Tandborstning för småbarn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Netonnet.

Tandborstning för barn

Att borsta tänderna på små barn är inte det lättaste alla gånger. Vår dotter Elsa var ett utmärkt exempel på det. Elsa fick tänder ganska sent och de första tänderna började att kika upp strax innan Elsa fyllde ett år, vid det här laget hade hon redan börjat utveckla sin egen starka vilja och tandborstning visade sig vara en sak som hon inte var helt förtjust i. En bra start är annars att börja tandborstningen så tidigt som möjligt, så snart de första tänderna kommer upp bör man sätta igång med att borsta, ju mindre barnet är desto lättare kan det vara att få in tandborstningen som en naturlig del i barnets rutiner. Borstning av tänderna bör man göra morgon och kväll.

Elsas tandborstning började dock ganska bra, tandborsten som vi köpte tyckte hon var intressant och tandkrämen (Apolivas barntandkräm med Barbapapa) som vi la på smakade uppenbarligen gott. Vi började försiktigt med att låta henne ”borsta” helt själv, detta kan man man låta barnet göra i början med så snart som möjligt så måste föräldrarna ta över och sköta tandborstningen. Att låta barnet suga bort tandkrämen från tandborsten räcker inte. Att borsta tänderna på barn bör man hjälpa till med ända upp till 10-årsåldern då barnens motorik möjliggör att de kan borsta sina tänder själva på ett bra sätt.

Så snart vi försökte hjälpa till att borsta tänderna tyckte Elsa att det var nog, vi provade att möjliga sätt. Att distrahera henne fungerade bäst men dessvärre fungerade det inte varje gång, vi provade att låta henne ligga på skötbordet och att sitta i knät, berätta sagor eller leka. Att låta Elsa borsta mina tänder samtidigt som jag borstade hennes fungerade i bland men allt eftersom tandborstningen fortsatte blev det allt svårare att lyckas åstadkomma utan skrik och protester. Några gånger hände det så klart också att man tappade tålamodet och helt enkelt fick tvinga fram tandborstningen, detta känns dock aldrig bra – man vill ju inte att barnet ska förknippa tandborstningen med något negativt, samtidigt är det ju så viktigt att det görs så fungerar inget annat så har man egentligen inget val.

Eltandborsten till vår räddning

Efter en period då tandborstningen inte hade fungerat särskilt bra och det mest handlade om en kamp mellan barn och förälder så provade vi att köpa en eltandborste avsedd för barn. Vi köpte då en eltandborste från Oral-B med tema från Frost-filmen.

Tandborsten som är inspirerad från Disney-filmen Frost (Frozen) har en inbyggd timer som spelar så snart man har borstat tillräckligt länge.

Den nya tandborsten var ett välkommet tillskott och redan från start så blev det en uppskattad pryl. Elsa tyckte att den var rolig och att det kittlade skönt i munnen, att man också märker när tandborstningen är klar med den inbyggda timern var ett plus i kanten. I och med att tandborsten är elektrisk (och med 7600 oscillerande rörelser/min) så blir tandborstningen effektivare vilket gör att det går lite snabbare att borsta tänderna lika effektivt som det hade gjorts med en vanlig tandborste. Det gör också så att den ”egna” tandborstningen som barnet gör också gör lite mer nytta än den gör med en vanlig tandborste.

Tvåbarnspappa med stort prylintresse, internet- och tekniknörd som arbetar inom IT.