Baby i babyskydd
Köpguider

Bästa babyskyddet 2021 – Hitta perfekta skyddet till din bebis för bilen

Känslan när man lämnar BB med sitt nyfödda barn och ska sätta sig i bilen för att ge sig hemåt och in i vardagen med sin nya lilla guldklimp är något alldeles speciellt. Att det nyfödda barnet har det bekvämt och framförallt säkert i bilen är en självklarhet. Vilket babyskydd som är det bästa för ert barn och era behov är dock inte helt lätt att veta, särskilt inte som förstagångsförälder.

Bästa babyskydd 2021

Nedan har vi valt ut de babyskydd som vi anser vara de bästa babyskydden i de olika prissegmenten premium, mellan och budget. Detta är våra sammanställda rekommendationer men vi uppmanar dig som har tid och intresse att själv fundera över vad du värderar högst och att läsa på innan du köper ditt babyskydd. Efter våra rekommendationer nedan beskriver vi också några av de saker som är värt att känna till när det gäller babyskydd och denna information är en bra start om du vill läsa på lite mer.

1. Bästa premiumval – Aton M från Cybex

Babyskydd Aton M från Cybex

Som bästa babyskydd i premiumsegmentet har vi valt babyskyddet Aton M från bilbarnstoltillverkaren Cybex. Babyskyddet från Cybex har samma typ av sidokrocksskydd (Linear Side-Impact Protection, LSP) precis som deras större bilbarnstolar. Babyskyddet har ett extra brett Y-bälte med mjukt vadderade bälsteskuddar och har fått väldigt bra betyg i flera krock- och säkerhetstester.

Ett av de riktigt bra delarna med detta babyskydd är det stora inbyggda solskyddet som skyddar barnet från ljus och solstrålar (skärmen motsvarar SPF50). Babyskyddet finns i många färger och utföranden och det finns mängder med tillbehör i form bas med Isofix-fäste, adaptrar till barnvagnar och mycket annat. Väljer du att köpa deras bas kan denna också användas till nästa storlek av bilbarnstol från Cybex.


2. Bästa val i mellansegmentet Maxi-Cosi CabrioFix

Till bästa babyskydd i mellansegmentet har vi utsett CabrioFix från den välkända tillverkaren av bilbarnstolar Maxi-Cosi. CabrioFix har funnits under en längre tid men har under årens lopp förfinats och vidareutvecklats. Babyskyddet har trepunktsbälte med vadderade bälteskuddar, möjlighet till bas med Isofix, inbyggt solskydd samt extra vaddering för de allra minsta barnen, denna vaddering kan tas bort då barnet blir större.

Prismässigt ligger babyskyddet CabrioFix strax under babyskyddet från Aton M från Cybex, så någonstanns mellan 1 400-1 800 kr.


3. Bästa budgetval – 2ME Monza babyskydd

Till det bästa babyskyddet i budgetsegmentet har vi utsett babyskyddet Monza från 2ME. Monza är ett enkelt men snyggt och stilrent babyskydd för barn upp till 13 kg. Babyskyddet har en låg vikt på 2,7 kg och är godkänt enligt EU's normer samt E-märkt. Babyskyddet har ett trepunktsbälte, justerbart bärhandtag och en enkel sufflett. Ventilerad klädsel i sits och rygg samt extra stoppning gör det extra ombonat för barnet.

Babyskyddet saknar många av de tillbehör man kan önska, t.ex. i form av bas eller adaptrar till barnvagn men är med sitt pris på runt 500-800 kr ett prisvärt alternativ för dig som är ute efter ett bra budgetalternativ.


När behöver man köpa ett babyskydd?

Alla som är gravida och väntar barn eller precis har fått en ny liten bebis behöver i regel ett babyskydd. Ett babyskydd fungerar som en bilbarnstol fast för de allra minsta barnen och innebär bl.a. en annan lutning som innebär att barnet blir mer liggande, detta för för att skona barnets rygg från belastning som uppkommer då barnet sitter mer upprätt.

