvagn, bilbarnstol (eller babyskydd som den egentligen heter) m.m. är ganska dyra. Dock så är det bra om man har inhandlat de viktigaste sakerna någon månad innan beräknad födsel så att man inte blir överraskad (det kommer man bli ändå) om barnet bestämmer sig för att komma ut tidigare än beräknat.

Vad måste man ha fixat innan barnet kommer?

Det första rådet vi vill ge er är att inte köpa för mycket innan barnet kommer. Innan barnet har kommit är det svårt att verkligen veta vad ni behöver och vad ni kommer att använda. Väljer ni att köpa allt ni tror ni behöver direkt så kommer ni troligen att köpa saker som visar sig att ni faktiskt inte behövde eller hade användning för.

Naturligtvis är det jätteroligt att kolla på alla nya saker man kan tänkas behöva, alla fina kläder, alla möbler och andra tillbehör som kan tänkas behövas. Men vill man vara lite ekonomisk (vilket kan behövas då familjen växer) så skulle vi råda er att bara köpa det allra nödvändigaste först för att sedan köpa det som ni behöver allt efter som ni märker vad ni saknar.

Nå, vad är det allra nödvändigaste då? Faktiskt så är det inte så jättemånga saker man faktiskt MÅSTE ha, givetvis blir många saker enklare med rätt saker men det viktigaste barnet behöver är så klart er föräldrar och er kärlek och trygghet.

Men om vi ändå tänker på de saker som är bra att ha så är en av de viktigaste sakerna att köpa ett s.k. babyskydd så att barnet kan åka säkert från BB och hem till er. Tidigare så kunde man få eller få låna babyskydd till bilen på BB men det har blivit allt ovanligare. Tänker man dessutom framöver hälsa på släktingar och vänner med bil så är babyskyddet en nödvändighet.

Om ni ännu inte har köpt ett babyskydd så spana in vår nya köpguide Bästa babyskyddet 2021 – Hitta perfekta skyddet till din bebis för bilen.

Givetvis så behöver man också lite kläder till barnet, här räcker det dock i regel med ett par olika mjuka bodies och byxor till barnet tillsammans med en eller flera små mössor och några par strumpor. Mössa behöver barnet den första tiden för att inte förlora för mycket värme vilket är lätt att göra som nyfödd. Av alla kläder behöver man ha några uppsättningar då småbarn lätt kräks och kläderna kan snabbt bli smutsiga (ja, det gäller även mössan). Till de vanliga kläderna så är det också bra att ha några mjuka och mysiga filtar som man kan ta om barnet och sig själv (hudkontakt med föräldrar är den bästa värmen för barnet). Givetvis är det också bra att ha lite blöjor och våtservetter med sig även om dessa saker i regel finns på BB och enkelt kan köpas i de flesta affärer.

Väl hemma så är det viktigaste att ha en spjälsäng och ett skötbord. Egentligen klarar man sig utan dessa båda saker men det underlättar och gör allt lite enklare. Givetvis vill man också kunna gå ut och se sig om i världen tillsammans med sitt lilla tillskott och då behövs så klart en bra barnvagn. Just barnvagnar är nog det enskilt största området vad det gäller tillbehör till små barn och att hitta rätt i barnvagnsdjungeln är lättare sagt än gjort.

Om vi summerar ovanstående så har vi kommit fram till att förutom lite kläder, filtar och tillbehör för att kunna sköta barnets hygien så behövs följande (i prioritetsordning).

1. Babyskydd (bilbarnstol för spädbarn)
2. Barnvagn
3. Spjälsäng
4. Skötbord

Har ni släktingar och vänner som kommer att besöka er så kan ni nog ganska kallt räkna med att ni kommer att få en del gosedjur, filtar och kläder så troligtvis behöver ni inte innan bunkra upp med dessa saker.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.