Rekommendationen är att använda babyskydd från det att barnet är nyfött tills att barnet blir ca 9-12 månader gammalt eller väger ca 12-15 kg. De olika babyskydden som finns är lite olika i storlek och konstruktion, därför kan det skilja sig lite mellan dessa och när man bör växla över till en vanlig bilbarnstol. Det är dock viktigt att babyskyddet är lagom stort till barnet. Barnet ska kunna vila stadigt och bekvämt och ha skydd för hela huvudet. Om någon del av barnets huvud sticker upp ovanför kanten på babyskyddet innebär det att det är dags att byta ut det till en bättre anpassad bilbarnstol. På Trafikverkets webbplats hittar du samlad information om deras rekommendationer runt babyskydd under Babyskydd- Trafikverket.

Precis som bilbarnstolar så kan babyskydd vara både framåtvända och bakåtvända. Bakåtvända är vanligast och också det som vi rekommenderar, då bakåtvända babyskydd ger det bästa skyddet för ditt barn.

De allra flesta babyskydd passar i alla vanliga bilar och det finns i regel adaptrar och enkla funktioner så att det ska vara enkelt att spänna fast babyskyddet i bilen med bältet och ta bort den när man är framme. Vill man ha det extra säkert och smidigt så rekommenderar vi att man också köper en så kallad bas till sitt babyskydd. En bas är något som man installerar i bilen med några enkla handgrepp, ofta genom att använda de universella Isofix-fästena som de allra flesta moderna bilar idag är utrustade med. Babyskyddet klickar man sedan i basen och lossar med ett smidigt handgrepp. De stora fördelarna med att använda en bas till sitt babyskydd är att risken för att man monterar babyskyddet fel (särskilt i en lite stressad situation) minskar jämfört med att spänna fast babyskyddet manuellt med bilens bälte. Dessutom är det både lättare och smidigare att sätta dit och ta bort babyskyddet från bilen vilket gör det mer sannolikt att barnet t.ex. inte vaknar när man flyttar det.

Ett bra babyskydd är en viktig investering som bidrar till att hålla ditt barn säkert i bilen och ger det bästa skyddet vid en eventuell krock. Samtidigt är ett smidigt babyskydd ett bra komplement till barnvagnen den första tiden då man ofta, vid kortare tillfällen som t.ex. vid handling eller liknande, enkelt kan ta med barnet och bära det i babyskyddet.

För att få ett ännu mer mångsidigt babyskydd så kan ofta skyddet kompletteras med adaptrar som gör att babyskyddet passar på den barnvagn man har, då kan man t.ex. flytta över barnet enkelt och smidigt från bilen till en barnvagn utan att behöva väcka eller lyfta upp barnet.

Var ska man placera babyskyddet i bilen?

Tidigare nämnde vi att bakåtvända babyskydd ger bästa säkerheten men var i bilen ska man sätta ett babyskydd för att det ska vara så säkert som möjligt? Allra säkrast från påverkan utifrån vid en eventuell kollision är det i baksätet, om man är flera vuxna i bilen så rekommenderas därför att babyskyddet placeras i baksätet. Är man flera vuxna i bilen så är det naturligtvis också säkrast att den vuxna som inte kör kan ge full uppmärksamhet till barnet om barnet t.ex. behöver dricka eller är ledset.

Kör man bilen själv med barnet är det oftast enklast om även barnet sitter i framsätet. Det är oerhört viktigt att man kontrollerar att krockkudden (airbag) är urkopplad på den plats som man placerar babyskyddet. En modern krockkudde, t.ex. på passagerarsidan i framsätet utlöser med enorm kraft, även vid en mindre kollision, och kan allvarligt skada ett barn som sitter på denna plats i ett bakåtvänt babyskydd. Så kom ihåg att alltid stänga av en eventuell krockkudde, antingen genom nyckel som är vanligt på modernare bilar eller genom att be en auktoriserad verkstad koppla ut den.

Ett annat av de riskmoment med att ha barnet i passagerarsätet då man kör är risken för att barnet tar uppmärksamhet från föraren och då ökar risken för att råka ut för en kollision. Här får man som nybliven förälder och förare försöka anpassa körningen till barnets behov, om barnet t.ex. behöver tröstas så är det bästa alternativet att stanna bilen och ta en liten körpaus, istället för att ge både barn och trafik rätt fokus.

Oavsett om babyskyddet placeras i framsätet eller i baksätet är det viktigt att barnet använder det bältet som hör till babyskyddet, dessa bälten kan vara antingen trepunktsbälten eller fempunktsbälten. Skyddet ska sitta stadigt ska inte luta för mycket, avståndet till det som är framför, instrumentbrädan som barnet sitter fram eller sätet framför om barnet sitter bak, ska vara så stort som möjligt.

Om man använder bilens bälte för att spänna fast babyskyddet (dvs. om man inte använder en bas) är det viktigt att bältet som som håller fast skyddet är ordentligt sträckt. Om bältet inte är fullt sträckt finns risk att babyskyddet flyttar sig och inte  fungerar som det ska i händelse av en kollision. Används bilbälte så är det vanligast att den del som normalt är vid höften på en vuxen dras över babyskyddet och den diagonala del som dras över bröstet dras bakom babyskyddet men det kan skilja sig åt något mellan de olika modellerna så läs och följ anvisningarna för just ditt babyskydd noga.

Vilka funktioner är viktiga för ett babyskydd?

I princip alla babyskydd är utrustade med ett bärhandtag, detta bärhandtag bör kunna justeras med en hand för att göra det så smidigt som möjligt då man som småbarnsförälder inte alltid har båda händer tillgängliga. Ofta finns också en sufflett som ibland sitter ihop med bärhandtaget men inte alltid. Denna sufflett är bra att ha för att t.ex. skydda barnet för solljus och för att kunna göra det mörkare för barnet då det sover.

Babyskyddets eget bälte brukar vara ett trepunktsbälte eller ett fempunktsbälte, fempunktsbälte är generellt något säkrare då risken för att barnet ålar eller glider sig ur bältet är mindre men även ett väl spänt trepunktsbälte anses som tillräckligt säkert då även dessa är fullt godkända. Det är också vanligt att ett babyskydd levereras med en typ av inlägg som gör att babyskyddet passar bra för de allra minsta, detta inlägg kan man sedan ta bort då barnet blivit lite äldre och större.

När det gäller tillbehör till babyskydd så finns det några viktiga sådana att känna till. Ett av de vanligaste tillbehören är den så kallade basen. Basen som företrädesvis sätts fast i bilen genom Isofix-fästen gör det både smidigt och säkert att sätta fast babyskyddet i bilen. Förutom basen är det också vanligt att man kan köpa adaptrar till babyskyddet som gör att det kan användas som en enkel barnvagn vid kortare promenader eller liknande.

Märkning av babyskydd

Alla babyskydd ska vara Europagodkända och E-märkta för att visa att de uppfyller aktuella säkerhetskrav. En annan märkning som är bra om babyskyddet är om skyddet är plustestat – ett plustestat babyskydd betyder att babyskyddet skyddar ditt barn extra mot höga nackkrafter som kan vara livshotande för barnet vid en eventuell frontalkollision.

Hur har vi kommit fram till vilka som är de bästa babyskydden?

Vår testpanel består av flera småbarnsföräldrar som har haft möjlighet att använda babyskydd av olika märken och modeller tillsammans med sina egna barn och i sin egen vardag. Deras samlade erfarenheter ligger till grund för våra rekommendationer. Utöver dessa värdefulla insikter i vad som fungerar i vardagen har vi också granskat mängder med säkerhetstester och produkttester samt recensioner på internet och i tidningar.

Denna köpguide för babyskydd kommer uppdateras löpande för att spegla den utveckling som sker och utöka med nya babyskydd som dyker upp och samtidigt kommer vi att ta bort de babyskydd som försvinner och ersätts med nya versioner för att du som läsare ska få relevant och uppdaterad information i ditt val av babyskydd. Slutligen vill vi passa på att önska dig lycka till i ditt val av babyskydd och hoppas att du med denna köpguide har fått nödvändig information samt tips och idéer för att välja det bästa babyskyddet för dig och ditt barn!

Har du några kommentarer eller frågor på innehållet så tveka inte att lägga en kommentar nedan.

Lämna ett svar